Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kívül tágasabb

A nagy sperma-háború

2018.08.28. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

Őszintén szólva elég meglepő, de ettől még igaz: egy amerikai és egy dán cég uralja a globális sperma-piacot, mindkettő azt állítja, hogy az ő készleteik a legnagyobbak.

spermabank_foto_europeanspermbank_com.jpg

Ella Rasmussen orvosai 30 éves korában kezdték meg a termékenységi kezelést. Mivel endometriózisban (ekkor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben, meddőséget is okozhat) és egyéb betegségekben szenvedett, a bosszúságok folytatódtak. 

A petéi önmagukban nem voltak jók lefagyasztásra, így inkább a mesterséges megtermékenyítés után létrejött embrióit fagyasztották le. Nem akart ismerőstől szívességet kérni, inkább vásárolta a spermát. 

Mivel ő maga is több etnikum keveréke, nem igazán törődött a donor etnikai hátterével, vagy azzal, hogy néz ki. Viszont a családjában a zene szeretete és a humorérzék fontos faktorok, így ilyen donort keresett. 

Ausztráliában kevesebb, mint 10 megfelelőt talált, de orvosai elmondták, hogy a spermáik minősége nem túl jó, mert idősebb, régóta adományozó donoroknak számítanak. A tanácsuk? Irány Amerika! 

Ehhez megadták neki egy nyilvánosan nem elérhető internetes adatbázis jelszavát. A donort apjával közösen választották ki. 

„A pasizásom már viccnek számít a családomban. Nem akartam a döntést egyedül meghozni. És azt is gondoltam, hogy milyen szép is az, hogy bevonom az apámat” – mesélte a brit Guardiannak.

A vicces az, hogy mikor az apja a jelöltek végére ért, azt mondta, hogy csak egyetlen lehetséges van és mikor Ella Rasmussen végignézte a listát, rögtön tudta, kire gondol. Az egyetlenre, aki még a saját leírásában is viccelt. 

Amerika Dánia ellen 

Az amerikai és dán spermára egyre nagyobb az igény az egész világon. Kicsit furcsa ugyan leírni, de ez a két ország a legnagyobb beszállító. A California Cryobank és a dán Denmark’s Cryos International rivalizálnak egymással, hogy melyikük spermabankja a legnagyobb a világon. Az amerikai cég eredménye 600 donor, 75 ezer élveszületés, mindez 1977 óta. 

„A California Cyrobank tényleg a legnagyobb az USA-ban, de mi felülmúljuk őket” - nyilatkozta a viking spermát adó-vevő cég floridai egységének igazgatója. 

„Csak Európában van 1400 aktív donorunk, az USA-ban 200. Ha Európában spermához akarsz jutni, a Cyros lesz az első gondolatod” - tette hozzá Corey Burke. 

A reklámjuk szerint náluk a legmagasabb a „regisztrált terhességek száma”, a dán sperma 90 százalékát Európában adják el – mutatott rá Sebastian Mohr, aki könyvet írt a dán spermabankról. 

A névtelenség piaci előny 

Mindkét országban jogilag engedélyezett a donorok anonimitása, ez ad nagy piaci előnyt a cégeknek – mondta Ayo Wahlberg, a Koppenhágai Egyetem antropológia professzora. 

„Az anonimitás visszavonása a nyugati világ számos országában nagyon megváltoztatta a játszmát az elmúlt 10-15 évben” – hívta fel a figyelmet. Dániában viszont még életben van, ha eltörölnék, akkor a donorok száma ott is zuhanni kezdene. 

A California Cryobank viszont már nem fogad anonim donorokat. Ugyan a heteroszexuális párok jobban kedvelik a névtelen donorokat, de a leszbikus párok és a szingli nők jobban szeretik, ha ismerik az alany hátterét. 

„Az anonim donor koncepcióját mostanában, a 23andMe és az Ancestry korában nagyon nehéz lenne tartani. Azt ígérni egy donornak, hogy névtelen marad, nem lenne reális. Most 308 névtelen mellett 116 ismert, a cégen keresztül és 134 közvetlenül elérhető donorunk van” - mondta Scott Brown, a California Cryobank ügyfél-elégedettségi vezetője. 

Mennyi az annyi? 

Más szabályozás is befolyásolja a piacot, az Egyesült Királyságban egy donor például csak 10 helyi családnak adhat spermát, Spanyolországban 6 élve született baba után már nem adhat többet. Az USA-ban nincs korlátozás, Dániában 12 családot láthat el egy donor. De világszerte egy dán donor akár 30, 50, 80 gyerek apja is lehet. 

Kínában, Dániában és az USA-ban számottevő összeget fizetnek a donornak (30 és 130 dollár között), de a többi nyugati országban a donorok ingyen adományoznak. Esetleg az utazási költségeiket fedezik. 

Az Egyesült Államokban a technológiai fejlettség is előnyt jelent a donor vizsgálatánál. „A tesztelés sokkal fejlettebb, a populáció széles rétegeiből jönnek a donorok, és nagyon sok emberről van szó” - mondta Fredrik Andreasson, a Seattle Sperm Bank igazgatója. 

Az amerikai sperma a megtermékenyítési eljárás fejlettsége miatt is népszerű. Egy 36 éves holland egyedülálló anyuka számára az intelligencia is nagyon fontos volt, így egy PhD-vel bíró donort választott, aki a NASA-nak dolgozik. A kisfia egy „cuki és boldog gyerek” lett, aki a legjobban rá hasonlít. 

Nem biztosíték semmire 

Visszatérve Ella Rasmussenhez, három megtermékenyített petéjét fagyasztatta le, most az ausztráliai Brisbane-ben tárolják őket. Sajnos nincs garancia arra, hogy bármelyiket is ki tudja majd hordani, élveszülésre mindössze 10 százalék esélye van. 

„Mindez nem biztosíték semmire, leginkább azért csináltam, hogy egy kicsit több esélyem legyen, mintha semmit se tennék” – mondta a lassan 40 éves nő, aki nemrég kapott egy nagyon jó állást a digitális marketing területén. 

Szóval most csak megtermékenyített petéi vannak, határozott tervei nincsenek. Azért próbálja viccesen felfogni a helyzetet: „Úgy érzem, mintha már szülő lennék, hiszen fizetem a lakbérüket és soha nem látom őket.”

(Fotó: europeanspermbank.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása