Kívül tágasabb

Egy hivatásos gyilkos vallomása

2014.02.24. 06:51, Kívül tágasabb , 7 komment

Dr. Allen Ault rémálmoktól szenved. Az ősz férfi saját bevallása szerint öt ember megöléséért felel, bűntudatát az sem enyhíti, hogy mindezt állami szerepkörben követte el, és soha senkiben fel sem merült, hogy bármilyen büntetést kellene kapnia érte. Csak a lelkiismerete kínozza.

Dr. Allen Ault élete egy előléptetéssel csúszott félre. A férfi az Egyesült Államokbeli Georgia állam büntetés-végrehajtási rendszerében dolgozott pszichológusként, ám egyszer csak kinevezték az állami kivégzések felügyelőjévé.

Georgia esetében ez a villamosszékkel történő ítélet végrehajtását jelentette. Dr. Allen Aultot korábban sosem foglalkoztatta igazán, vajon helyes-e a halálbüntetés, mígnem hirtelen az állami gépezet irányítója nem lett.

A legfájdalmasabb emlék

„A mai napig rémálmaim vannak. A kivégzés az elképzelhető legszándékosabb gyilkosság, ami mindig ott marad a gondolataidban” – mondta a férfi a brit közszolgálati tévé, a BBC HardTalk című műsorában. Mint mondja, az általa felügyelt mind az öt kivégzés minden egyes pillanatára egész életében emlékezni fog. A legfájdalmasabb emléke Christopher Burger esete.

A borderline személyiségzavarral küzdő férfi 17 évesen vett részt egy brutális erőszakban és gyilkosságban, amiért halálra ítélték. Soha nem merült fel kétely egyértelmű bűnössége kapcsán, ugyanakkor a halálsoron töltött 17 éve alatt sokat változott – mondta Dr. Allen Ault. Tanulni kezdett, rengeteget fejlődött és megkomolyodott. Megbánta bűneit.

Kivégzése óta két évtized telt el, Dr. Allen Ault mégis minden pillanatára emlékszik és azóta sem enyhült a bűntudata és lelkifurdalása.

„Utolsó hozzám intézett szavaival azt kérte, bocsássak meg neki. Láttam, ahogyan az áram végigrohan a testén. Hátracsapta a fejét, és aztán már csak a teljes csönd volt… én pedig tudtam, hogy megöltem egy másik emberi lényt” – vallotta a BBC-nek Dr. Allen Ault.

A pszichológus szerint minden általa felügyelt kivégzés csak elmélyítette a kételyeit. William Henry Hance egy fekete férfi volt, akit három nő meggyilkolásáért ítélt halálra egy többségében fehérekből álló esküdtszék, melynek egyik tagja szerint a faji előítélet erősen jelen volt az ítélet meghozatalakor. Az esküdtszék egyik fehér tagja például azt mondta, a kivégzéssel „eggyel kevesebb nigger szaporodik majd”.

William Henry Hance IQ-ja olyan alacsony volt, hogy akadtak szakértők, akik megkérdőjelezték, képes-e egyáltalán arra, hogy fellebbezést nyújtson be. A férfit halálra ítélték, és úgy alakult, hogy Dr. Allen Ault felügyelte a kivégzését.

Későn távozott

A BBC riportere megkérdezte a pszichológust, hogy ha ennyire megviselte a munkája, miért nem hagyta ott. „Megtettem, de már késő volt. Egész életemben bánok minden pillanatot és minden gyilkosságot” – felelte.

Dr. Allen Ault 1995-ben mondott le a georgiai büntetés-végrehajtásban betöltött pozíciójáról. Azóta orvosi segítséget is kapott, hogy fel tudja dolgozni a munkája során tapasztaltakból fakadó bűntudatot, és időközben a halálbüntetés eltörlése elleni harc egyik vezéralakja lett.

Úgy gondolja, hogy a halálbüntetésnek semmilyen érdemi visszatartó ereje sincs, ráadásul Amerikában még mindig van rasszista eleme is az ítélkezésnek. „Ha egy fehéret gyilkolnak meg, háromszor nagyobb eséllyel ítélik halálra a gyilkost, mintha egy feketét” – mondja.

Kevesebb a végrehajtott kivégzés

Az Egyesült Államokban 28 állam nyilatkoztatta ki, hogy ellenzi a halálbüntetést, miközben a végrehajtott kivégzések száma is jelentősen visszaesett. Míg a kilencvenes években évi több száz esetben hajtottak végre halálos ítéleteket, addig 2012-ben már csak 43 alkalommal.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége még mindig hisz a halálbüntetés hasznosságában és igazságosságában. „Senkinek sincs joga ahhoz, hogy egy közszolgát arra kérjen, hogy élethosszig magára vegye a szűnni nem akaró kételyt, szégyent és bűntudatot” – véli Dr. Allen Ault.

És ez nem csak üres retorika. Saját magáról beszél.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása