Kívül tágasabb

Itt nyaralnak az amerikai elnökök

2012.09.13. 06:57, Kívül tágasabb , 8 komment

Szinte minden amerikai elnöknek volt kedvenc pihenőhelye, ahol hosszabb-rövidebb ideig elrejtőzhetett a munka, vagy az újságírók elől. Nézze meg nyárbúcsúztató összeállításunkban az elnökök kedvenc nyaralóit!

Nixon La Casa Pacifica.jpg

Richard Nixon és a „Floridai Fehér Ház"

Richard Nixonnak (1969-1974) két kedvenc helye is volt. A „Floridai Fehér Háznak" nevezett épületet a hivatalában töltött idő alatt több mint ötven alkalommal látogatta meg, csak 1969-ben kezdett újabb búvóhely után nézni Dél-Kaliforniában.

A választott, tengerpartra néző villát „La Casa Pacifica"-nak (kb. A Békés Háznak) nevezte el. Készült itt Nixonról egy fénykép, amint a partot járja öltönynadrágban és cipőben. A kép később ironikus bizonyítékául szolgált arra, hogy mennyire távolságtartó is tudott lenni Nixon az emberekkel, akik tulajdonképpen a nyaralását is fizették.

A Time egy 1973-as tudósítása szerint 10,5 millió dollárt költöttek az adófizetők pénzéből a két ingatlan biztonságára és fejlesztésére, amibe beletartozik egy 400 ezer dolláros helikopter-leszálló is.

Harry Truman és a „Kis Fehér Ház"

Harry Truman Little White House.jpg

A Kis Fehér Háznak nevezett épületet több elnök is szívesen látogatta, de leginkább Harry Truman (1945-1953) menedékeként tartják számon.

1980-ban épült egy haditengerészeti bázis részeként, most pedig múzeumként működik annak 1974-es bezárása után. 1946-ban, másfél év hivatalban töltött idő után Truman ide vonult vissza orvosa utasítására úszni, horgászni és pihenni. A floridai napsütés annyira megtetszett neki, hogy a hideg washingtoni telek elől mindig ide menekült, hivatalban töltött ideje alatt legalább tízszer.

A legendás Martha's Vineyard

Kennedy Marthas Wineyard.jpg

A Martha's Vineyard egy kicsiny sziget Massachusetts partjainál, de az elnökök körében mindig is nagyon népszerű volt. A Kennedy-család (a képen JFK a lányával és unokahúgával, Maria Shriverrel) és Bill Clinton (1993-2001) is több nyarat töltött itt elnöksége alatt, Barack Obama pedig tovább ápolja a hagyományt azzal, hogy nemsokára ő is a szigetre látogat, ahol a két éve bérelt 28 hektáros telkén készül megpihenni családjával.

George W. Bush texasi menedéke

George Bush ranch.jpg

A Nyugati Fehér Házként ismert texasi épület George W. Bush (2001-2009) elnöksége alatt volt népszerű. Számos magas rangú találkozót (a képen az amerikai vezetés a szaúdi koronaherceg társaságában) és sajtókonferenciát tartottak itt, csakúgy, mint a Cindy Sheehan hónapokig húzódó tiltakozását az iraki háború ellen.

Az 1600 hektáron elterülő ingatlant Bush 1999-ben vette meg és szinte azonnal a First Lady kedvenc búvóhelyévé vált a washingtoni politika elől.

Elnöksége alatt Bush a telket 77-szer látogatta meg, a CBS szerint összesen 490 napot töltve itt pecázással, vadászattal, kocogással és biciklizéssel. A kikapcsolódás mellett Bush a munkáját is szerette ide hazavinni magával. Egyik alkalommal például tizenhét külföldi méltóságot hívott meg ide, hogy „megtapasztalhassák a Nyugat-Amerikai érzést".

Camp David

Camp David Reagan.jpg

A marylandi Camp David Franklin D. Roosevelt óta nagy kedvenc az elnökök körében (a képen Ronald Reagan és felesége, Nancy). Szinte mindegyikük töltött már itt némi időt akár szabadságon, akár azért, hogy itt intézze a Fehér Ház ügyeit.

1978-ban Jimmy Carter engedélyezte az egyiptomi elnöknek és az izraeli miniszternek, hogy itt folytassák le a béketárgyalásokat, semleges területen. Tizenhárom napig maradtak itt, és itt született meg egy évvel később a Camp David-i Egyezmény, mely megalapozta a két ország közötti békét.

Bár tábor pontos helye ismeretlen és a mai napig titokban tartják, számos külföldi méltóság és különleges vendég kapott már ide meghívást, ide értve Margaret Thatchert és Vlagyimir Putyint, George H.W. Bush lánya pedig itt ment férjhez 1992-ben.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Egyesült Államok

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása