Kívül tágasabb

Miért pont WC-papírt vásárolnak fel az emberek?

2020.03.14. 01:33, Kívül tágasabb , komment

Ezekben a napokban világszerte már-már pánikszerű felvásárlások zajlanak, legyen szó Magyarországról, Európa más országairól vagy akár az Egyesült Államokról. Az egyik legnépszerűbb tétel a WC-papír. De miért?

szupermarket_ures_polc.jpg

A kérdésre a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a WC-papír ugyan fontos termék, de azért a túléléshez nem feltétlenül szükséges. A WeForum szakértőket kérdezett, elég érdekes válaszok születtek.

„Az emberek félnek a kontroll elvesztésétől”

„A WC-papír a kontrollt szimbolizálja. Arra használjuk, hogy tisztaságot teremtsünk vele. Egy olyan esti funkcióhoz, ami egyfajta tabunak számít.

Az emberek a koronavírus kapcsán a kontroll elvesztésétől félnek. A WC-papír pedig azt az érzést nyújtja, hogy képesek fenntartani az ellenőrzést a higiénia és a tisztaság fölött.

Az embereket a jelek szerint nem érdeklik a helyettesítő termékek. A szupermarketek polcai még mindig tele vannak papírtörlőkkel és zsebkendőkkel.

A médiának elég sok elszámolni valója van azzal kapcsolatban, ahogyan a vírusról a közvéleménnyel kommunikált. Miközben rendkívül fontos, hogy a fenyegető veszélyekről őszintén számoljon be, a hisztériakeltés távol áll az ideálistól.” (Brian Cook, University of Melbourne)

„Amikor veszélyben érzik magukat, az emberek szeretik azt gondolni, hogy tettek valamit”

„Ez egy érdekes kérdés. Az a gyanúm, hogy ahhoz lehet köze, ahogyan az emberek reagálnak a stresszre: vigaszt és biztonságot akarnak. A nyugati kultúrában sokaknak a WC-papír nem használata amolyan „hűha” érzés.

Azt gondolom, van egy pragmatikus része is a választásnak: a WC-papír sok helyet foglaló termék, így az emberek általában nem tartanak túl sokat otthon belőle.

Sokan jó eséllyel zsebkendőnek is használhatják a WC-papírt, így úgy gondolhatják, sokra lesz szükségük egy influenza vagy influenza-szerű megbetegedés esetén.

WC-papírból betárazni többé-kevésbé olcsó lépés és amikor veszélyben érzik magukat, az emberek szeretik azt gondolni, hogy tettek valamit. (Niki Edwards, Queensland University of Technology)

„Ez csak egyfajta felkészülés”

„Ez a tökéletes termék. Egyáltalán nem romlandó, és egyike azon kevés termékeknek, amiből ha felhalmoz az ember, biztos lehet benne, hogy fel is fogja használni.

Nem tudom biztosan, de gyanítom, a legtöbb ember általában csak akkor vesz WC-papírt, amikor kifogyóban van, ami gondot jelenthet, ha két hétre karanténba kell vonulni.

Szóval szerintem ez az egész csak egyfajta felkészülés, hiszen máskor is láttuk már, hogy a WC-papír elfogyhat.” (David Savage, University of Newcastle)

„Hatalmas hely marad üresen a polcokon”

„Több tényező is akad. Az emberek nem csak WC-papírt halmoznak fel, a maszkok, kézfertőtlenítők is kifogytak. A konzerveket, és egyéb, nem romló élelmiszereket is nagyon viszik. Az emberek félnek, ezért felhalmoznak. Megveszik, amire szükségük van, és ezek közül az egyik a WC-papír.

A WC-papírt alighanem a mérete miatt vesszük inkább észre, hiszen rengeteg helyet foglal a polcokon. Ha egy kisebb termék fogy el a szupermarketben (mint például a kézfertőtlenítő), az csak kisebb üres helyet hagy a polcokon, amit akár ideiglenesen fel is lehet tölteni a többi termékkel.

Ugyanakkor ha a WC-papír fogy el, akkor hatalmas hely marad üresen a polcokon, amit nem lehet olyan egyszerűen feltölteni.

A másik ok, amiért inkább észrevesszük a WC-papírt, mert nem olyan könnyen helyettesíthető. Ha valamilyen hozzávaló hiányzik mondjuk a vacsorához, akkor veszünk helyette mást, vagy akár teljesen másik vacsorát készítünk.

Ám a WC-papír hiánya mindenki számára frusztráló. Nyilván ott van a zsebkendő vagy a papírtörlő, de az nem ugyanaz, nem igaz?” (Alex Russell, Central Queensland University)

Az alábbi podcastban pedig arról beszélgettünk egy Los Angelesben és egy Londonban élő magyarral, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak, hogyan ürülnek ki ott is a boltok.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: koronavírus

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása