Kívül tágasabb

A legdrágább katasztrófák

2011.03.16. 23:33, Kívül tágasabb , komment

Miközben mindenki azt találgatja, vajon mennyibe kerül majd a japán (és a világ-) gazdaságnak a cunamival súlyosbított földrengés (a jóslatok 100 milliárd dollár fölötti összegről szólnak), könnyű megfeledkezni arról, hogy hasonló mértékű pusztítások már korábban is voltak, még ha nem is túl sok. Miközben fejet hajtunk az áldozatok előtt, vessünk egy futó pillantást a legekre.


Hely: Szecsuán, Kína
Év: 2008
Katasztrófa: földrengés
Kár: 147 milliárd dollár

A modern idők legborzalmasabb természeti katasztrófájáért időben és térben sem kell túl messzire mennünk Japánból. A 3 évvel ezelőtti, kínai földrengés mind emberéletben (közel 70 ezer ember veszítette életét, 18200-at eltűntnek nyilvánítottak), mind gazdasági hatásait tekintve a legsúlyosabb volt. Mást ne mondjunk: 4,8 millió ember vált hajléktalanná, bár egyes, még ennél is durvább becslések 11 milliósra teszik az otthon nélkül maradottak számát.

Még egy sokkoló adat: a földrengés következtében mintegy 12,5 millió állat pusztult el, érdekes módon többségükben madarak.

2008 novemberében a kínai kormány bejelentette, hogy a következő három évben mintegy 147 milliárd dollárt költ az újjáépítésre.

Hely: Kobe, Japán
Év: 1995
Katasztrófa: földrengés
Kár: 144 milliárd dollár

Mindössze 20 másodpercig tartott a modern Japán mostanit megelőző legpusztítóbb földrengése (a fenti képen látható), de alapjaiban rázta meg az országot – átvitt értelemben is. Nem véletlenül: a II. világháborúban gyakorlatilag teljesen szétbombázott, elpusztított kikötővárosnál ugyanis kifejezetten ügyeltek arra, hogy az infrastruktúra (épületek, utak, hidak) földrengés-biztosak legyenek. A hatás így messze túlmutatott az emberi és anyagi veszteségeken, noha ezek sem voltak csekélyek: csak a városban 4600 ember halt meg, ami a kétharmadát jelentette a teljes veszteségnek.

Az anyagi kár is borzalmas volt, hiszen az utórengéseket is beleszámolva több ezer épület dőlt össze, a vasútvonalak szinte használhatatlanná váltak.

Hely: New Orleans, Egyesült Államok
Év: 2005
Katasztrófa: hurrikán
Kár: 137 milliárd dollár

A Katrina az Egyesült Államok történetének legnagyobb kárt okozó hurrikánja volt, ami nem meglepő, hiszen talán még mindenki emlékszik a pusztítás képeire. New Orleans 80 százaléka víz alá került, a 280 km/órás szél csak tovább rontott a helyzeten. Több mint 1800 ember veszítette életét.

A Katrina hurrikán kezelése volt George W. Bush elnökségének egyik leginkább támadott fejezete (ami figyelembe véve az elnöksége nyolc éve alatt történteket, nem semmi), sokak szerint az amerikai katasztrófa-elhárítás csúnyán leszerepelt 2005-ben.

Hely: Irpinia, Olaszország
Év: 1980
Katasztrófa: földrengés
Kár: 52 milliárd dollár

A Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű rengés közel 3000 halálos áldozatot követelt, több mint tízezren megsérültek és 300 ezren váltak hajléktalanná. Az első rengést 90 (!) utórengés követte. A katasztrófát hatalmas belföldi és külföldi összefogás követte – na és egy botrány a 90-es évek elején. Ekkor ugyanis kiderült, hogy az újjáépítésre létrehozott alapból rengeteg pénz tűnt el.

Azt is tudni, hogy hova: a csupán az újjáépítésre szánt 40 milliárd dollár fele magánzsebekbe vándorolt (gyakorlatilag megalapozva ezzel egy vadonatúj milliomos társadalmi réteget), 6,4 milliárdra a regionális bűnszövetkezet, a Camorra tette rá a kezét, további 4 milliárd dollárt pedig a politikusok nyeltek le kenőpénz formájában. Ehhez képest kész csoda, hogy legalább a 40 milliárd egynegyede eljutott a szükséget szenvedőkhöz…

Hely: Los Angeles, Egyesült Államok
Év: 1994
Katasztrófa: földrengés
Kár: 43 milliárd dollár

Érdekesség, hogy emberéletben (szerencsére) nem követelt túl sokat ez a 17 évvel ezelőtti földrengés (33 ember veszítette életét), a sebesültek száma már jóval magasabb volt (9000), de amiért ez a rengés ilyen előkelő helyre került a listán, az a döbbenetes mértékű pusztítás.

Ennek elsődleges oka az volt, hogy nagyon közel történt Los Angeleshez, mást ne mondjunk a Santa Monica-i autópálya (ami az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb szakasza) olyan szinten sérült, hogy csak három hónap múlva nyitották meg újra.

Pusztán érdekességként említjük meg, hogy a földrengés miatt több forgatást is el kellett halasztani, így például a Simpson család hatodik évadának első epizódja sem készült el időre, de nem sokkal járt jobban a Star Trek sem. Nem sokkal korábban forgatta le Wes Craven rendező a Rémálom az Elm utcában 7. részének egyes jeleneteit, mit ád Isten, ezek pont egy földrengésről szóltak. Így aztán, amikor az igazi földrengés megtörtént, a rendező kiküldte a stábot eredeti helyszínen forgatni. Más kérdés, hogy a korábban felvett jeleneteket túlzónak érző stábot meglehetősen sokkolta az igazi katasztrófa nyomainak látványa.

A földrengés napján (január 17.) kezdte volna meg Michael Jackson HIStory című lemezének felvételeit, ám hiába költöttek több millió dollárt a stúdió helyrehozatalára, Jackson és csapata egy félévre átköltöztek New Yorkba.

Hely: Dél-Florida és Louisiana, Egyesült Államok
Év: 1992
Katasztrófa: hurrikán
Kár: 41 milliárd dollár

A XX. század legdurvább hurrikánja, legalábbis az Egyesült Államok területén (később a Katrina még Andrewnál is súlyosabb következményekkel járt, de erről fentebb már írtunk). Az 1992 augusztusában lecsapó Andrew csupán a harmadik 5-ös kategóriájú hurrikán volt az Egyesült Államok történetében (az első 1935-ben, a második 1969-ben történt).

Hely: Észak-Kína
Év: 1998
Katasztrófa: árvíz
Kár: 40 milliárd dollár

1998 tavaszán gyakorlatilag végig szakadt az eső, így aztán fél évszázada nem látott árvíz zúdult a Jangce folyó melletti területekre. Az adatok egészen elborzasztók: közel 4000 halott, 15 millió (!!) hajléktalan – összességében mintegy 180 millió embert érintett valamilyen formában a természeti katasztrófa. Körülbelül 100 ezer km2 – nyi területet kellett evakuálni.

Hely: Csuecu, Japán
Év: 2004
Katasztrófa: földrengés
Kár: 32 milliárd dollár

A 7 évvel ezelőtti katasztrófa különlegessége, hogy alig pár percen belül több nagy rengés is megrázta Japán ezen vidékét. Az első 66 óra folyamán összesen 15 jelentősnek mondható rengés történt, több mint 3000 ember sérült meg.

Hely: Louisiana és Texas, Egyesült Államok
Év: 2008
Katasztrófa: hurrikán
Kár: 30 milliárd dollár

Az Ike névre keresztelt hurrikán nem is az emberéletekben okozott nagy kárt (összesen 195 ember veszítette életét), hanem az anyagi kár volt jelentős. A 30 milliárd dollár csupán az Egyesült Államokra vonatkozik, de Ike az egyébként is nyomorgó Kubára még rávert 7,3 milliárd dollárnyi kárt, ehhez képest 200 millióval a Bahama-szigetek egészen jól megúszta…

Hely: Izmit, Törökország
Év: 1999
Katasztrófa: földrengés
Kár: 26 milliárd dollár

A statisztikai adatok: 37 másodperc (ennyi ideig tartott a rengés), 17 ezer halott, 44 ezer sebesült, félmillió hajléktalan. A kár 26 milliárd dollár. A helyzeten sokat rontott, hogy Törökországnak ez a része nagyon sűrűn lakott (mást ne mondjunk, Isztambul alig 70 kilométerre van, nem csoda, hogy a nagyvárosban is súlyos károk keletkeztek), és erősen iparosodott környék.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása