Kívül tágasabb

Az idei év legnépszerűbb úticéljai

2021.02.09. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Nem adjuk fel, hiszünk abban, hogy fogunk még utazni, úgyhogy egy katasztrofális 2020 után is van értelme megnézni, melyek a világ legnépszerűbb turistacélpontjai (és most tegyünk úgy, mintha a járvány nem lenne). A Tripadvisor TOP10-es listája finoman fogalmazva sincs tele meglepetéssel, de a fentiek miatt jó érzés olvasgatni.

london_eye_1_1.jpg

10. Isztambul, Törökország

A török metropoliszban van minden, ami kell: 2500 évnyi történelem, kultúra, hagyományok, fantasztikus környezet, pezsgő éjszakai élet… Mi mást is kívánhatnánk egy nyaraláshoz?

9. Barcelona, Spanyolország

Ugyanezeket leírhatjuk a katalán nagyvárosról is, ahol Európa egyik legjobb állapotban megmaradt óvárosa mellett menő kiállítások, hideg sörök, nagyszerű kaja, fesztiválok várják az odalátogatót.

Személyes tapasztalatból külön kiemelnénk a nagyszerű vonatközlekedést, amivel a belvárosból villámgyorsan kijuthatunk sokkal nyugodtabb tengerparti kisvárosokba, ha éppen olyanunk van.

la_rambla_1.jpg

8. Bangkok, Thaiföld

Gasztronómia, vásárlás, lazulás, helyi piacok (kifejezetten kommunikatív eladókkal), buddhista templomok, éjszakánként bulik a világelitbe tartozó klubokban – ez (és még sok minden más) Bangkok.

7. Kréta, Görögország

A világon elég sok tengerpart akad, és a legjobbak között minden bizonnyal ott vannak a krétaiak is. Mesés mediterrán kaják, fantasztikus kulturális örökségek, múzeumok, napsütés… mi más kell egy tökéletes vakációhoz?

6. Hanoi, Vietnam

A hagyományos helyi kultúra legtöbb szelete felfedezhető a főváros minden szegletében. Aki arra kíváncsi, az látogathat templomot, ősi épületeket, megtapasztalhatja a nagyszerű kultúrát – és alig kell elhagynia Hanoit, hogy ízelítőt kapjon a természet csodáiból is.

5. Párizs, Franciaország

Mit lehet leírni Párizsról, amit még nem írtak le? Párizs az Párizs, nyilván aki először jár ott nem hagyja ki az Eiffel-tornyot és a hasonló nevezetességeket, de erősen javasoljuk a turisták által frekventált helyek mellőzését, egyszerűen üljünk be egy sarki kávézóba, bisztróba, térjünk be egy pékségbe. Nyilván az ember nem hagyja ki a Louvre-t, de érdemes meglátogatni a bolhapiacokat is és csak tekeregni a városban.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Párizs polgármestere, Anne Hidalgo nemrég jelentette be, hogy 245 millió eurót költenek a Champs-Elysées újragondolására. A világ egyik leghíresebb sugárútján jelenleg nem csak a legnevesebb luxusmárkás butikjai sorjáznak, de egy nyolcsávos út is a Diadalív és a Place de la Concorde között.

A terv az, hogy a mintegy 2 km-es szakaszt „különleges kertté” alakítják át 2024-ig, ezzel voltaképpen egy hatalmas parkot létrehozva a francia főváros szívében.

A dizájntervek szerint az autó- és egyéb forgalmat a felére csökkentenék és rengeteg, fákból álló alagutat hoznának létre, a gyalogosok természetesen hatalmas területeket kapnának meg.

4. Róma, Olaszország

Az Örök Város nyilván nem maradhat le egy ilyen listáról, sorolni is nehéz, mi minden miatt. A történelem, kultúra, hangulat természetesen mind mellette szólnak, de az is, hogy nem olyan nagy, hogy ne lehetne sétálva bejárni legalább a belső részeit belátható időn belül.

3. Dubai, Egyesült Arab Emirátusok

Dubai bizonyos fokig Róma ellentéte, amennyiben az utóbbi évtizedekben vált azzá, ami, egy teljesen tudatos fejlesztés eredményeként. A futurisztikus építészet, néhány világraszóló attrakció mellett aktív éjszakai élet várja az odalátogatókat. A városon tökéletesen érezni, mennyire végiggondolták a fejlesztést.

2. London, Egyesült Királyság

Londonról sok mindent szokás mondani, szerintünk a legtalálóbb az, hogy nem egy város, hanem egy érzés. Éppen ezért tapasztalatunk szerint elég kevesen viszonyulnak semlegesen hozzá: általában vagy imádja valaki, vagy nem tudja elviselni.

Mi imádjuk, elfogultan és feltételek nélkül, szóval nálunk nem a 2., hanem az 1. helyen lenne. Hirtelen nem is tudjuk, mit emeljünk ki a városból, a magunk részéről egyszerűen csak csavarogni szeretünk benne a New Bond Streettől kezdve a parkokon át a külvárosokig.

1. Bali, Indonézia

Szerintünk ugye nem, a Tripadvisor szerint viszont Bali a csúcs, a képeslapokra kívánkozó szépségével, a Photoshophoz méltó tökéletességével (és a járványmentes időkben ebből adódó rengeteg turistával, tesszük hozzá).

Seminyak lüktető utcái, az Ubud-környéki kisebb farmok, a kézművesüzletrek, vagy a mesés Nusa Dua mind megragadják és nehezen eresztik el az embert.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása