Kívül tágasabb

Hollywoodi sztárválások

2012.12.17. 06:51, Kívül tágasabb , komment

Némi túlzással Hollywoodban több a válás, mint a házasságkötés és ez nem sokkal lehetetlenebb, mint hosszú és boldog kapcsolatban élni (persze akad, akiknek sikerül, róluk itt olvashattok bővebben). Ikonikus válásból ezzel szemben jócskán válogathatunk, és mi most meg is tettük: Marilyn Monroe-tól Elvis Presleyn át egészen Gábor Zsazsáig.

Monroe Di Maggio.jpg

Amilyen viharosan és a sajtó heves érdeklődésétől kísérve kezdődnek, általában hasonló felhajtás mellett is érnek véget a hollywoodi sztárkapcsolatok. Még csak azt sem állíthatjuk, hogy nem volt ez mindig így, mert mindig így volt – miként a következő képek is bizonyítják.

Marilyn Monroe és Joe DiMaggio

Ne is aprózzuk el, kezdjük rögtön az egyik legnagyobbal: a nyitóképen ugyanis Marilyn Monroe látható 1954-ben, amint egy Santa Monica-i bírságon aláírja azokat a papírokat, melyek véget vetnek a XX. század egyik legendás (és legendásan rövid, alig 9 hónapig tartó) házasságának, amely a színésznőt Joe DiMaggióhoz, a baseball egyik legnagyobb alakjához kötötte.

Szemtanúk szerint Marilyn Monroe szeme könnybe lábadt, amikor Orlando Rhodes bíró kimondta a válást.

Elvis és Priscilla Presley

Elvis és Priscilla Presley.jpg

Elvis Presley ugyan nem házasodott háromszor, mint Marilyn Monroe (a színésznő 1942 és 1946 között James Dougharty, majd DiMaggio után 1956 és 1961 között az író Arthur Miller felesége volt), ám egyetlen nősülése legalább olyan legendás volt.

A (nyugat-)németországi katonáskodás idején, 1959-ben megismert, akkor még csak 14 éves kislányt 8 év udvarlás után vezette oltár elé a XX. század egyik legnagyobb előadóművésze, majd alig hat év után el is váltak. A képen is látszik, hogy a válás ellenére kifejezetten baráti hangulatban hagyták el 1973. október 9-én a bíróságot.

Elizabeth Taylor és Conrad "Nicky" Hilton

Liz Taylor és Conrad Hilton.jpg

Ha Marilyn Monroe 9 hónapos házassága rövid volt, akkor a férfifaló, hétszer férjet elfogyasztó Elizabeth Taylor első frigye még inkább, hiszen csupán 205 napig tartott. A szerencsés első férj nem más volt, mint a Hilton szállodalánc alapítójának, Conrad Hiltonnak azonos nevű fia.

A Nickynek becézett fiatalember mindent bevetett (ruhák, drága ékszerek, virágok), hogy megszerezze az akkor még csak 18 éves, bár már nem kevés filmes tapasztalattal rendelkező színésznő kegyeit. Sikerrel járt, ám a házasságkötés után kiderült, a dúsgazdag örökös nem feltétlenül és mindig olyan kedves, mint az udvarlás időszakában, így aztán 1951-ben elváltak. A kép tanúsága szerint Liz Taylort meglehetősen megviselte a procedúra. (A képen a filmstúdió egyik képviselője, William Lyons vigasztalja.)

Joan Crawford és Franchot Tone

Joan Crawford és Franchot Tone.jpg

Bár a férjek számában nem léphet Liz Taylor nyomába (ugyanis megállt négynél), Joan Crawford színésznőként majdnem volt akkora, mint pályatársa. Érdekesség, hogy az 1905-ben született Joan Crawford esetében majdnem mindig négy év volt a szavatossági idő, hiszen első (Douglas Fairbanks), második (Franchot Tone) és negyedik (Alfred Steele) házassága is ennyi ideig tartott. A képen éppen második férjétől válik 1939 májusában.

Joan Collins és Peter Holm

Joan Collins és Peter Holm.jpg

És akkor jöjjön még egy Joan, a jelenleg az ötödik férjét fogyasztó Collins. A Dinasztia amerikai sorozat sztárjának negyedik házassága volt a legrövidebb, 1985-től 1987-ig tartott. A svéd filmmogullal, Peter Holmmal kötött házassága csúnya véget ért, a színésznő egyebek mellett bútorok lenyúlásával és pénzügyi kimutatások visszatartásával vádolta a férfit.

Mae West és Frank Wallace

Mae West és Frank Wallace.jpg

Ha volt furcsa házasság Hollywood történetében (márpedig akadt jó pár), akkor Mae West és Frank Wallace frigye mindenképpen annak számított. A színésznő és a színész 1911-ben házasodtak össze titokban. Aztán 1935-ben egy szemfüles ügyvéd valahogyan rálelt a dokumentumokra, és értesítette a sajtót.

Mae West először tagadott, majd 1937-ben beismerte, hogy házas. Ennek ellenére, mint kiderült, gyakorlatilag sosem éltek együtt, így aztán különösebb megrázkódtatást sem okozott számára, amikor 1942. július 21-én egy Los Angeles-i bíróság kimondta a válást (hacsak az öröm nem megrázkódtatás). Papíron mindenesetre a frigy több mint három évtizedig tartott.

Gábor Zsazsa és Joshua S. Cosden Jr.

Gábor Zsazsa és Joshua S. Cosden.jpg

A végére egy igazi nagyágyút hagytunk, a magyar Gábor Zsazsát, aki kilencszer ment férjhez (mások mellett a fent már Liz Taylor kapcsán említett Nicky Hilton apjához). A képen 1967 októberében látható a texasi El Pasóban, amint már nem sok van hátra ötödik, Joshua S. Cosden Jr-ral kötött házasságából.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása