Kívül tágasabb

Mi történik II. Erzsébet halála után?

2017.03.22. 06:41, Kívül tágasabb , 48 komment

Ugyan senki nem kívánja a brit uralkodó halálát, reméljük, még sokáig ül majd a szigetország trónján, természetesen létezik egy titkos terv arra, hogy milyen protokollt követnek majd, ha ez a sajnálatos esemény bekövetkezne. Lássuk, milyen sorrendben követik majd egymást az események!

ii_erzsebet_2.jpg

A legszűkebb család után először a királynő titkára, Sir Christopher Geidt értesül a halálhírről, aki természetesen a miniszterelnökkel veszi fel a kapcsolatot a „London híd ledőlt” kódmondattal közölve a szomorú hírt.

Ezt követően a Külügyminisztérium értesíti azt a 15, Egyesült Királyságon kívüli országot, melynek II. Erzsébet az államfője, valamint a Nemzetközösség többi 36 államát.

A hírt a sajtóorgánumok közül először a Press Association kapja meg, ő adja tovább a világsajtónak.

Egy gyászruhába öltözött lakáj fekete keretes szöveget tűz ki a Buckingham palota kapujára. A BBC aktiválja a királyi család fontosabb tagjainak halála esetére létrehozott Radio Alert Transmission System (röviden: Rats) rendszerét.

A médiában természetesen mindenhol megjelennek, elhangzanak a már jó előre elkészített nekrológok, filmek, írások, a kereskedelmi rádióállomások kék villogó jelet adnak, és híreket kezdenek sugározni zene helyett.

A tévés hírolvasók fekete öltönyben és nyakkendőben ülnek be a stúdióba (ez állandóan be van készítve, ha ne adj Isten szükség lenne rá).

A tévéképernyőkön megjelenik az uralkodói címer, majd lejátsszák a brit himnuszt. A temetésig minden humoros adást felfüggesztenek.

A repülőgépeken a pilóták bejelentik az utasoknak a halálhírt, a londoni tőzsde bezár (ami több milliárd fontos veszteséget jelent a gazdaságnak).

Ha  II. Erzsébetet külföldön éri a halál, akkor a királyi gép, a Royal Flight felszáll a légierő northolti bázisáról fedélzetén egy koporsóval, hogy hazaszállítsa az elhunytat.

Ha II. Erzsébet a norfolki Sandringhamban lévő birtokán veszítené életét, akkor egy-két nap elteltével autóval szállítják Londonba, ha pedig a skóciai Balmoralban, akkor a skót rituálé lép életbe: teste az edinburgh-i Holyroodhouse-ba kerül, majd a Royal Mile-on a St. Giles katedrálisba viszik, ahonnan a királyi vonaton indul el dél felé az ország keleti partján.

A holttestet a Buckingham Palota tróntermében helyezik el, ahol négy medvekucsmás gárdista őrzi. A hírstábok a palota Green Park felőli végénél gyülekezhetnek, és várhatják a további utasításokat.

A Kulturális, Média és Sportminisztériumban összegyűlnek a kormány, a rendőrség, a biztonsági szolgálat és a fegyveres erők vezetői. Megszólalnak a harangok, és országszerte félárbócra eresztik a zászlókat, kivéve a királyit, ami mindig teljes magasságában lobog.

A trónutódlás

II. Erzsébet halálát követően órákon belül összehívják a parlament mindkét házát, a képviselők leteszik az esküt az új uralkodóra.

Az új király (feltételezhetően Károly) már édesanyja halálának estéjén beszédet mond a népnek, a Privy Council (Titkos tanács) tagjait meghívják az Accession Council (az utódásért felelős testület) ülésére, ahol Károlyt királlyá kiáltják ki. 

A Buckingham Palota keleti frontjánál lévő Friary Courtnál a trombitások háromszor megfújják hangszerüket, majd Thomas Woodcock genealógus királlyá kiáltja ki III. Károlyt. 

A II. Erzsébet halálát követő kilenc nap során a legkülönbözőbb rituális bejelentések és diplomáciai ülések követik egymást, majd Károly király körútra indul Angliában, Skóciában, Walesben és Írországban. 

A temetés 

Méltóságok, politikai vezetők, és a királyi családok tagjai a világ minden részéről Londonba érkeznek, a Westminster Hallt lezárják. A Buckingham Palotától a Mallon át hatalmas katonai parádét tartanak, a koporsót a Westminster Hallba viszik, ahol négy napig nyugszik, hogy az emberek napi 23 órában leróhassák a kegyeletüket. Várhatóan mintegy félmillió ember hajt majd főt II. Erzsébet előtt. 

A halála utáni kilencedik napon tartják a temetést, ami természetesen munkaszüneti nap, országszerte miséket mondanak és megemlékezéseket tartanak a királynő emlékére.

Reggel 9 órakor megszólal a Big Ben, a koporsót a Westminster Hallból a Westminster apátságba viszik, ahová 11 órakor érkezik meg. Az egész ország elcsendesül, az apátságon belül a canterbury érsek beszél. 

A temetés után 

A koporsót ezt követően 138 tengerész helyezi egy zöld ágyútalpra (a hagyomány Viktória királynő idejéig nyúlik vissza), majd a menet egészen a windsori kastélyig megy, ahol a kápolnában ér véget az út. 

A tévéközvetítés itt félbeszakad, az ország még legkevesebb három napig gyászol. II. Erzsébetet vagy ott, Windsorban, vagy Sandringhamben, vagy a skóciai Balmoralban helyezik örök nyugalomra. 

Károly koronázása ismét munkaszüneti nap lesz, megváltozik a himnusz szövege (nyilván a God Save the Queen God Save the Kingre változik). 

Az egyelőre nagy kérdőjel, hogy ki lesz a Nemzetközösség feje, a cím ugyanis nem öröklődik. Ausztrália könnyen köztársaság lehet.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es
süti beállítások módosítása