Sok múzeumban már akkor rászólnak az emberre, ha a megengedettnél közelebb lép a kiállított műtárgyhoz, annak megérintése teljesen elképzelhetetlen, a többiről pedig ne is beszéljünk. Ehhez képest van olyan múzeum, ahol kifejezetten örömmel veszik, ha megsemmisítjük a tárgyakat.
A lyoni Cité Internationale de la Gastronomie múzeumban nem csak nézni és megérinteni lehet a kiállított darabokat, de megenni is. Ami persze egy gasztromúzeum esetében voltaképpen nem is akkora meglepetés.
A francia nagyvárosban található, 800 éves Grand Hôtel-Dieu szállodában nemrégi nyílt múzeum voltaképpen a francia gasztronómia történetén át vezet minket, nem csak az ételekről, de azok elkészítőiről is sokat megtudhatunk. Például olyan legendás séfekről, mint Paul Bocuse vagy Mère Brazier.
Titok nincs, a látogatók lejegyezhetnek recepteket, felfedezhetik a gasztronómia művészetének megannyi finomságát, miközben megnézhetik a kiállított menüket, fotókat, filmeket és még sok minden mást. Egy hatalmas, egész falat beborító térképen pedig a világ különböző tájainak ételeiről kaphatunk hasznos infókat.
A múzeum legizgalmasabb része azonban minden kétséget kizáróan a nyitott konyha, ahol végignézhetjük, ahogyan a séfek magyarázat közben elkészítik az ételeket, majd meg is kóstolhatjuk azokat.
Ráadásul a receptek változnak, így aztán akár többször vissza lehet menni, megmarad az élmény. Az intézmény célja az egészséges étkezés népszerűsítése is, így külön gyermekeknek kialakított rész is van.
(Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie de Lyon)
A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.