Kívül tágasabb

Kampányoljon-e egy legenda?

2018.07.28. 06:30, Kívül tágasabb , 1 komment

Vajon helyes-e, ha egy ország legendája állást foglal politikai kérdésben, ráadásul úgy, hogy közben a közszolgálati televízió egyik meghatározó arca (igaz, nem politikai, hanem sportműsorban)? A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Gary Lineker, az angol futball elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb alakja megszólalt Brexit-ügyben.

gary_lineker_foto_bbc.jpg

Ha ez egyáltalán lehetséges, egyre hevesebb a Brexitről szóló vita Nagy-Britanniában, ami nem csoda, mert vészesen közeleg a kilépés jövő márciusi időpontja, és az uniós tárgyalások sem úgy zajlanak, ahogyan a britek remélték. 

Olyannyira nem, hogy egyre erősebbek azok a hangok, amelyek egy második népszavazást szeretnének. Ez a mozgalom kaphat most komoly lökést azzal, hogy az angol labdarúgó-válogatott legendás alakja, Gary Lineker is az ő véleményüket osztja. 

Az 1986-os világbajnokság gólkirálya, a nemzeti válogatott világbajnok gólrekordere, aki 80 alkalommal lépett pályára a háromoroszlánosok között úgy fogalmazott, „vannak fontosabb dolgok az életben a futballnál”. 

People’s Vote 

Gary Lineker úgy látja, nagyon rosszul mennek a dolgok a Brexit körül, ezért támogatja a People’s Vote nevű pártközi csoportot, melynek munkáspárti és liberális demokrata tagjai is vannak, és amely egy második népszavazás megtartását tűzte ki célul. 

A konzervatív kormány korábban többször közölte, kizárt, hogy még egy referendum legyen azt követően, hogy a többség 2016 júniusában a kilépés mellett szavazott. 

A People’s Vote kampánya arra szeretne rávenni minél több parlamenti képviselőt (konzervatívokat is), hogy támogassák egy újabb népszavazás megtartását, mégpedig arról a megállapodásról, amit (a tervek szerint még idén) Theresa May kormányfő köt az Európai Unióval. 

Visszatérve Gary Linekerre, ő a következőket írta: „Nem vagyok politikus, de látom, hogy valami rossz történik és jelen pillanatban a Brexit nagyon rossz irányba megy”. Szerinte a politikusok képtelenek megoldani a problémát. 

Mi ezzel a gond? 

Alaphangon persze nem lenne azzal semmi baj, ha egy sportoló vagy művész kifejti a véleményét politikai kérdésekben, ez mindenkinek a magánügye. Gary Lineker azonban nem csak legenda, de a BBC egyik legfontosabb arca (legalábbis a sportműsorok terén), az ikonikus Match of the Day heti futballösszefoglaló műsorvezetője, aki idén nyáron is az oroszországi világbajnokságról közvetítő csapat tagja, mi több, egyik legfontosabb alakja volt. 

Márpedig a BBC hagyományosan figyel a pártatlanságra, márpedig ebben az esetben itt komoly kérdőjelek tornyosulnak (némi képzavarral). 

A BBC egyik szóvivője mindenesetre a következőket mondta: „Gary a BBC semmilyen hír- vagy politikai műsorában nem szerepel, így személyes politikai nézeteinek kifejtése semmilyen módon nincs hatással a BBC pártatlanságára”. 

Ezzel együtt Gary Lineker kap rendesen a Brexit híveitől, akik elfogultsággal vádolják, szemére hányva például azt, hogy egy éve még azt írta, el kell fogadni, hogy a kilépést támogatók győztek és nincs szükség újabb népszavazásra. 

Erre most azt reagálta, hogy boldogan beismeri, hogy megváltozott a véleménye, egy éve ugyanis még el sem tudta képzelni, hogy komolyan felmerülhet a megállapodás nélküli kilépés lehetősége, ami szerinte borzalmas következményekkel járna. 

Az alapkérdés ettől még persze megmarad: jó-e az, ha a közszolgálati tévé egyik arca politikai nézeteket fejt ki? (És azért tegyük hozzá, hogy minderről a BBC maga ír saját honlapján.)

Megcsinálták az év brexites reklámját - azért még nem veszítették el humorérzéküket a britek

(Fotó: BBC)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása