Kívül tágasabb

A tíz legjobb ország a világon

2016.11.04. 06:43, Kívül tágasabb , 64 komment

Noha akadnak politikai erők, melyek az európai kultúra és gazdaság végét vizionálják, ennek a fantázián kívül egyelőre nem sok jele akad. Legalábbis ha hinni lehet egy friss, rendkívül átfogó felmérésnek, amely a leginkább prosperáló országokat mutatja be. Elöljáróban csak annyit, hogy a TOP10-be hét európai ország is került.

uj-zeland_christchurch_foto_flickr_com_phillip_capper.jpg

A londoni Legatum Intézet minden évben közreadja Konjunktúra Indexét, amiben 104 különböző szempontot vizsgálva alakítják ki a végső sorrendet. Magyarán nem csak a pénz és a jólét számít, amikor összeáll a legjobbak listája, bár nyilván mindkettő sokat nyoma a latban.

A több mint 100 szempont között ugyanúgy ott van például az egy főre eső GDP, mint a teljes munkaidőben dolgozók száma, vagy akár az internetszolgáltatás biztonsága, vagy az embereknek jutó pihenőidő mennyisége (hogy ilyen egymástól nagyon távol eső dolgokat említsünk).

Az index 149 országot állít sorrendbe, és talán nem meglepő, hogy az elmúlt hét évben folyamatosan Norvégia állt az élen. Idén viszont leszorult az első helyről – hogy melyik ország váltotta, az rögtön kiderül.

Jöjjön tehát a TOP10!

10. Egyesült Királyság – Brexit ide, Brexit oda, a szigetország nem hogy befért a TOP10-be, de előre is lépett, hiszen tavaly csak 15. volt. A legjobb helyezést az üzleti környezetben ért el, ahol 5. lett.

9. Dánia – az nem meglepő, hogy a skandináv országok jól szerepeltek, és azt is eláruljuk, hogy a régióból még Dánia áll a legrosszabbul. Nekünk legyen mondva… A legjobb helyezést (5.) a biztonság terén érték el a dánok.

8. Svédország – mondtuk, ugye? Pedig a svédek még vissza is estek a tavalyi 5. helyről, noha a gazdaság terén 3. helyen végeztek, és 5.-ek lettek a kormányzásban.

7. Hollandia – a hollandok az oktatásban és a gazdaságban is hasítottak (2. hely), és még két másik esetben is a legjobb öt közé tudtak kerülni.

6. Ausztrália – a kevés nem-európai ország egyike a TOP10-ben, elsősorban a társadalmi környezetben voltak nagyon jók (2. hely), így egy helyet még javítottak is 2015-höz képest.

5. Kanada – a kanadaiak az egyéni szabadságjogok terén a 2. helyen végeztek, de emellett a társadalmi tőke és az üzleti környezet esetében is dobogósok lettek, nem csoda, hogy ennyire elöl találhatók.

4. Svájc – tulajdonképpen akár csalódás is lehetne Svájc 4. helye, hiszen az ország rendszeresen az élen végez a különböző listákon, és az oktatásban és az egészségügyben a Legatum Intézetnél sem volt náluk jobb.

3. Finnország – azon el lehet vitatkozni, hogy a finnek mennyire skandinávok, de ne tegyük, inkább csodáljuk őket egy kicsit azért, mert övék a világon a legjobb kormányzat. És akkor a többit még nem is soroltuk.

2. Norvégia – tehát a korábbi sorozatgyőztes Norvégia ezúttal lecsúszott az első helyről, de azért annyira nem sajnáljuk. Pestiesen szólva nekünk legyen mondva egy ilyen 2. hely…

1. Új-Zéland – hivatalosan is Új-Zéland lett az új győztes (a nyitóképen Christchurch látható), tele van első és második helyekkel a különböző alkategóriákban, de alighanem az is sokat számított, hogy egyszerűen jó ott élni. Kár, hogy olyan messze van…

Ja, igen, mielőtt elfelejtenénk, Magyarország a 47. lett, Trinidad és Tobago, valamint Katar után, viszont Dél-Afrika és Argentína előtt. A szomszédos országok közül Ausztria a 15., Szlovénia a 20., Szlovákia a 36., Horvátország a 43., Románia az 50., Szerbia a 66., Ukrajna pedig a 107. helyen végzett.

(Fotó: flickr.com/Phillip Capper)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es