Kívül tágasabb

Michael Bloomberg vállalhatatlan beszólásai

2020.02.24. 21:54, Kívül tágasabb ,

Vajon lehet-e amerikai elnök a világ 8. leggazdagabb emberéből? Elég-e egy 65 milliárd dolláros (20 ezer milliárd forintos) vagyon arra, hogy valaki bereklámozza magát a Fehér Házba? A kérdésekre még idén választ kapunk, méghozzá Michael Bloomberg sorsán keresztül. Az viszont már most látszik, hogy egy elnökválasztási kampány (még akkor is, ha egyelőre csak a demokrata jelöltek versenyénél tartunk) nem a mimózalelkűek versenyfutása.

michael_bloomberg_foto_twitter_com_mikebloomberg.jpg

Michael Bloomberg volt már New York-i polgármester (háromszor is, ráadásul ebből kétszer republikánusként, egyszer függetlenként, míg most ugye a demokrata elnökjelöltségért versenyez), ám most a saját bőrén tapasztalhatja, a nagypolitika teljesen más játszótér.

Abban a pillanatban ugyanis, hogy reális esélye kezdett mutatkozni a demokrata elnökjelöltség elnyerésére (legalábbis annyiban, hogy az élbolyba küzdötte magát a közvélemény-kutatásokban), elkezdtek rá visszaömleni korábbi mondatai. És hát őszintén szólva van minek visszaömleni.

1. Szexuális tárgyként kezelt nők

A Bloombergről szóló életrajzban Joyce Purnick felidézi a saleses Sekiko Sakai Garrison esetét, aki 1996-ban beperelte a milliárdost, azt állítva, hogy Michael Bloomberg és a cég más vezetői „rendszeres és nemkívánatos szexuális megjegyzéseket” tettek nőkre, előfordult például a „simán dugnám” és a „micsoda segg” szöveg is.

Michael Bloomberg egy saleskonferencián egyszer azt mondta, „semmit sem szeretnék jobban az életben, mint hogy Sharon Stone az arcomra üljön”.

2. Beszólás egy bírónőnek

New York-i polgármestersége idején nagy vihart kavart az a rendelete, mely lehetővé tette, hogy a rendőrök (elvileg a bűnmegelőzés céljából) minden különösebb indok nélkül megmotozhassanak embereket, akik az esetek jelentős részében feketék vagy latinók voltak.

Egy szövetségi bíró végül alkotmányellenesnek nyilvánította az intézkedést, mire Michael Bloomberg a következőt reagálta: „Az Önök és gyermekeik biztonsága egy olyan nőszemély kezében van, akinek semmi tapasztalata nincs ezen a téren.” Hogy ezt honnan vette, az jó kérdés.

3. A nők bírják, ha utánuk fütyülnek az utcán

Még 1990-ben történt, hogy az alkalmazottai összeállítottak egy könyvet főnökük leghíresebb beszólásaiból A hordozható Bloomberg: az elmés és bölcs Michael Bloomberg címmel.

Bő tíz évvel később, 2001-ben a New York Magazine kolumnistája, Michael Wolff (aki pár éve nagy botrányt kavart könyvet hozott össze Donald Trumpról) azt írta: „Szerintem a könyv a vezérigazgatói arrogancia, kegyetlenség, nemtörődömség, a szabályok semmibe vételének intézményes elfogadásáról szól.”

Az idézetek többsége durván sértő, bőven található köztük homofób, antiszemita és mindenféle szexista beszólás. Például ilyesmi: „tényszerűen tudom, hogy minden egyes nő, akinek van önbecsülése és egy építkezés mellett elhaladva nem fütyülnek utána, visszafordul és addig járkál le-föl, amíg meg nem kapja”.

4. Egy nő hordjon magassarkút

Christine Quinn 2013-ban úgy gondolta, megcélozza a New York-i polgármesteri posztot. (Végül nem jutott el a megmérettetésig, mert már a demokrata előválasztást elveszítette a jelenleg második ciklusát töltő Bill de Blasio ellenében.)

A nő akkoriban a New York-i várost tanács elnöke volt, és mint ilyen, meglehetősen gyakran volt alkalma találkozni a polgármester Michael Bloomberggel.

„A polgármester egyszer elkezdett velem kiabálni, amikor lapossarkú csizmában kiszálltam a kocsiból. Nem bírta ezeket. Egyszer egy felvonuláson voltam vele, mikor megkérdezte, hát azok meg mik a lábamon. Mondtam, hogy kényelmesek, mire ő: nem akarom még egyszer ezt a szót hallani a szájából” - mesélte később Christine Quinn.

5. Nem hisz a nemi erőszak áldozatainak

Bloomberg cégét 1998-ban beperelte egy Mary Ann Olszewski nevű nő, azt állítva, hogy a férfi alkalmazottak rendszeresen megalázták a nőket, végül a szexuális tárgyként kezelés eredményeként a főnöke (a cég egyik vezetője) megerőszakolta.

A perben tanúként meghallgatták Michael Bloomberget is, aki azt mondta, szerinte egy ilyen vád nem valóságos, ha nincs ott egy támadhatatlan harmadik, egy szemtanú. Amikor megkérdezték tőle, hogy ezt mégis hogyan gondolja, csak annyit mondott: előfordul, hogy hárman vannak együtt.

6. A brit királyi család

Michael Bloomberg nem kifejezett rajongója a brit királyi családnak, akikről a már említett „Hordozható Bloomberg” szerint egyszer a következőket mondta: „A királyi család – micsoda fura figurák – egy meleg, egy építész, a lóarcú leszbikus, és egy kölyök, aki dobta Koo Starkot egy kövér ribancért”. (Az építész nyilván Károly, a leszbikus kizárásos alapon Anna hercegnő, Koo Stark András herceg barátnője volt, így aztán melegnek marad Eduárd II. Erzsébet gyermekei közül.)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es