Kívül tágasabb

Csúnyán átverték az 5G-konteóban hívőket

2020.06.01. 23:29, Kívül tágasabb , komment

Az összeesküvés-elméletekben hinni drága mulatság lehet, különösen, ha az ember ahelyett, hogy gondolkodna kicsit, beugrik mindenféle szélhámosságnak. Ez történt az 5G-konteó híveivel.

5g_usb.jpg

Noha nem áll szándékunkban terjeszteni a hülyeséget, azért érdemes pár mondatban összefoglalni, mi is ez az 5G-konteó, ami az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány kapcsán új erőre kapott.

Az 5G (ez ugye utat nyitna az IoT-terjedésének, leegyszerűsítve a szupergyors internetnek) veszélyiről már régóta megy a vita, ami újonnan januárban lángolt fel, amikor egy belga újságban megjelent cikk azt állította, hogy összefüggés lehet a kínai Vuhan környékére tavaly óta telepített 5G-tornyok és a koronavírus megjelenése között.

Erre ugyan semmi bizonyíték nem volt, ennek ellenére az elmélet (amit egyébként egy orvos írt, és amit a lap később törölt) hatalmas sebességgel kezdett terjedni. Nem segített az sem, hogy néhány híresség (például Woody Harrelson színész) is beleállt a buliba.

A dolog odáig fajult, hogy áprilisban már 5G-adótornyokat gyújtottak fel az Egyesült Királyságban (az „ahol fát vágnak, hullik a forgács is” elve alapján sikerült felgyújtani pár hagyományos adótornyot is).

Az összeesküvés-elmélet szerint az 5G rendkívül veszélyes az emberre (ez az alaptézis), gyengíti az immunrendszert, koronavírus-szerű tüneteket okoz, mi több, az egész járvánnyal kapcsolatos korlátozást azért találták ki, hogy közben nyugodtan kiépíthessék a hálózatot.

Az 5G Biopajzs

Élelmes vállalkozók meglátták a lehetőséget és gyorsan árulni kezdtek egy olyan kütyüt, ami állításuk szerint meggátolja az 5G-hálózat okozta „mágneses-elektromos köd” terjedését egy adott helyiségben.

Az 5G BioShield (5G Biopajzs) névre keresztelt kütyü áldásos hatását ráadásul Glastonbury város tanácsnoka, Toby Hall is erősen dicsérte, mondván, ő maga is használja és nagyon hasznosnak tartja.

A kijelentést súlyosbítja, hogy Toby Hall tagja volt annak a tanácsadó testületnek, amely fél éven keresztül vizsgálta az 5G hatását.

Az 5G Biopajzsot 339 fontért (130 ezer forintért) árulták (kész szerencse, hogy ebben az árban már az áfa is benne van), igaz, volt olyan egyszeri ajánlat, melynek keretében nevetséges 959 fontért (370 ezer forintért) lehetett rögtön hármat is venni belőle.

Megtévesztésig hasonlít…

A BBC oknyomozó újságírói fogták magukat és szétkaptak egy ilyen kütyüt, már csak azért is, mert az megtévesztésig hasonlít egy sima USB-re, amit 5 fontért (2000 forintért) lehet kapni szinte bárhol.

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy az 5G Biopajzs tényleg nem más, mint egy filléres holmi, amire ráragasztottak egy meggyőzőnek tűnő (ellenben szinte mindenhol kapható, pár pennybe kerülő) matricát és iszonyatos nyereséggel eladták a hiszékeny (és rettegő) vásárlóknak.

Ráadásul még tárolni sem nagyon lehet rajta semmit, hiszen az egész cucc 128MB-os, persze minek is költöttek volna rá többet, nem igaz?

A BioShield oldalon arról is tájékoztatják a fogyasztókat, hogy a kütyüt nyugodtan magukkal is vihetik a zsebükben vagy a táskájukban, töltés nélkül is érezhetik áldásos hatását.

Mondhatnánk szinte mindegy, hogy bedugják-e valahova vagy nem… (A londoni fogyasztókat védő London Trading Standards azóüta egyébként vizsgálatot indított a cuccot forgalmazó cég ellen.)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása