Kívül tágasabb

A karácsony sötét oldala

2018.12.16. 06:30, Kívül tágasabb , 56 komment

A kis hableány és kizsákmányolt „szülőanyjai”, avagy elég durva, de ettől még igaz, hogy egy 35 fontba kerülő Disney-játékfigurából a készítője mindössze egy pennyt kap. Beépített nyomozás révén tárták fel, hogy törvénytelenül sok órát dolgoztatják alacsony bérért a játékgyári munkásokat.

kina_jatekgyar_foto_china_labor_watch.jpg

Énekel, csillog-villog, és minden egyes eladott darab után készítője egyetlen pennyt (nagyjából 4 forintot) kap. Idén karácsonykor sok gyerek arca vidulhat fel, amint kibontják az ajándékot, és a dobozban a kis hableány, vagyis Ariel figurája lapul. 

Azonban a kedves játékbaba mögött az igazság jóval sötétebb. Az ajándék nem a Jézuskának köszönhetően, hanem kínai munkásoknak, akik Heyuan városában robotolnak alacsony bérért, hogy eltartsák családjukat. 

A kantoni tartományban lévő, 3 milliós városban működő Wah Tung játékgyárban kétezren dolgoznak. Egy nemzetközi oknyomozás – melyben jogvédő szervezetek mellett a Guardian is részt vett - kiderítette, hogy a főleg női munkások órabére 85 penny (300 forint), nem jár nekik szabadság vagy betegállomány, miközben a kimerítő munkát végzik a nagy játékcégeknek, mint amilyen a Mattel.

Ha valaki három napnál többet vesz ki betegség miatt, akkor megbüntetik vagy kirúgják. Tíz perccel a munkaidő előtt már bent kell lenni. Sokan annyira elfáradnak a műszak végére, hogy a gyártósoron alszanak, amikor egy kis pihenőt kapnak. 

Megalázó fizetések 

Amikor nincs csúcsszezon, kétezer jüant, nagyjából 228 fontot (83 ezer forint) keresnek a dolgozók egy hónapban, amikor nagy pörög a termelés, ez másfélszeresére is emelkedhet. Csak emlékeztetőül: az átlagbér Kínában ennek több, mint a duplája, 7665 jüan. Mivel az órabér alacsony, ezért sokan vállalnak túlórát. 

Többen voltak, akik 175 órát húztak rá egy hónapban, és csak egy napot pihentek ezen időszak alatt – ez már megszegi a kínai törvényeket, a még megengedett túlóra havonta 36 óra. 

Az is kiderült, hogy míg a vezetői posztokat kilencszer több a férfi, mint a nő, a gyártósor mellett nagyjából fordított az arány, a dolgozók 80 százaléka nő, vagyis ők végzik a nehezebb, megterhelőbb feladatokat. 

Ráadásul többségük 45 évnél idősebb, mert kevésbé iskolázottak, cserébe fegyelmezettek, kötelességtudók, akik gondoskodnak a családjukról. Az ilyen gyárak azért szeretik ezeket a nőket alkalmazni, mivel könnyebb őket kezelni, kevesebb bajt kavarnak, mint a férfiak. 

Sokszor kiabálnak velük a vezetők, mert túl lassúnak érzik a munkatempót. Ilyenkor egy szó nélkül tűrik, és dolgoznak tovább. 

 „A dolgozóknak minden nap gyötrelem. Nem azért dolgoznak éjjelig a gyárban, mert akarnak, hanem mert ez az egyetlen módja, hogy elég pénzt keressenek” - mondta a Solidar Suisse nevű szervezet egyik munkatársa, Simone Wasmann. 

Durva matek 

Egy Ariel-játékbaba 35 fontba (nagyjából 12 500 forint) kerül. Ebből 9,05 font a kerekedő haszonkulcsa, és 5,75 a Disney-é. 5,83 font az áfa. Az előállítási költség a maradék, 14,36 font, de ebből a munkás csak egy pennyt kap meg. Egy nap a gyárban 2400 ilyen figura készül el. A kereslet hatalmas, így nem csoda, hogy a Disney-nek ez a részlege 880 millió fontos bevétellel és 264 milliós eredménnyel zárta az előző negyedévet. 

A Disney persze több pénzt is fizethetne a dolgozóknak. A civil szervezet munkatársa szerint itt az idő, hogy a cégek visszaadjanak valamit azoknak, akik a termékeiket készítik azzal, hogy emelik a béreket, csökkentik a munkaórákat és elérik, hogy a gyárak betartsák a törvényeket. Pár pennyvel kevesebb kerülne a vállalatok zsebébe, de ez lehetővé tenné, hogy olyan fizetést kapjanak a munkások, amiből meg tudnak élni. 

A nagy játékcégeket tömörítő szervezetnek saját programja van, amely iparági sztenderdeket állapított meg, hogy javítsák a munkakörülményeket. A testület szóvivője azt mondta, hogy komolyan veszik a kínai ügyet és saját vizsgálatot indítanak.

(Fotó: China Labor Watch)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: munkahely Kína Disney

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es
süti beállítások módosítása