Kívül tágasabb

A jövő otthonai: a kupolaház és a lebegő lakás

2018.04.27. 06:30, Kívül tágasabb , 8 komment

Vajon milyen házakban élünk majd a nem is olyan távoli jövőben? „Természetesen olyanban, mint most” – szólhat a válasz, ám ennél bonyolultabb a kérdés, ugyanis az éghajlatváltozás miatt a jövőben a jelenleginél is nagyobb természeti kihívásoknak kell majd megfelelni az otthonoknak. Minisorozatunkban olyan elképzeléseket mutatunk be, melyek megfelelhetnek a kihívásoknak.

cim_232.jpg

Az Egyesült Államokban és a Karib-térségben augusztusban és szeptemberben négy hétig pusztított a Harvey, Irma és Maria hurrikán. A szélsőséges esőzések és az erős szél több ezer házat és üzletet rombolt le Texasban, Floridában és Puerto Ricóban. 

Nem világos, hogy teljességében az éghajlatváltozás okozza-e ezeket a viharokat, de a légkörkutatók szerint a bolygó melegedése valószínűleg agresszívabbá tette őket. 

Az építészek és a fejlesztők a világ minden táján olyan jövőre számítanak, amiben a viharokkal és más éghajlattal kapcsolatos katasztrófákkal gyakrabban kell számolni. Sokan kalkulálnak az éghajlatváltozással is. Az elképzelés az, hogy az épületeket úgy tervezzék meg, hogy elviseljék a tengerszint emelkedését, a hőmérséklet emelkedését és az egyéb éghajlati katasztrófákat is. 

Az építészeknek az éghajlatváltozás már nem a távoli jövő, hanem a jelen. Az emelkedő vizek és erős viharok rengeteg embert ösztönöznek arra, hogy újtípusú, ellenálló épületeket tervezzenek. 

A kupolaház 

A kupola-ház nem újdonság, az 1910-es évektől kezdve jelen van az építészetben. Az I. világháború után Walther Bauersfeld mérnök és Rudolf Straubel fizikus Jénában megépítette a világ első planetáriumát, amely a kupolába a napot, a holdat és a bolygókat vetítette.

kupolahaz.JPG

Két évtizeddel később Buckminster Fuller amerikai építész népszerűsítette a kupola építészetét az Egyesült Államokban. Bár soha nem értékesítették, Fuller előre gyártott kupola házat tervezett olyan anyagokkal, amelyeket könnyű szállítani és összeszerelni a helyszínen. Úgy gondolta, hogy az előgyártott kupola ház enyhítheti az ország háború utáni lakhatási válságát, hiszen gyorsan felépíthető. 

A természeti katasztrófákkal szembeni ellenállóképessége ellenére a kupola nem lett nagy divat az amerikai ingatlanpiacon, főleg azért, mert szokatlan formája volt, mondta a Monolithic Dome Intézet értékesítési igazgatója. 

„Harminc évvel ezelőtt a közepes jövedelmű amerikaiak nem akartak egy kupolában élni. Inkább olyat lakást kerestek ami megszokott és ’szép’, amilyenben a szomszédok is laknak, nem pedig valami furcsát. De az évek elteltével egyre többen kezdenek máshogy tekinteni erre a formára és pozitív tulajdonságaira. Főleg azok, akik egyszer már elveszítették otthonukat és soha többet nem szeretnék ezt átélni újra” – fogalmazott Gary Clark. 

Házak a vízen 

Az árvizek és a vihar okozta hullámzás ellen folytatott harc helyett egyes építészek úgy vélik, hogy a városoknak össze kell hangolni életmódjukat a vízzel. Más szóval, több szerkezetet kell építeni a vízre. 

A lebegő építészet támogatói azt mondják, hogy a tengerszint emelkedése olyan valóság, amelyet a városoknak el kell fogadniuk és fel kell rá készülniük. Hollandia több mint fele a tengerszint alatt fekszik.

lebego_haz.jpg

„A jövőben még több árvízre számíthatunk. Nem a technológiáról van szó, hanem a városok újragondolásáról. A legtöbb város, mint Miami, Tokió és New York, fenyegetésként látja a vizet. Mi lehetőséget látunk benne” - mondta Koen Olthuis, a Waterstudio vezérigazgatója. 

Egy évtizeddel ezelőtt a Waterstudio olyan lebegő házakat tervezett, amelyek ugyanúgy festenek, mint a hagyományos házak. 

2011-ben a Marlies Rohmer Architecture épített egy úszó kerületet Amszterdamban, ahol 75 vízen lebegő ház található. Több építész a közelmúltban úszó üvegházakat, mozikat és iskolákat álmodott és épített meg.

Besokallt a plus size-modell - nézd meg, és olvasd el, miért!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása