Új törvényen dolgozik a belga kormány, amely így próbálja megvédeni a hagyományos kiegészítőt, egyben a klasszikus „frieten met mayonaise” (azaz majonézes sült krumpli) elengedhetetlen összetevőjét.
(fotó: filckr.com / sophie)
A jelenlegi majonéztörvény még 1955-ben született azzal a céllal, hogy megvédje a belga gasztronómia e fontos részét, pontosan meghatározva, mi az, ami majonézként árulható a boltokban.
Csakhogy azóta eltelt hatvan év, és a legkevesebb 80 százalékos zsír- és 7,7 százalék tojássárgája-tartalom mára a könnyebb, fogyókúrás változatok térnyerése miatt versenyhátránnyá vált.
„A helyzet tarthatatlan, a belga gyártóknak komoly hátrányt jelent a szabályozás, hiszen a külföldieknek nem kell betartaniuk ezeket az előírásokat, ők készíthetnek alacsonyabb zsírtartalmú majonézt, így kielégítve az egészségesebb életmódot követők növekvő igényét” - mondta a szakma nevében Nicholas Courant szóvivő.
Így történhetett, hogy a belga üzleteket elárasztotta a spanyol és holland majonéz, melynek zsírtartalma csak 65 százalék. Ugyanezt a terméket a belga gyártók csak salátaöntetként értékesíthetnék, ami azért nem ugyanaz...
A helyzet azért messze nem olyan egyértelmű, amilyennek látszik, hiszen a kérdésben állást foglaltak a belga fogyasztóvédők is, akik viszont a hagyományos recepteket és ételeket féltik a törvény esetleges lazításától.
A belga kormány területért felelős minisztere, Kris Peteers most megpróbálja leültetni egymással a feleket, illetve valamilyen kompromisszumos megoldást találni a problémára.
Ilyen lehetne például a „hagyományos” és a „normál” változatok megjelenése, utóbbiban már elég lenne a 70 százalékos zsír- és 5 százalékos tojássárgája-tartalom – írja a De Redactie híroldal.