Kívül tágasabb

Összeesküvés-elméletek a Kokainkirály haláláról

2015.10.07. 06:47, Kívül tágasabb , 10 komment

Pablo Escobar fénykorában a világ egyik leggazdagabb embere volt, felemelkedése, majd bukása is jellemző volt szülőhazájára, Kolumbiára. Amikor 1993. december másodikán meghalt, rögtön megkezdődtek a találgatások arról, hogyan és ki végzett vele. Ma három elméletet mutatunk be.

pablo_escobar_menekul.jpgMenekülés közben...

A szegény kolumbiai földműves fiaként született Pablo Escobar 35 éves korára a világ 7. leggazdagabb embere volt. 1987 és 1993 között folyamatosan ott volt a Forbes leggazdagabbakat jegyző listáján. Vagyonát a kokainnak köszönhette, a csúcson 15 tonnányit csempészett belőle az Egyesült Államokba – naponta.

Annyi pénze volt, hogy több száz millió dollárra tehető csak az az összeg, amit azért volt kénytelen leírni, mert egyszerűen nem tudta már hol tárolni a pénzkötegeket.

Kényszerből kolumbiai szántóföldeken, elhagyott raktárakban, a kartelltagok házainak falaiban rejtette el, testvére, Robert szerint éves bevételeinek 10 százaléka tűnt el amiatt, hogy patkányok rágták szét a dollárokat, vagy a bankók eláztak esetleg elvesztek.

Emlékezetes eset volt az, amikor megfázott lányát, Manuelát úgy melegítette fel, hogy kétmillió dollárnyi papírpénzzel fűtött be, mert éppen az volt kéznél. (A Kokainkirály abszurd vagyonáról itt írtunk részletesebben.)

Na de végül is ki ölte meg Pablo Escobart?

pablo_escobar_lelove.jpg

1. változat: a különleges kormányerők

A kolumbiai kormány (egészen pontosan az akkori elnök, Virgilio Barco) 1989 végén unta meg, hogy nem tudnak mit kezdeni a Medellín kartellel és személyesen Pablo Escobarral és hozta létre a Bloque de Búsqueda nevű különleges erőt.

Őszintén szólva az elején nem sok sikerrel járt, akadtak megalázó pillanatok is, ám a Kutatóegység folyamatosan megerősödött, nem kis mértékben az amerikaiak (a CIA, a DEA, a hadsereg) segítségének köszönhetően.

1993. december 2.-án, egy nappal Pablo Escobar születésnapja után végül sikerült lekövetni a rejtekhelyét Medellín Los Olivos negyedében, amelynek egyik házában a Kokainkirály éppen a fiával beszélt telefonon. Az egység tagjai körbevették a házat, Pablo Escobar a tetőre menekült, ahol fejbelőtték. Azonnal meghalt.

Legalábbis ez a hivatalos verzió.

2. változat: Los Pepes

1993 januárjában már nem csak a kormány különleges egysége, hanem egy másik csoport, a „Perseguidos por Pablo Escobar” (azaz a Pablo Escobar által Üldözöttek) is a Kokainkirály bőrére pályázott.

A rövidítve csak Los Pepes néven emlegetett csoport legalább olyan veszélyes és félelmetes volt, mint a hatalomé, hiszen ezt Pablo Escobar közvetlen vetélytársai, ellenségei hozták létre és pénzelték.

A drogkereskedők, fegyveres csoportok és egyéb bűnbandák által létrehozott egységgel szemben ráadásul a Medellín kartell sem volt egységes, mert Escobar korábban két vezető tisztjét is kivégeztette.

Így aztán a csoportot (legalábbis Alma Guillermoprieto újságíró belső információi szerint) a Medellín kartell bosszúra szomjas szakadár tagjai vezették, akik kis túlzással mindenkit lefizettek, aki szembe jött: kartelltagokat, sőt, a kormányerők embereit is.

Az amerikai DEA dokumentumai szerint a Los Pepes pénzelésébe persze beszállt a rivális Cali kartell is, és segítette őket a rendőrség, valamint az amerikai titkosszolgálat is (nyilván abból kiindulva, hogy nem az út, hanem a végeredmény, Pablo Escobar kiiktatás a fontos).

3. változat: öngyilkosság volt

Ennek az (egyébként viszonylag elterjedt) elméletnek egyik prominens terjesztője maga Pablo Escobar fia, aki szerint apja korábban többször is azt mondta, inkább öngyilkos lesz, minthogy élve kapják el.

A nevét később Sebastián Marroquínra változtató Juan Pablo Escobar Henao egy tavalyi interjúban azt mondta, „nincs kétsége” afelől, hogy apja öngyilkos lett. Apám, Pablo Escobar című könyvében részletesen is kifejti ezt az állítását. Mindezt azzal támasztja alá, hogy a képeken látszik apja holtteste mellett a Sig Sauer pisztolya, amiről korábban többször is azt mondta, azzal végez magával, ha úgy hozza a sors.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása