Kívül tágasabb

A gyorskaja butít

2012.10.09. 06:37, Kívül tágasabb , 44 komment

A gyorsétel hízlal, rákkeltő, növeli az infarktus kockázatát, ráadásul – legalábbis egy friss brit tanulmány szerint – butít is.

gyerek gyorskaja.jpg

Több mint négyezer, három és öt év közötti skót gyereket vizsgáltak meg londoni tudósok, az intelligenciájuk mellett az étkezési szokásaikra fókuszálva. Az adatok kiértékelése után arra jutottak, hogy a társadalmi státusz, a szociális környezet és a vagyoni helyzet mellett a táplálkozás is befolyásolhatja az intelligenciahányadost.

A tanulmány szerint a jobb anyagi helyzetben lévő szülők úgy nyilatkoztak, hogy a gyerekeiknek többször adtak frissen készült ételeket, ez pedig pozitív hatással volt az IQ-jukra, míg az alacsonyabb társadalmi státuszban lévő gyerekek több gyorséttermi ételt fogyasztottak, ami alacsonyabb intelligenciát eredményezett.

Dr. Sophie von Stumm, a kutatás vezetője szerint „magától értetődik, hogy az elfogyasztott étel befolyásolja az agyunk fejlődését, a korábbi tanulmányok viszont csak az egyes táplálékcsoportokra fókuszáltak a konkrét ételek helyett."

hamburger.jpg

A szakember szerint a szerényebb körülmények között élőknek általában nincs idejük arra, hogy friss ételt készítsenek maguknak, kénytelenek tehát a gyorsételek felé fordulni.

„A kevéssé kiváltságos környéken található iskoláknak éppen ezért még nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük, hogy egyensúlyba hozzák a gyerekek étkezését, hogy az órákon kihozhassák magukból a maximumot. A kutatás azt is bebizonyította, hogy az étel minősége többet számít, mint a mennyiség, különösen az egészen kicsi gyerekeknél" – tette hozzá Dr. Sophie von Stumm.

A felmérés szerint a rosszul étkező gyerekek nyolcéves korukra már átlagosan két IQ ponttal vannak hátrányban azok, akik több gyorsételt esznek.

Mielőtt megindulnának a „brit tudósos" kommentek, gyorsan hadd tegyük hozzá, hogy egy augusztusi, hasonló témakörben készült ausztrál tanulmányban azt írták, a sok édességet és cukrozott üdítőt kapó kisgyerekek nagyobb korukban kimutathatóan gyengébben teljesítenek.

Egy 2010-es amerikai tanulmány pedig arról írt, hogy a már 3 éves koruk előtt pizzát, chipset és hasonló ételeket fogyasztó gyerekek IQ-ja kimutathatóan alacsonyabb lesz később szemben azokkal, akiknek otthon főznek, és étkezésük sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása