Kívül tágasabb

A médiasztár politikus könnyes búcsúja

2019.09.10. 09:27, Kívül tágasabb , komment

Némileg talán váratlanul lett igazi sztár a brit alsóház elnöke. John Bercow gyorsan legendássá vált „Order” kiáltásaival, extravagáns nyakkendőivel és egész kinézetével, viselkedésével vitt nem kis változatosságot a brit belpolitikába, és a rengeteg mémen keresztül a mi életünkbe is. Most könnyek között jelentette be búcsúját.

john_bercow_2.jpg

Meglehetősen érzelmesre sikeredett John Bercow beszéde, melyben közölte, vagy október 31-én, az ország uniós távozásának tervezett napján, vagy a legközelebbi előrehozott választáson (attól függően, melyik lesz hamarabb) lemond.

„A 2017-es választás idején megígértem a feleségemnek és a gyermekeimnek, hogy az lesz az utolsó. Az ígéretem meg kívánom tartani” – indokolta döntését, ami azért is érdekes, mert a hagyomány szerint az elnöknek nem kell megméretnie magát választáson.

Noha tory képviselőként jutott a parlamentbe, túlzás lenne azt állítani, hogy John Bercow a jelenlegi (és az előző, Theresa May-vezette) kormány szíve csücske lett volna, ismételten megkapta, hogy a megállapodás nélküli uniós kilépést akaró ellenzéknek kedvez a beadványok elbírálásakor.

„Ez a parlament, a demokráciánk erősebb az Ön elnöklete alatt, bármit is tesz távozása után, nagyon sok ember köszönete jár ezért Önnek” – méltatta például Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, kormányoldalról nem kapott köszönő szavakat, gyorsan eláruljuk, hogy a többszörös miniszter, jelenleg Boris Johnson egyik tanácsadójaként is dolgozó Michael Gove is szép szavakkal illette.

„Aki követte munkáját a körzetéért sokat tevő, hatékony és állhatatos képviselőként, annak világos, hogy imádja a parlamentet, a demokráciánkat. Rendíthetetlen elkötelezettsége az elvei és választói iránt példaként szolgálhat másoknak” – hangsúlyozta Michael Gove.

Kicsoda John Bercow?

John Bercow tory (azaz a jelenlegi kormánypárt) képviselőként került be a parlamentbe, de már kilenc éve ő az alsóház elnöke - írtuk korábban a BBC nyomán.

A házelnöki posztot (Speaker of the House) egyébként 1377-ben hozták létre, és először Sir Thomas Hungerford látta el. Kezdetekben veszélyes szakmának számított, hiszen 1535-ig hét házelnököt fejeztek le. A 18. és 19. században alakult ki a pártoktól független házelnök modern szerepe.

John Bercow is ezt tartja szem előtt: biztosítani, hogy egyik párt se legyen tiszteletlen a parlamenttel azzal, hogy megszegi a szabályokat. Azt mondta, erre jelenleg különösen nagy szükség van, mert egyik pártnak sincs többsége a házban.

A házelnök ellentmondásos szereplővé a Brexit miatt vált, sok kilépéspárti egy frusztrált kilépésellenesnek tartja, aki meg akarja gátolni a folyamatot, vagy legalábbis szorosabb kapcsolatokat fenntartani az EU-val utána is.

Politikusból sztár

A közösségi médiában rendkívül népszerűvé vált John Bercow. A német Die Welt szerint külföldön már többen ismerik őt, mint Theresa May vagy Boris Johnson kivételével a többi brit politikust.

Saját szerepét egy példával szemléltette a CNN-nek. „Bérletes vagyok az Arsenalnál. Hatvanezer szurkoló van a stadionban, akik azt hiszik, jobban tudják, mint a játékvezető.”

A Guardiannek pedig arról beszélt, mindig is szenvedélyes volt a parlament iránt, és erősen hisz abban, hogy mindig lehet jobb munkát végezni.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása