Kívül tágasabb

Hogyan kell kiszolgálni egy milliárdost?

2013.06.27. 06:45, Kívül tágasabb , 17 komment

A kérdés messze nem költői, nagyon is gyakorlati, ugyanis nagyon nem mindegy ám! Ha valaki arra adja a fejét, hogy mondjuk egy szuperjachton lesz a személyzet tagja, akkor annak a tulajdonos minden mániájának meg kell felelnie. Még az sem mindegy, hogyan hajtogatja a törölközőt.

cím_113.jpg

Sőt, akár hiszitek, akár nem, olyan is van, aki mindezt felügyeli és oktatja, képzi a jacht kiszolgáló személyzetét. Fontos pont például, hogy a törölközőket úgy kell hajtogatni, hogy a monogram mindig egyértelműen látsszon.

Arról már írtunk, hogy a válság ellenére a luxuscikkek piaca, köztük például a magánrepülőké is, növekszik. A jacht is abba a kategóriába tartozik, amit a szuper gazdagok engedhetnek csak meg maguknak, mert fenntartása nagyon komoly összegeket emészt fel.

Ugyanakkor a gazdagok minden igényét kielégítő személyzet aránylag jól keres, 1700 és 2500 euró között egy hónapban, ami a tapasztaltabbaknál akár 4000 euróig is felmehet. Vagyis 500.000 forint körül indul és akár egy millió fölé is emelkedhet az összeg, amihez még értelemszerűen jön a hajón a szállás és az ellátás.

Egy kifejezetten erre a szegmensre specializálódott munkaközvetítő felismerve az igényt a jól képzett személyzetre, már képzéseket is elindított a jachtok kiszolgálóinak, de háztartási alkalmazottaknak és komornyikoknak is, az európai és pl. a kínai piacra egyaránt. Mostanában a legtöbb milliárdos munkaadó a Közel-Keletről, Oroszországból és Kínából kerül ki.

hajók.jpg

A személyzet fontos erénye többek között, hogy időnként észrevétlen tudjon maradni, de közben tegye a dolgát. Legyen nagyon diszkrét és alázatos. Az egy hetes képzésért a reménybeli dolgozók nagyjából 265.000 forintot fizetnek, de olyanok okítják őket, akik a szaúdi uralkodó családnak, a katari emírnek vagy éppen Roman Abramovicsnak dolgoztak. Azonban a tanulókból hamar kigyomlálják a reményt, hogy ez egy privilegizált állás, nehogy álmokat dédelgessenek.

A vendégekkel szemben használatos nyelvezetet is el kell sajátítani, és ha valaki teljesen értelmetlen igényt fogalmaz meg, mint például egy tűző napon szobrozó, mozdulatlan steward jelenlétét a fedélzeten, azt is vita nélkül teljesíteni kell.

Olyan apróságokra is ügyelniük kell, mint a makulátlanul tiszta TV-távirányító vagy a szösz nélküli törölköző. Utóbbi esetben például ha mégis előfordulna ez a skandalum, akkor a kilógó szálat körömvágó ollóval le kell vágni. Használat után behajtani a WC papír végét V-alakba, feltölteni a naptejes flakonokat.

1_73.jpg

Ha csak az éves naptejköltség egy jachton 5000 font, vagyis 1 millió 740 ezer forint, és ez nem vicc(!), akkor a fenntartási költségek bizony nem csekélyek. A becslések szerint egy 100 millió fontos vagyonnal rendelkező tehetős ember nem is elég gazdag ahhoz, hogy fenntartson egy saját hajót. Még szerencse, hogy lehet bérelni! Körülbelül 69 millió forintért egy hétre.

Jelenleg is 400 új szuperjacht készül, ami várhatóan 3500 embernek ad majd munkát a fedélzeten. Ugyanakkor az ő jogaikkal nem igazán foglalkoznak, például szinte egy legyintéssel ki lehet rúgni bárkit, és éppen a rendszer nemzetközisége miatt nehéz a tulajdonosokat megfogni.

2_63.jpg

Bár a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet már elfogadott egy egyezményt a munkavállalói jogokról, ami augusztusban fog életbe lépni, ez rendelkezik a személyzet pihenőidejéről és étkeztetéséről, de például nagyobb teret már nem biztosít a legénység kabinjainak, mert az már a tulajdonosok életterének rovására menne, ami nem tenne jót az iparágnak. (A képek egy képzésen készültek.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: luxus jacht személyzet

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása