Kívül tágasabb

Így etetnek meg a politikusok

2020.02.10. 06:30, Kívül tágasabb , komment

A választók lekenyerezése (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt) nem csak a magyar politika sajátja. Ugyanúgy jelen van a legtöbb országban, hol erőteljesebben, hol visszafogottabban. Nem kivétel ez alól az Egyesült Államok sem, ahol maga George Washington is alkohollal győzködte a szavazókat.

donald_trump_taco.jpg

A választók etetése-itatása nagyjából azóta létezik, mióta egyáltalán felmerült annak a lehetősége, hogy emberek válasszák meg a saját vezetőiket. Nem mennénk vissza akár az ókorig, elég, ha csak az elmúlt 250 év amerikai politikájára vetünk egy pillantást – természetesen a teljesség igénye nélkül.

George Washington (1758)

Maga a nagy George Washington sem habozott, ha a választási sikerhez a polgárok leitatásán át vezetett az út. Olyannyira nem, hogy 250 éve teljes kampánybüdzséjét arra szánta az Egyesült Államok majdani első elnöke, hogy mintegy 600 liter alkohollal győzze meg az embereket programja (és saját maga) nagyszerűségéről.

James Madison (1777)

Más utat követett egyik utódja, a 4. elnök, James Maddison, aki bohó ifjúságában, 26 évesen nem volt hajlandó részt venni Virginia állam akkor már komoly hagyománynak örvendő „korrumpáljuk a választókat piával és más kedveskedésekkel” játékában – nem is jutott be az állam alsóházába.

Stephen A. Douglas (1860)

Persze annak is megvannak a maga veszélyei, ha valaki beszáll a buliba. Stephen A. Douglas szenátor, az 1860-as elnökválasztás demokrata jelöltje például hatalmas, ökörsütéssel egybekötött karnevált rendezett Manhattanben.

Az eseményre nem kevesebb, mint 30 ezer ember ment el, amire a demokraták nem voltak megfelelően felkészülve, így nem volt elég sem az étel, sem az ital. Stephen A. Douglas pedig elbukta az elnökválasztást.

Herbert Hoover (1928)

Több mint fél évszázaddal később Herbert Hoover egyenesen újsághirdetésekben ígért „csirkét minden fazékba”, az élelmiszert használva arra, hogy rámutasson az amerikai társadalmon belüli anyagi egyenlőtlenségekre. Be is jött neki, hiszen ő lett az Egyesült Államok 31. elnöke.

Mike Huckabee (2008)

A II. világháború után, 1948-ban törvényben tiltották be a választók étellel, itallal vagy hasonló kedvezményekkel jutalmazását voksukért cserébe. Ami persze nem gátolta a politikusokat abban, hogy étel-ital köré szerveződő gyűléseket tartsanak.

Mást ne mondjunk, amikor 2008-ban Mike Huckabee megnyerte az iowai republikánus caucust, azt annak tulajdonította, hogy a western-tematikájú, rendkívül népszerű Pizza Ranch láncban találkozott a választókkal.

„Jórészt az egész államban jelenlévő Pizza Rancheknek köszönhetően nyertem. Mi találtuk ki a Pizza Ranch stratégiát, amit azóta sokan utánoztak, de szerintem a mi ötletünk volt” - emlékezett vissza.

Hillary Clinton (2016)

A demokrata elnökjelöltségért (majd azt megszerezve az elnöki címért) hajtó korábbi First Lady és külügyminiszter New York legnagyobb hip hop és R&B rádióiban jelent meg úgy, hogy azt állította, állandóan van nála egy kis csípős szósz, utalva a fekete közösségben (is) rendkívül népszerű Beyonce Formation című slágerének arra a sorára, hogy „I got hot sauce in my bag, swag”.

Speciel ez a demokrata elnökjelöltséghez elég lehetett, de a választást Donald Trump nyerte.

Donald Trump (2016)

Ha már a jelenlegi elnöknél tartunk, ő sem szégyenlősködött, egyenesen egy tál tacóval fotóztatta magát. Ráadásul ezzel nem csak a latino szavazókra próbált rámenni, de népszerűsítette kicsit saját cégét is, hangsúlyozva, hogy a legjobb tacót a Trump Tower Grillben készítik.

(Fotó: Twitter/@realdonaldtrump)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása