Kívül tágasabb

Zenészek a politikusok ellen

2015.10.15. 06:50, Kívül tágasabb , 1 komment

A politikusok előszeretettel használnak slágereket saját kampányaikhoz (erre ugye sokan emlékeznek…), más kérdés, hogy ez az érintett dalok szerzőinek nem mindig tetszik. Összeszedtünk pár híres esetet, amikor utóbbiak letiltották a daluk használatát.

donald_trump_steven_tyler_foto_kevin_mazur_wireimage.jpgDonald Trump és Steven Tyler - voltak jóban is...

Donald Trump

A jelenlegi amerikai előválasztási kampány fenegyereke, a milliárdos Donald Trump többszörös visszaeső. Nemrégiben az Aerosmith énekese, Steven Tyler (aki egyébként regisztrált republikánus szavazó) tiltotta meg neki, hogy felhasználja a banda első nagy slágerét, a Dream On-t, noha a szerző ügyvédje szerint elsősorban „nem politikai vagy személyes”, hanem jogi okokból.

Donald Trump tulajdonképpen visszaesőnek számít, hiszen korábban Neil Young szólította fel, hogy tartózkodjon a Rockin’ in the Free World felhasználásától, és hasonlóképpen cselekedett az R.E.M. az It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) esetében.

És ha ez nem lenne elég, augusztusban a republikánus elnökjelöltségért hajtó politikus Joe Esposito (a Karate kölyökben híressé lett) You're the Best című dalával kampányolt Detroitban, amire a dal szerzője, Allee Wills borult ki, mondván, hogy az üzletember-politikus az ellentéte mindannak, amiben ő hisz, így finoman szólva sem boldog, hogy a dalát az egyik kampányrendezvényén játssza. 

Kim Davis és Mick Huckabee

A magunk részéről senkire nem szavaznánk, akinek addig terjed a fantáziája, hogy a Rocky legendás betétdalát, az Eye of the Tiger-t használja fel bármilyen rendezvényen, mert akinek ennyire nincs fantáziája, az ne akarjon senkit vezetni, ám ettől függetlenül Amerikában többen is úgy vélték, ennél jobb nótát nem választhatnak.

Ilyen például Kim Davis és Mick Huckabee is, nem vagyunk meglepve, hogy az előadó Survivor tagjai is kifejezték rosszallásukat.

Newt Gingrich

Valamiért a volt házelnök is úgy érezte, az Eye of The Tiger lenne a legjobb kampánydal számára, mondjuk ezek után nem is csodálkozunk, hogy beleállt a földbe a 2012-es elnökválasztás során, ráadásul a Survivor énekese és a dal társszerzője, Frank Sullivan cége be is perelte. 

John McCain

Még 2008-ban történt, hogy az akkor a republikánusok elnökjelöltjeként induló John McCain (és alelnök-jelöltje, Sarah Palin) Jackson Browne Running on Empty című dala mellett tették le a voksot, amikor a demokrata Barack Obama (később megválasztott és ma is hivatalban lévő elnök) ellen kampányoltak. A szerző be is perelte őket, végül 2009-ben állapodtak meg peren kívül. Egyébként ebben a kampányban mások (így a Foo Fighters, a Heart vagy John Mellancamp) is kifogásolták zenéjük felhasználását, de ők a perig nem jutottak el.

Barack Obama

Ha már a jelenlegi elnöknél tartunk, ő is váltott ki némi rosszallást (bár per nem lett belőle), méghozzá akkor, amikor Cyndi Lauper True Colors című dalát használta még Mitt Romney ellen. Az énekesnő egy Twitter-üzenetben azt írta: „Mr. Romney az én alkotásom nélkül is képes hitelteleníteni magát”.

Ronald Reagan

Minden idők egyik legnagyobb ilyen típusú összezördülése még a nyolcvanas években történt, amikor Ronald Reagan az 1984-es kampányban a kor egyik meghatározó slágerét, Bruce Springsteen Born in the U.S.A. című dalát használta újraválasztási kampányában.

Bruce Springsteen rendkívül élesen kritizálta az akkori elnököt, és később az egyik leginkább politikus zenész lett az Egyesült Államokban. 

(Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása