Kívül tágasabb

Jelszavak helyett jön a pirula?

2013.07.13. 06:47, Kívül tágasabb , 7 komment

Megkockáztatjuk, mindenkinek tele van a hócipője azzal, hogy mindenhova állandóan kódok és jelszavak kellenek. Bár ezeket a legtöbb esetben meg lehet változtatni, a szakértők szerint az sem jó, ha mindenhová ugyanazt a jelszót használjuk. Mi lehet a jövő?

jelszó.jpg

Alighanem eljutottunk egy olyan pontra a technológia fejlődése terén, amikor valamit lépni kell, mert a minden elárasztó kód- és jelszócunami már jelentősen megkeseríti az ember életét. Mindet megjegyezni szinte lehetetlen, ugyanakkor ugyanazt a jelszót, kódot használni sem szerencsés.

„Nem kétséges, hogy az idő múltával az emberek egyre kevésbé lesznek rászorulva a jelszavakra. Az emberek ugyanazt a jelszót használják különböző rendszerekben, leírják őket, ami minden, csak nem biztonságos.” Nem akárki mondta ezt, hanem maga Bill Gates.

Még 2004-ben.

A szakemberek szerint a jelszavaknak valamikor a betárcsázós internet eltűnésével egy időben kellett volna a történelem homályába vesznie. Akkoriban egy átlagos felhasználó két-három oldalra jelentkezett be, a hackerek sem voltak talán ennyire rámenősek, azaz el lehetett boldogulni valami egyszerű kombinációval. (Azért az 123456 már akkor is gáz volt, ehhez képest ma is a legnépszerűbb jelszavak egyike.)

Mi a helyzet ma? Ugyanaz az átlagos felhasználó 24 különböző helyen jelentkezik be (jó, lehet, hogy csak 20, esetleg 28, a nagyságrend számít), amihez hat különböző jelszót használ.

Valamilyen megoldást kell találni. De mit?

Ujjlenyomat

A várakozások egy igen jelentős része az Apple felé irányul. A vállalat a hírek szerint az iPhone következő verziójánál előállhat az ujjlenyomat-felismerő megoldással, és egyes elemzők úgy vélik, az év végére várható iWatch is használhatja a szkennert, mint a tulajdonos azonosításának eszközét.

A találgatásoknak alapot ad az is, hogy az Apple tavaly 356 millió dollárt fizetett AuthenTec nevű, ujjlenyomat-szkennereket fejlesztő cégért.

A kétlépcsős azonosítás

Ez az elképzelés, melyen a nagyok közül a Google és a PayPal dolgozik egy jelszóból és egy, a kütyühöz kapcsolódó tokenből áll. Utóbbi lehet például egy gyűrű is, lényeg, hogy könnyű legyen – csakúgy, mint a jelszó, amivel nem kellene annyit bajmolódni, mint most.

Akadnak persze ezeknél jóval bizarabb ötletek is, álljon itt ezekből néhány!

A pirula

Képzeljük el, hogy minden reggel bekapunk egy pirulát, amiben egy parányi chip lapul. A gyomorsavak feloldják, ami jelet küld a testnek, ami lényegében jelszóvá változik. A körülöttünk lévő tárgyak pedig észlelik, és beengednek minket a megfelelő rendszerekbe.

Elsőre elég furcsán hangzik (például mi van, ah elfelejted bevenni a pirulát, vagy ne adj Isten más veszi be), az ötletet viszont árnyalja, hogy azt a Motorola fejlesztésekért felelős vezetője, Regina Dugan dobta be egy májusi konferencián.

A tetkó

Maradva a Motorolánál, onnan származik az elektronikus tetoválás ötlete is. A Google tulajdonában lévő cég azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben egy nyújtható, parányi antennával és szenzorral rendelkező tetoválást viselünk majd magunkon (annyira vékonyról beszélünk, hogy tökéletesen alkalmazkodik a bőrünkhöz), ez hordozza majd a jelszavunk és kommunikál a készülékekkel.

A szíved nem hazudik

Egy Bionym nevű kanadai cég arra a tényre építve próbál áttörést elérni, hogy az ember szívverése ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomata. Innen kezdve az ötlet pofonegyszerű: a szívverést kell egyfajta biometrikus kóddá alakítani, az egészet beépíteni mondjuk egy karkötőbe (vagy valami másba), ami aztán Bluetoothon keresztül kommunikálva a kütyükkel azonosítana minket.

Vagy legyen inkább applikáció?

Visszatérve a jelenbe, egy másik kanadai cég, a PasswordBox már ma is kínál olyan letölthető appot, ami minden platformon belép helyetted – azaz nem kell vacakolnod a jelszavakkal.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: jelszó technológia

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása