Kívül tágasabb

Eleged van az otthoni munkából? Dolgozz hotelből!

2020.07.27. 22:36, Kívül tágasabb , komment

A gyerekek az ember nyakán ugrálnak, mosni kellene, egyébként mi lesz ebédre, és akkor még ott a kutya is, jön a postás – az otthoni munkavégzésnek kétségtelenül megvannak az előnyei, ám ugyanúgy a hátulütői is. Lenne viszont megoldás, amivel nem csak a munkavállalók, de a rossz helyzetben lévő turizmus is jól járna.

hotel_home_office.jpg

Noha Magyarországon és Európa több részén a vidéki turizmus már nagyjából beindult, a nagyvárosokban, így például Budapesten lévő, elsősorban a külföldiekből élő szállodák továbbra is rossz helyzetben vannak.

Ha a két dolgot egymás mellé tesszük, akkor a megoldáshoz nem kell atomtudósnak lenni, érdekes módon mégsem látszik, hogy komolyan elgondolkoznának azon a lehetőségen, hogy az üresen álló szállodai szobákat kiadják az otthoni munkavégzésben megcsömörlött embereknek.

Szállodai szobából iroda

Az Egyesült Államokban annyiban talán még rosszabb a helyzet, hogy a járvány csak nem akar csillapodni, tehát sokaknak még nagyon távoli az a nap, amikor visszatérhetnek a munkahelyükre. Nekik lehet reális opció az, hogy egy szállodai szobából dolgozzanak.

Ez nem csak amolyan légből kapott ötlet, a Los Angeles-i Hotel Figueroa például majdnem tele van vendégekkel. Igaz, ők nem turisták, hanem helyiek, és nem valamelyik távoli országból vagy városból érkeztek, hanem otthonról.

A szálloda ugyanis programot indított, melynek célja, hogy a 268 szobából minél többet adjanak ki ideiglenes irodának. A kezdeményezés júniusban indult és nagy siker, ami nem csoda, hiszen a résztvevők tiszta, csendes és nem utolsósorban a járvány szempontjából biztonságos helyen dolgozhatnak, ahol van WiFi, korlátlan nyomtatási lehetőség és ingyenes parkoló.

„Nyugodt környezetet szeretnének, távol az otthoni munkavégzés jelentette zavaró tényezőktől. Egyesek számára ez kész jutalom” – magyarázta a CNN-nek a szálloda ügyvezető igazgatója, Connie Wang.

Egy 32 négyzetméteres szoba bérleti díja 129 dollár (39 ezer forint), amire 20 dollárt (kb. 6000 forintot) rádobva éjszakára is maradni lehet. Az összeg magyar pénztárcával talán soknak tűnhet, de Los Angelesben nem számít különösebben magasnak.

Nem a Hotel Figueroa az egyetlen, amely hasonló programot indított, szerte az Egyesült Államokban sok hasonló kezdeményezés van San Franciscótól az észak-karolinai Charlotte-on át egészen New Yorkig.

A cél nyilvánvaló: a szállodák próbálnak valamilyen bevételre szert tenni e turistamentes időszakban, amikor tényleg minden dollár számít, a munkavállalók közül pedig sokan eljutottak odáig, hogy legalább alkalmanként megér nekik egy kis plusz pénzt az, hogy kimozdulhatnak otthonból és kényelmes, valamint nem utolsósorban biztonságos körülmények között dolgozhatnak.

Nem új ötlet

Külön érdekes, hogy az ötlet nem új. Yannis Moati például már 2015-ben külön céget (HotelsByDay) alapított arra, hogy napközben is kihasználtak legyenek a szállodák – neki aztán igazán bejöttek az elmúlt hónapok.

Ő úgy véli, a hoteleknek újra ki kell találniuk magukat az életben maradás érdekében, aminek egyik módja a napközbeni kihasználtság növelése lehet.

„Ha belegondol az ember, egy szálloda nem más, mint rengeteg szabad terület. Reméljük, a hotelek képesek lesznek ezt bevétellé fordítani, hiszen ma a legtöbben biztonságos területeket keresnek” – mondta.

Kíváncsian várjuk, az üresen álló budapesti szállodák a fejükhöz kapnak-e és képesek lesznek-e nyitni akár ehhez hasonlóan radikálisan új ötletek felé.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása