Kívül tágasabb

Tíz érdekesség a 25 éves Ponyvaregényről

2019.10.21. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Nagy rajongói vagyunk Quentin Tarantino idén 25 éves klasszikusának. John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis és a többi színész zseniálisan keltette életre a nem kevésbé nagyszerű forgatókönyvet, úgyhogy egy posztot részünkről mindenképpen megér a film. Megpróbáltunk 10 (+1) talán kevésbé ismert érdekességet összeszedni.

pulp_fiction.jpg

1. A film elkészítése 8,5 millió dollárba került, ami már 1994-ben is nevetségesen alacsony összeg volt. A befektetett pénz már a bemutató hétvégéjén visszajött a 9,3 millió dolláros bevételnek köszönhetően.

2. Apropó, megjelenés. A filmet először nem is az Egyesült Államokban mutatták be, Dél-Koreában, Japánban és Szlovákiában (!!) is hamarabb került a mozikba.

3. Az Amanda Plummer által megformált Honey Bunny karakterét a Tarantino kézzel írt forgatókönyvét legépelő Linda Chen nyuláról nevezték el. A történet nem túl vidám, ugyanis a nő megkérte Tarantinót, hogy vigyázzon az állatra, amíg neki valami elintéznivalója akad. Tarantino nemet mondott, az állat pedig elpusztult – a neve vigasztalásképp került be a forgatókönyvbe.

4. Sok kiemelkedő alakítás akad a Ponyvaregényben, az egyik Uma Thurmané. Érdekesség, hogy Mia szerepére nem ő volt az első választás, Quentin Tarantino olyan színésznőkre gondolt, mint Michelle Pfeiffer. Isabella Rossellini, Julia Louis-Dreyfus, Meg Ryan, Alfre Woodard, Halle Berry, Daryl Hannah, Rosanna Arquette, és Joan Cusack – közülük Michelle Pfeiffer volt az első számú. Végül Uma Thurman kapta meg és világsztár lett.

5. Apropó, világsztár! John Travolta ugyan már bőven világsztár volt a hetvenes években (Szombat esti láz, Grease...), ám a nyolcvanas évek második felében erősen hanyatlóban volt a karrierje. A Nicsak, ki beszél ugyan nagy siker volt, de az igazi, komoly visszatérést a Ponyvaregény jelentette. Ami érdekesség, hogy Quentin Tarantino Travolta első Los Angeles-i lakásában élt, amikor először találkoztak.

6. Vincent Vega 1964-es Chevelle Malibuját (ami a való életben Tarantino autója volt) a bemutató után ellopták. Csaknem 20 évnek kellett eltelnie, mire előkerült...

7. A filmben 265 alkalommal hangzik el a „fuck” szó.

8. A film első poszterén Uma Thurman látható, amint egy doboz Lucky Strike-ot szív. Csakhogy a Miramax elfelejtette megszerezni hozzá a jogokat, a dohánygyár perrel fenyegetőzött, ezért a forgalmazó bevonta a posztereket, a megmaradt példányok ma már természetesen több száz dolláros áron cserélnek gazdát.

9. Jules szerepét kifejezetten Samuel L. Jacksonra írta Tarantino, csakhogy Paul Calderon olyan meggyőzően szerepelt a meghallgatáson, hogy a forgatókönyvíró-rendező elbizonytalanodott. Samuel L. Jacksonnak viszont olyan fontos volt a szerep, hogy képes volt elrepülni Los Angelesben és még egy meghallgatáson részt venni, hogy megkapja. (Végül Paul Calderon is kapott egy kisebb szerepet.)

10. Quentin Tarantino a bokszoló Butch alakját Matt Dillonra gondolva írta meg, csakhogy a színész olyan sokáig gondolkodott az ajánlaton, hogy végül Bruce Willis lett a befutó. Egyébként a végül ugye John Travolta által megformált Vincent Vega figuráját Michael Madsennek szánta Tarantino, ám ő két héttel a forgatókönyv befejezése előtt kilépett a Wyatt Earp kedvéért.

+1 A Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs) Vick Vegája Vincent Vega testvére. Quentin Tarantino egy ideig komolyan fontolgatta, hogy csinál egy Vega Brothers című spinoffot, ami a két alkotás előzményfilmje lett volna.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása