Kívül tágasabb

A filmtörténet öt legmenőbb motorja

2020.08.09. 22:37, Kívül tágasabb , komment

A motor mindig is a szabadság és a lázadás szimbóluma volt, különösen igaz ez a hatvanas évek óta eltelt évtizedekre. Az alábbiakban a mozitörténet legmenőbb motorjait mutatjuk meg, persze mint minden lista, ez sem tökéletes – szemben a motorokkal.

easy_rider.jpg

Easy Rider – Harley-Davidson chopper

A „minden idők legborzalmasabb filmcímfordítása” címre is jó eséllyel pályázó mozi (a magyar címet nem vagyunk hajlandók leírni) alighanem minden idők egyik legkiemelkedőbb motorosfilmje, amely alapjaiban határozta meg a műfajt és az amerikai motoroskultúrát.

A filmben négy különböző motort használtak, ám a legmenőbb közülük minden bizonnyal Peter Fonda egyedi choppere a maga „Amerika kapitány” csillagos-sávos benzintankjával.

A motort egy 1952-es Harley-Davidson Hydra-Glide-ból alakították át. Érdekesség, hogy az alapgépet Henry Fonda egy rendőrségi kiárusításon vette.

Sajnos ma már a filmben használt egyetlen motor sem létezik: az egyik ugye az utolsó jelenetben semmisült meg, a másik hármat pedig ellopták és jó eséllyel darabokra kapták szét.

Kill Bill Vol. 1 - Kawasaki ZZR 250

Talán meglepő választás, de Quentin Tarantino 2003-mas mozijában a Menyasszonyt játszó Uma Thurman sárga villanása (sárga a motor és a motorosszerkó is) örökre belénk égett.

A Bruce Lee előtti tisztelgésekkel teli film tokiói részében Uma Thurman egy Kawasaki ZZR 250 nyergében ül, és magának a járműnek is jelentős szerep jut az alkotásban.

Mátrix – Újratöltve - Ducati 996

A Mátrix-trilógia második része tele van emlékezetes jelentekkel, forgatási és kaszkadőri szempontból mindenképpen. Talán az egyik leginkább emlékezetes az, melyben a Carrie-Anne Moss játszotta Trinity egy 2001-es Ducati 996-on hasít.

A típust egyébként 1999 és 2001 között gyártották, a 112 lóerő közel 260 km/órás csúcssebesség lehetőségét adta a sportmotornak. Érdekesség, hogy mivel a film 2003-ban jelent meg, mire a mozikba került, a típust már nem lehetett kapni.

A Ducati azért megpróbálta kihozni a lehető legtöbbet a helyzetből, így előrukkoltak a Matrix Edition 998-cal, ami megjelenésben a megszólalásig hasonlított a filmben látotthoz.

Terminátor 2. – Az ítélet napja - Harley-Davidson Fat Boy

Ki tudná elfelejteni a jelenetet, amikor Arnold Schwarzenegger meztelenül besétál egy bárba és közli: „A ruhádra, a csizmádra és a motorodra van szükségem.”

Majd bőrdzsekiben és egy Harley-Davidson Fat Boy kulcsával a kezében távozik (hogy aztán a fenyegetőző tulajtól még beújítson egy winchestert és egy napszemüveget is).

A Harley nem követte el azt a hibát, amit a Ducati a Mátrixszal, sőt, a Fat Boy piacra dobása éppenséggel a filmhez kötődött. Így aztán miközben a film hatalmas siker lett, a Fat Boy lett a Harley egyik legnagyobb példányszámban eladott modellje. Így kell ezt csinálni.

A nagy szökés - Triumph TR6 Trophy Bird

Az 1960-as években minden kétséget kizáróan Steve McQueen volt az egyik legnagyobb hollywoodi sztár (a King of Cool, ugye). Ráadásul legendásan imádta az autókat és a motorokat, így aztán az A nagy szökés című, II. világháborús filmbe is jutott belőle.

Nem is akármilyen, egy 1961-es Triumph TR6 Trophy Bird, amin viszont annyit alakítottak, hogy elmenjen egy BMW R75-nek, amit a gyár kifejezetten a német hadsereg kérésére fejlesztett tovább az 1930-as években.

Amivel aztán a fent látható jelenetet is megcsinálta Steve McQueen, aki egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy ne használjon kaszkadőrt.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása