Kívül tágasabb

Közösségi lakhatás lesz az új divat

2021.03.11. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Nem közösségi iroda, hanem közösségi lakhatás, vagyis a kolesz új generációja hódít. Most éppen Prágában épült egy ilyen épületegyüttes, de van már ehhez hasonló az USA-ban, Nagy-Britanniában Németországban, Ausztriában, Hollandiában is. Elsődleges cél diákok lakhatásának biztosítása, de nem titkolt szándék az sem, hogy aktív, működő közösségeket hozzanak így létre.

csehorszag_praga_the_fizz.jpg

Nyilván sokan vannak, akik nem feltétlen hordoznak kellemes emlékeket kollégiumi éveikről, míg van, akinek az idő már megszépítette azokat az éveket. És nyilván előfordul olyan is, akinek jó élményt jelentett az egyetemi kollégium.

Azt azonban általában el lehet mondani, hogy a legtöbb ilyen diákszálláson spártai körülmények voltak. A prágai FIZZ azonban nem ilyennek tűnik, a szobák nincsenek túlbonyolítva, de kellemesek és kulturáltak. A nyolcemeletes épületkomplexumban 539 egy- illetve kétszemélyes apartmant található, számos közösségi helyiséggel együtt.

Az expats.cz szerint a cseh fővárosban 400 000 diák él, akiknek 10%-a nemzetközi diák, akiket a leginkább céloz ez a projekt, hiszen minden online intézhető a foglalástól a szerződéskötésig, így már azelőtt meg tudják oldani a fiatalok a lakhatásukat, mielőtt az országba egyáltalán megérkeznek.

Kényelem minden szinten

Vannak közös helyiségek a tanulásra, a szórakozásra (biliárd, pingpong), a szükséges „háztartási munkálatokra”, mint a főzés vagy a mosás. Ugyanakkor a fürdőszoba és kis teakonyha minden szoba sajátja.

Takarításhoz vannak közös, „kölcsönözhető” eszközök. A kényelmet több tetőterasz, mozi- és zeneszoba és egy hatalmas kert is, ahol sütögetni is lehet. A közösségi életnek pedig része, hogy vannak szervezett programok, bulik az ünnepekhez és a szemeszterekhez köthetően. Már persze, ha majd ezt a járványhelyzet megengedi.

A co-living mindenesetre egyre népszerűbb lakhatási megoldás lehet nem csak a tanulmányok idején, hanem az Y és Z generációk körében, sőt az idős korosztály számára is megoldást jelenthet, kicsit akár mást, mint egy idősotthon.

London és Berlin is beszállt

Londonban is van lehetőség ilyen közösségi együttélésre, ahol már közösségi irodák is be vannak rendezve, étterem és bár is van, illetve az előzőhöz hasonlóan szervezett közös programok, amin az vesz részt, aki szeretne.

Az egyik lakó, Benjamin, a Guardiannek elmondta, hogy ő a megoldás rugalmasságát szereti, nem kell komoly összegeket kifizetni belépőként, nem kell ügynökökkel küzdeni és elég a szándékolt kiköltözés előtt egy hónappal szólni, ha valaki menni akar.

Londonban Collective-nek, Berlinben Quartersnek hívják ennek a globális közösségi lakhatási mozgalomnak a központját. Bár az utazás rugalmassága jelenleg kevéssé élhető meg, de a digitális nomádoknak is ideális megoldást jelenthet egy-egy új országba érkezéskor, akár néhány hónapra egy ilyen szállás megoldás.

Akadnak árnyoldalak

Úgy tűnik, ez a megoldás akár megoldást jelenthet fiatalok megfizethető lakhatása mellett esetleges magányukra is. Vannak azonban olyanok, akik úgy gondolják, ennek az életmódnak is vannak olyan árnyoldalai, amelyek hosszú távon fenntarthatatlanná teszik.

Esetleg éppen az, hogy mindent egy helyre próbálnak meg bepasszírozni és az együttélésnek vannak szabályai is, amik annál inkább sokasodnak minél több a találkozási pont, és így a feszültség is adódhat.

Bár azt talán nem gondoljuk, hogy valaki egy ilyen garzonszerűségben / egyszerűbb szállodai szobában szeretne hosszú éveket, esetleg évtizedeket eltölteni.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása