Kívül tágasabb

Tíz dolog, amit II. Erzsébet minden útjára elvisz

2020.04.28. 06:30, Kívül tágasabb , komment

A brit uralkodónál többet aligha utazott bárki is az elmúlt évtizedekben. Mióta 1953-ban megkoronázták, több mint 120 országban járt, így tud egyet s mást arról, mit érdemes magunkkal vinni. Persze egy átlagember nyilván az alábbi listából nem feltétlenül tud és akar mindent magával cipelni, de az biztos, hogy érdekes olvasmány következik.

ii_erzsebet_foto_instagram_com_kensingtonroyal.jpg

1. WC-papír

A vendéglátóknak egy dolog miatt biztosan nem kell aggódniuk egy királnyői látogatás előtt: a WC-papír kérdése ugyanis alapból megoldott, hiszen II. Erzsébet mindig viszi magával saját kedvenc márkáját. (Ami alighanem az Andrex, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy 1978 óta ők az udvari beszállítók.)

2. A jetlag elmulasztását segítő szerek

Egy hosszabb, akár több időzónát átlépő utazás során óhatatlanul fellép a jetlag, aminek elég kellemetlen tünetei lehetnek. Beüthet étvágytalanság, hányinger, emésztési zavarok, fejfájás, kimerültség, alvászavar, ingerlékenység, akár még enyhe depresszió is.

Vajon II. Erzsébet milyen módszerrel birkózik meg mindezzel? Nos, elsősorban homeopátiás készítményekkel, illetve árpacukrot tartalmazó ételekkel, utóbbiak a vércukor szinten tartásához hasznosak.

3. Vér

II. Erzsébet minden útjára viszi magával személyi orvosát, akinél természetesen minden szükséges felszerelés ott van. Egyebek mellett a királynő és férje, Fülöp herceg (aki egy ideje ugye már nem nagyon utazik vele) vércsoportjával megegyező vér. Különösen igaz (volt) ez akkor, amikor a brit uralkodó olyan országokba utazott, ahol problémás lehetett a vérellátás.

4. Fekete öltözék

E szokás alapja állítólag az, hogy amikor édesapja, VI. György 1952-ben elhunyt, az éppen Kenyában tartózkodó II. Erzsébetnél semmilyen fekete ruha nem volt, amivel kifejezhette volna gyászát.

Amikor gépe földet ért az Egyesült Királyságban, meg kellett várnia a fekete ruha megérkezését (és azt fel is kellett venni), mielőtt leszállhatott volna a gépről. Ettől kezdve a királyi család tagjainak minden külföldi útjukra magukkal kell vinniük egy fekete öltözéket is.

5. Rengeteg ruha

Ha már itt tartunk, II. Erzsébet minden külföldi útjára legalább 30 ruhát visz magával. Mivel általában meglehetősen sok eseményen kell résztvennie, ez nem is olyan meglepő.

6. Tea

A királynő el nem mulasztaná délutáni teázását, így aztán bárhová is megy, viszi magával kedvencét, valamint némi teasüteményt is.

7. Víz és élelmiszer

A brit uralkodó esetében nyilván nem lehet megkockáztatni semmilyen ételmérgezést, így aztán viszi magával a vizet, mi több, ha olyan helyre utazik, ahol a legcsekélyebb kétely is felmerül az élelmiszerbiztonság kapcsán, akkor az ennivalót is szállítják.

8. Forróvizes palack

II. Erzsébet út közben is szereti az otthon kényelmét, ezért aztán nem hagyhatja otthon az ágyat melegítő palackot sem.

9. Kedvenc bőröndjei

Akármilyen hihetetlen, a királynő még bőven trónra lépése előtt, 1947-es nászútjára vett pár Globe-Trotter bőröndöt és azóta is azokat használja. Érdekesség, hogy ez a márka több James Bond-filmben is megjelent.

10. Színkódos bőröndcímke

Nyilván II. Erzsébetnek nem kell a bőröndjei címkéire írnia a nevét és címét (annyi szerepel rajtuk: a Királynő), a királyi család minden tagja külön színkódot kapott. Az uralkodó és Kate Middleton a sárgát, Károly és Vilmos hercegek a vöröset, Anna hercegnő a zöldet, míg György herceg a kéket.

Egy dolog van, amit II. Erzsébet soha nem visz magával: az útlevél. Neki ugyanis nincsen rá szüksége.

(Fotó: instagram.com/kensingtonroyal)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása