Kívül tágasabb

A háborúk legnagyobb nyertesei

2013.03.12. 06:57, Kívül tágasabb , komment

Azzal nem mondunk újat, hogy a háború hatalmas üzlet. Most azonban azt is megmutatjuk, mekkora és melyek azok a vállalatok, amelyek a legnagyobbat szakítják a hadiiparból. Lesz egy-két igencsak ismert név a legnagyobbak között, míg olyanok is, amelyeket talán kevésbé vannak a nagyközönség szeme előtt.

anyahajó.jpg

2011-ben a 100 legnagyobb beszállító 410 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket vagy katonai szolgáltatásokat. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet állította össze a 100 legnagyobb fegyverszállító listáját, ebből következik egy összeállítás.

Ezeknek a cégeknek hatalmas hasznot hozott az USA katonai költségvetésének növekedése, amely a világon messze a legnagyobb. 2000-ben a védelmi költségek 312 milliárd dollárt tettek ki, ez 2011-re 712 milliárdra, vagyis több, mint a duplájára nőtt. Ezen belül szintén ebben az arányban, vagyis 50 százalék felett, növekedett a fegyvereladások mértéke.

A következő évtizedben további 500 milliárd dollárt költhetnek katonai célokra, ha a politikusok nem csökkentik ezt a keretösszeget. Az utóbbira okot adhat, hogy közben az amerikai szerepvállalás világszerte csökken. 2011-ben az utolsó amerikai konvoj is elhagyta Irakot, ugyanebben az évben megkezdődött az afganisztáni kivonulás is.

Sok, katonai szerződésekben érdekelt cég a fenti csökkenő tendenciák miatt Dél-Amerika, a Közel-Kelet és egyes ázsiai területek felé fordítja a figyelmét. A lista kétéves eladási adatok alapján alakult ki, ebben csak a kifejezetten hadi célokra történt vásárlások vannak benne, az általánosan is hasznosítható tételek, mint az olaj és a számítógépek kereskedelme nem.

1. Lockheed Martin

Érdekeltségek: repülőgépek, elektronika, rakéták, űrtechnológia
Fegyvereladás: 36.3 milliárd dollár (teljes forgalom 46.5 milliárd dollár)

A fegyvereladások a cég teljes eladásainak 78%-át teszik ki. A Lockheed repülőgépeket, rakétákat, radarokat és emberi közreműködés nélkül működtethető rendszereket is épít. A céget rosszul érintette az amerikai „költségvetési szakadék" és a szövetségi karcsúsítások, ez ugyanis a védelmi költségek csökkentését is jelentette. 2012 őszén be is jelentették, hogy elbocsájtások lesznek, azonban az értesítéseket a Fehér Ház közbelépésére végül nem küldték ki.

2. Boeing

Érdekeltségek: repülőgépek, elektronika, rakéták, űrtechnológia
Fegyvereladás: 38.1 milliárd dollár (teljes forgalom 68.7 milliárd dollár)

A Boeing volt az amerikai kormány 2. legnagyobb szerződött partnere, összesen 21.5 milliárd dollárnyi termékről szóltak a szerződések. A chicagói központú cég stratégiai rakétarendszereket, lézeres és elektromos optikai és GPS rendszereket gyárt.

Mindezen technológiák ellenére „csak" a cég eladásainak 46%-a származott fegyvereladásból 2011-ben, emellett a legnagyobb utasszállítórepülőgép-gyártó a világon, és az űrtechnológiában is élen jár, a NASA-val egymilliárdos szerződése volt ugyanebben az évben.

3. BAE Systems

Érdekeltségek: repülőgépek, tüzérségi fegyverek, elektronika, járművek, rakéták, hajók
Fegyvereladás: 29.2 milliárd dollár (teljes forgalom 30.7 milliárd dollár)

A BAE Systems a legnagyobb, fegyverkereskedelemmel foglalkozó nem amerikai cég. A cég teljes eladásainak 95%-át a fegyverek tették ki 2011-ben, bár ez kevesebb, mint az egy évvel korábbi adat. Például ők gyártják a L-ROD Bar Armor System-et, ami járművek védelmi rendszere, illetve a Hawk Advanced Jet Trainer szimulációs rendszert, ami a pilóták kiképzését segíti.

Idén a cég azt várja, hogy növekedése nem az amerikai és a brit piacról fog származik majd, éppen a költségvetési szigorítások miatt, és mert a két ország kevésbé van jelen a nemzetközi konfliktusokban.

4. General Dynamics

Érdekeltségek: tüzérségi fegyverek, elektronika, járművek, kézifegyverek, hajók
Fegyvereladás: 23.8 milliárd dollár (teljes forgalom 32.7 milliárd dollár)

2011-ben a General Dynamics volt a 3. legnagyobb szerződött amerikai kormánypartner. 12.9 milliárd dolláros kontraktusa volt a haditengerészettel, további 4.6 milliárd a hadsereggel köttetett. A hadiüzletek a 2011-es évben a cég forgalmának 73%-át tették ki. Ez némileg alatta marad a 2010-es adatoknak. A cég többek között elektromos hajókat, katonai járműveket és tankokat gyárt. Március elején itt is elbocsájtásokat jelentettek be a kiadáscsökkentések miatt.

5. Raytheon

Érdekeltségek: elektronika és rakéták
Fegyvereladás: 22.5 milliárd dollár (teljes forgalom 24.9 milliárd dollár)

Ez a cég készíti például a Tomahawk rakétákat és szintén a legnagyobb beszállítók között van. A fegyvereladás a cég bevételének 90%-át adta 2011-ben, és miként a többi cég esetében, az egy évvel korábbi adat itt is magasabb volt.

A teljes eladás 2012-ben 1.5 százalékkal esett, ez az időn várhatóan tovább nő 3 százalékra. A tengerentúli üzletek némileg javíthatják az otthoni rosszabb statisztikákat. Olyannyira, hogy az idei évre a nemzetközi piacon 5 százalékos növekedést várnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása