Őrületesen látványos képeken mutatta meg a mindennapi élet nehézségeit a mínusz 70 fokban egy kutató. Cyprien Verseux asztrobiológusként és gleccserkutatóként dolgozik az Antarktiszon, a Föld legelszigeteltebb kontinensén.
Cyprien Verseux-nak és társainak a Concordia nevű bázison dolgozva is meg kell találnia a módját, hogy megéljenek és egyenek a mínusz 70 Celsius-fokban is. De milyen lehet enni ilyen körülmények között?
Ahogy a kutató – viccből készített – képeiből látszik, nem egyszerű művelet főzni a dermesztő hidegben. Cyprien Verseux a közösségi médiába feltöltött fotóin mutatja meg, mi történik, ha valamilyen ételt próbál meg elkészíteni.
Az eredmény: a lekvárba kanál, a tésztába villa fagyott bele, és a levegőben lógó feltört tojásokat sem láttuk még így. Mindegyik fagyos étel egy kis műalkotásnak felel meg.
S mivel a bázison dolgozók a tél elején kifogytak a friss ételekből, egy ideig fagyott kajákat kellett fogyasztaniuk - legalább a megfelelő tárolással nem volt gondjuk.
„Három hónap után láttuk újra a napot augusztusban. A levegő száraz és oxigénben szegény. A környezet ellenséges, a túlélésünk a technológiától függ” – mondta a francia tudós.
Az antarktiszi bázison jelenleg 13-an dolgoznak, kutatók, technikusok, egy szakács és egy orvos.
„A néhány emberen és mikróbán kívül szinte nincs is itt élet. A hideg intenzív, elérheti a mínusz 80 fokot is télen. A munkám nem az, hogy az élet bármilyen formáját vizsgáljam. Gleccserkutatóként különböző projekteken dolgozom, amelyek révén jobban megérthetjük a múltbeli klímát és jobban felmérhetjük, milyen lesz a jövőben” – közölte Cyprien Verseux, aki minden nehézség ellenére élvezi a kihívást.
(Fotó: twitter.com/CyprienVerseux)