Kívül tágasabb

Az oligarcha és a szerény feleség esete

2011.02.18. 22:08, Kívül tágasabb , komment

Csúnyán elfajult az egyik orosz oligarcha válópere, amely már a londoni Fellebbviteli Bíróságon jár. Az elhagyott asszony szerényen megelégedne 10 millió fonttal.

Az 51 éves Borisz Agreszt a maga szerény 700 millió fontos vagyonával az orosz oligarcháknak inkább csak a második vonalába tartozik, ám egy válóper még így is meglehetősen fájdalmas lehet.

Márpedig az üzletember (istenem, mennyi minden belefér ebbe a szóba!) válik, és felesége, a 43 éves Janna Kremen (képünkön) kissé berágott. Nem véletlenül: az asszony azt állítja, házasságuk befuccsolása óta férje egyik házában kellett „gyakorlatilag meghúznia” magát.

Miután letöröltük könnyeinket, vegyünk egy nagy levegőt és hajtsuk meg fejünket Janna nagylelkűsége előtt: az asszony azt mondja, bár a jog szerint (és szerinte) járna neki a 700 millió fontos (224 milliárd forintos) vagyon fele, ő megelégszik szerény 10 millióval (3,2 milliárddal).

...és akkor jött egy 19 éves szerető

Mi azért Borisz Agreszt helyében kissé óvatosabban viselkednénk, hiszen a volt b. nej korábban az orosz katonai hírszerzésnél dolgozott. A pár 1991-ben házasodott össze, majd Angliában a Surrey-ben fekvő Weybridge egyik szerény, 4 millió fontos házában tengették szürke hétköznapjaik, egészen házasságuk 2007-es felbomlásáig.

Ekkor (legalábbis egy korábbi bírósági meghallgatáson elhangzottak szerint) a férfi elköltözött a családi fészekből egy szerényebb („csak” 3 millió fontos) hajlékba, igaz, a mostoha körülményeket nyilván enyhítette az a 19 éves lány, aki hősiesen osztozott a sanyarú sorsban…

Talált még egy házat

Az elhagyott feleség most újabb lépésre szánta el magát, és a Fellebbviteli Bírósághoz benyújtott keresetben rájött, hogy van még egy 2 millió fontos házuk (szintén Surray-ben), ami neki tulajdonképpen egész jól megfelelne.

Janna Kremen nincs rossz helyzetben: tavaly novemberben a bíróság ugyanis egyszer már a javára döntött, egyértelműen a férjet nevezve meg felelősnek a házasság felbomlásáért.

Az egyébként ismeretlen helyen tartózkodó Borisz Agreszt (aki ezek szerint mégis csak óvatosan viselkedik…) ügyvédje, Frank Feehan szerint „egy nagyon sikeres üzletember, rengeteg érdekeltséggel, melynek következtében komoly vagyonra tett szert, amikor a volt Szovjetunió megnyílt a szabadpiac előtt”.

Hova tűnt Borisz?

A tárgyalás egyik nagy kérdése és ütközőpontja egyébként éppen az oligarcha holléte. Míg saját ügyvédje szerint „az angol igazságszolgáltatás üldözte el” az országból, addig a feleség jogi képviselője, Christopher Stirling éppen azt emelte ki, hogy a férfi „elismerten el akarja rejteni a vagyonát és el akarja kerülni az igazságszolgáltatást”.

A feleség ügyvédje szerint Borisz Agreszt „a nemzetközi pénzügyi világban érdekelt, bankokat ad és vesz. Jogosan nevezhetjük oligarchának. Senki sem tudja, éppen merre van, illetve, hogy pontosan mekkora a vagyona. Lehet Oroszországban, vagy Izraelben, Cipruson, Kirgizisztánban vagy akárhol a világon.”

A feleség is csak becsülni tudja férje vagyonát. „Rengeteg vállalata van, az egyik értékét 100 millió fontra becsülték. A teljes vagyona 500 és 700 millió font között lehet. A házasság idején megszerzett vagyon fele jár nekem, de nagyon boldog leszek, ha fizet 10 milliót. Rajta múlik” – mondta Janna Kremen.

Hiába, nagy dolog a szerénység…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: orosz válás oligarcha

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása