Kívül tágasabb

A klímaváltozás váratlan következményei

2018.09.01. 06:30, Kívül tágasabb , 10 komment

A klímaváltozásról rengeteg írás született és születik, minden vetületét kivesézik, ám még így is akadnak érdekességek. Például az, hogy a felmelegedés miatt romlik az élelmiszerbiztonság és több az autóbaleset is.

autobaleset_foto_pixabay_com_valtercirillo.jpg

A forró napokon ugyanis sokkal valószínűbben történik végzetes autóbaleset és adódik élelmiszerbiztonsági probléma, ráadásul a rendőrök és az élelmiszerbiztonsági szakemberek is sokkal kelletlenebbül teszik a dolgukat, mint máskor. A Massachusetts Institute of Technology kutatóinak tanulmánya most jelent meg. 

Az adatok elemzése során arra jutottak, ha 2050-ig, vagy tovább folyamatos a klímaváltozás, a világunk már nem lesz olyan biztonságos, mint ahogy ismerjük. 

“Az alapötletünk, vagyis az, hogy megvizsgáljuk, miként teljesítjük kötelezettségeinket, hogyan éljük a mindennapi életünket és kezeljük a kialakuló vészhelyzeteket, valóban leegyszerűsítő” - ismerte el Nick Obradovics, a tanulmány társszerzője. 

Csakhogy “rengeteg adatból” dolgoztak, vizsgálva, hogyan befolyásolja a klímaváltozás a legfontosabb közfeladatok ellátását és tudomásuk szerint ez az első alkalom, hogy ezt a kutatást elvégezték. 

Elképesztő adatok 

“A forróság alapvetően nem tesz jót az emberek működésének” - mondta Nick Obradovich, aki szerint széleskörű működési zavarokról van szó. Alvásminőség, kedélyállapot, mentális egészség, az öngyilkosság kockázata, munkahelyi termelékenység - mindegyiket veszélyezteti a túl nagy kánikula. 

A kutatók több mint 70 millió, 2000 és 2017 között végrehajtott rendőrségi ellenőrzést néztek át, emellett mintegy félmillió halálos baleset körülményeit vizsgálták meg (ezek 2001 és 2015 között történtek). 

Átfutottak 13 millió élelmiszerbiztonsági ügyet, valamint élelmiszergyártók és éttermek 2012 és 2016 között lezajlott vizsgálatának 4 millió jegyzőkönyvét. 

Kánikulában kevesebb a vizsgálat 

Figyelembe vették az adott város illetve állam megszokott hőmérsékletét és azt vizsgálták, “mi történik, ha minden más körülmény egybevág, csak éppen egy szokatlanul meleg napról van szó”. 

“Szóval mondjuk nyár van az ohiói Colombusban, ahol a szokásos nyári hőmérséklet 32 fok, de ma 33 fok van” - vázolta - magyarázta a CNN-nek Nick Obradovich.

Aztán feltették a kérdést, hogy az adott élelmiszer-előállító vagy az adott étterem vizsgálat alatt volt-e vagy sem. Kiderült, hogy a vizsgálatok valószínűsége a melegebb napokon sokkal alacsonyabb. 

Érdekes, hogy 26 fok felett már nagyon kicsi a vizsgálat valószínűsége. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 750 ezer egységnél körülbelül 8000-rel kevesebb vizsgálat indul, ha a hőmérséklet 30 és 40 fok között van. 

Az nyilván nem újdonság, de erre is találtak bizonyítékot, hogy az élelmiszerbiztonsági kockázatok is nőnek a hőmérséklet emelkedésével, magyarul a legmagasabb hőmérséklet a baktériumoknak kedvez, a vizsgálatoknak viszont nem. 

A rendőrök is kevésbé aktívak 

Hasonló a helyzet a közlekedési balesetek és a rendőri ellenőrzések esetében. “Azt látjuk, hogy a magas hőmérséklet a végzetes közlekedési balesetek számának emelkedésével jár” - így a megállapítás. 

A balesetek kockázata 30-40 fokos hőmérsékletnél fél százalékponttal nő. “Különlegesen hideg időben is nő egyébként, de a melegben sokkal élesebb a növekedés íve” - mondta Nick Obradovich. 

Érdekes, hogy 29 fokos hőmérsékletnél a rendőrségi ellenőrzések száma meredeken csökken, majd 30 és 40 fok között pedig 1,5 százalékkal esik. Vagyis pont akkor csökkennek mindkét veszélyforrásnál az ellenőrzések, amikor a kockázat éppen a legnagyobb. 

“Régóta tudjuk, hogy az egyéni produktivitást és tudatosságot a meleg időjárás csökkenti” - mondta erre Solomon Hsiang, a terület szakértője, a University of California professzora, csakhogy ez a kutatás azt is bizonyítja, hogy “a környezet közvetlenül befolyásolja a társadalmi intézmények működését, vagyis a társadalom működésére is hatással van.” 

Nick Obradovich és kollégái előrejelzéseket is tettek a jövőre nézve. Az alapvetően melegebb területeket fogja erősebben befolyásolni a klímaváltozás, ugyanakkor pár intézkedéssel (könnyebb ruházat a rendőröknek) lehetne segíteni a helyzeten.

(Fotó: pixabay.com/valtercirillo)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: klímaváltozás

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása