Kívül tágasabb

A Yale leggazdagabb titkos társaságai

2016.01.07. 06:47, Kívül tágasabb , komment

Az amerikai egyetemek titkos társaságait mindig is különös misztikum lengte körül (nyilván ezért titkosak), különösen igaz ez az olyan intézményekre, mint például a Yale, amely rengeteg sikeres embert adott a világnak (és sok sikertelent is, nem is beszélve azokról, akik inkább ne lettek volna sikeresek, de ne kavarodjunk bele!). Megnézzük, melyek a leggazdagabbak ezen társaságok közül.

egyesult_allamok_yale_foto_yale_edu.jpg

Az a furcsa helyzet állt ugyanis elő, hogy a rendkívül befolyásos titkos társaságok nem is annyira titkosak, mint gondolnánk. Olyannyira nem, hogy a legtöbb ilyen társaság (például a Yale egyetemen) jótékonysági szervezetként be is van jegyezve.

Ennek egyik következménye az, hogy adózási ügyek miatt kötelesek nyilvánosságra hozni az anyagi helyzetüket, így egész pontos képet kaphatunk arról, mekkora összeggel gazdálkodnak.

A Business Insider összeállítását felhasználva mindjárt be is mutatjuk a hét leggazdagabbat, ám előtte még annyit elmondanánk, hogy a Yale-en összesen 41 ilyen titkos társaságot tartanak nyilván (és nyilván akad olyan, amelyről nem tudunk).

Lássuk tehát, mekkora összegek felett rendelkeznek ezek a szervezetek!

7. St. Elmo – 90 472 dollár

Messze az 1889-ben alapított St. Elmo anyagi lehetőségei a leginkább szerények, hiszen hivatalosan még 100 ezer dollárnyi vagyonuk sincs. Jeles tagjai között olyanokat találunk, mint az amerikai igazságügy-miniszter John Ashcroft, vagy (hogy egy teljesen más területről hozzunk példát) a Csajok című sorozat sztárja, Allison Williams.

6. Berzelius - 1,9 millió dollár

A Berzelius még a St. Elmónál is régebben alakult meg, egészen pontosan a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évében, 1848-ben. Vagyona azért már értékelhető összeg, jeles tagjai között pedig az amerikai baseball-liga egyik prominens csapata, a St. Louis Cardinals tulajdonosa, Bill DeWitt III. is megtalálható.

5. Skull and Bones – 4,1 millió dollár

Talán meglepő, hogy az egyik leghíresebb titkos társaság éppen csak befért a TOP5-be, de így van. Az 1832-ben alapított Skull and Bones alighanem minden idők egyik legnagyobb hatású ilyen szervezete, melybe minden évben csak 15 kiválasztottat vesznek be.

Igaz, a tagság életre szól és (cserébe a beiktatáskor minden személyes információ, például a szexuális szokások, megosztásáért) élethosszig tartó anyagi biztonságot garantál.

Tagjai között három amerikai elnök (William Howard Taft és a két Bush) és több jelentős állami vezető (például John Kerry jelenlegi külügyminiszter) mellett üzleti zseniket és művészeket is találunk. (A társaságról részletesebben itt írtunk.)

4. Elizabethan Club – 4,3 millió dollár

A lista egyetlen olyan tagja, amely formailag nem titkos társaság, hanem egy (1911-ben alapított) elit társasági klub, melynek tagjai (akik között ott volt például a legendás zeneszerző Cole Porter) elsősorban az Erzsébet-kori művészetekről és az irodalomról folytatott eszmecserében élik ki magukat. Ehhez képest egész kellemes vagyon felett rendelkezik...

3. Book and Snake – 5,6 millió dollár

Az 1863-ban alapított Book and Snake tagjai között ott találjuk a (furcsa módon a) Harvardon hírnevet szerzett professzort, Henry Louis Gates, Jr.-t, vagy a jelenlegi (gazdasági ügyekért felelős) amerikai külügyminiszter-helyettest, Charles Rivkint.

2. Wolf's Head – 6,8 millió dollár

A Wolf's Head társaságot 1883-ban hozták létre, különlegessége, hogy ez volt az utolsó, csak férfiakból álló ilyen szervezet, amely végül 1992-ben adta be a derekát és engedett nőket is sorai közé. Leghíresebb tagjai között található a dúsgazdag befektető, Tom Steyer.

1. Scroll and Key – 10,7 millió dollár

A Yale leggazdagabb titkos társasága az 1842-ben alapított Scroll and Key, amely valamiért vonzza a (leendő) újságírókat, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy leghíresebb tagjai között ott van a CNN hírolvasója, Fareed Zakaria és az NBC egyik vezető műsorvezetője, Stone Phillips.

(Fotó: yale.edu/Terry Dagradi)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása