Kívül tágasabb

Marilyn Monroe titokzatos halála

2012.08.05. 06:53, Kívül tágasabb , 3 komment

Ma 50 éve, hogy elhunyt minden idők egyik legnagyobb szexszimbóluma, filmes ikonja, aki ugyan színésznőként nem volt a legnagyobbak egyike, de olyan kultusz épült köré, ami a mai napig él. Halált rengeteg homályos mozzanat fedi, amiből egyenesen következnek az összeesküvés-elméletek is. Ezeket próbáltuk meg összefoglalni.

Cím.jpg

Ami tény: 1962. augusztus 5-ére virradóra meghalt az ötvenes-hatvanas évek (és mint azóta kiderült: minden idők) egyik legnagyobb hatású szexszimbóluma, Marilyn Monroe. A halottkém és később a bíróság szerint is „valószínűleg öngyilkosság" történt, mindenesetre a színésznő barbiturátmérgezésben veszítette életét. Egészen pontosan a klórhidrát és a Nembutal nevű gyógyszer keveréke okozta vesztét.

Ennyi bevezető után nézzük az összeesküvés-elméleteket!

Öngyilkosság

Ugye ez a hivatalos verzió, ám a rajongókat természetesen ez elégíti ki a legkevésbé. Ráadásul napvilágra kerültek a pszichiáterével folytatott beszélgetések leiratai is (ennek etikusságát most talán ne firtassuk), melyek szerint Marilyn Monroe a legkevésbé sem volt öngyilkos hangulatban, nagy tervei voltak a jövőre a magán- (felmerült, hogy ismét hozzámegy korábbi férjéhez, Joe DiMaggióhoz) és a szakmai életében („Biztos vagyok benne, hogy egy nap Oscar-díjat nyerek majd egy Shakespeare-alakításért" - mondta a pszichiáterének, John Minernek) egyaránt.

a szoba.jpg

A hivatalos verziónak vannak gyenge pontjai, például az, hogy a színésznő testét felfedező házvezetőnő, Eunice Murray megváltoztatta eredeti vallomását, melyben azt mondta, valamivel éjfél utánra (12 óra 30 percre) teszi a halál beálltát, mondván, ekkor, mivel még fényt látott kiszűrődni Monroe ajtaja alatt, bekopogott, majd miután nem kapott választ, hívta a színésznő egyik orvosát, Dr. Ralph Greensont. Később ez a vallomás jelentősen módosult, már hajnali 3 órára tette ugyanezt a történetet. Amikor Jack Clemmons őrmester a helyszínre érkezett, látta, amint a házvezetőnő Marilyn Monroe szobáját takarítja (!!) és mossa a lepedőt. Hab a tortán, hogy Eunice Murrayt egyszer kérdezték ki, majd nem sokkal később Európába költözött és ott is halt meg 1994-ben.

Baleset

Az elmélet alapja, hogy Marylin Monroe-nak két orvosa is volt, és mindketten megpróbálták lehozni a Nembutalról, klórhidrát segítségével. A hívők szerint könnyen előfordulhatott, hogy Dr. Ralph Greenson nem tudta, hogy nap közben a színésznő már szedett Nembutalt, így rosszul adagolta neki a gyógyszert.

A CIA tette

Marilyn Monroe-nak viszonya volt John F. Kennedy elnökkel (és valószínűleg annak öccsével, Roberttel is) és azt tervezte, hogy nyilvánosságra hozza a részleteket – legalábbis ezen elmélet hívei szerint. Márpedig Marilyn sokat tudott az elnökről: félrelépéseit, és más, talán kellemetlen ügyekről is tudomása lehetett. Például a Kennedy-klán és a maffiavezér Sam Giancana kapcsolatáról.

mentőautóban.jpg

Két teória is létezik, miért gyilkolta volna meg a CIA a színésznőt. Az egyik szerint azért, hogy így hiteltelenítsék a Kennedy-adminisztrációt, a másik (ezzel Mihail Krizsanovszkij volt KGB-ügynök állt elő) szerint azért, mert Monroe-nek értesülései voltak arról, hogy az FBI merényletet tervez az elnök ellen és figyelmeztetni akarta JFK-t. Egy korábban bizalmasnak minősített FBI-feljegyzés szerint (amit a Washington Post szerzett meg) a szervezetnek birtokában volt egy híváslista, mely szerint a színésznő halála éjszakáján többször is hívta a Fehér Házat.

Robert Kennedy szerepe

Az elnök öccse, egyben igazságügy-miniszter (és a maffia ellen vezetett harc vezetője) állítólag meglátogatta Marilyn Monroe-t a halál éjszakáján. Erre több szemtanú is van, többek között egy rendőr és egy FBI-ügynök, aki aznap éjszaka soros volt a színésznő megfigyelésében. Az ügynök később egy interjúban (Keya Morgannak a Marilyn Monroe: Death on Fifth Helena Drive című műsorhoz) azt mondta, látta „Bobby Kennedyt és más férfiakat bemenni a házba. Hallotta, amint kiabálnak a vendégházban, és nem a hálószobában, ahol később a holttestet megtalálták".

Az elmélet hívei szerint Robert Kennedy minimum nyomást gyakorolt a színésznőre és kissé elősegítette az öngyilkosságot (például a gyógyszerek megfelelő elhelyezésével).

Kennedy fivérekkel.jpg

Egy alelmélet szerint maga Robert Kennedy gyilkolta volna meg Monroe-t, de ez olyan szinten tűnik lehetetlennek, hogy nem is foglalkozunk ennél többet vele.

Peter Lawford

Peter Lawford Robert Kennedy sógora (és a Marilyn Monroe-val szintén bensőséges viszonyt ápoló Frank Sinatra-féle Rat Pack beltagja) állítólag szintén járt a házban augusztus 4-én éjjel, ami a Kennedy-összeesküvés híveit erősíti.

A maffia tette

Az egyik legerősebb elmélet, mely szerint a maffia így akarta büntetni a Kennedy-családot a szervezett bűnözés elleni hadjárat miatt. (Halkan azért megjegyezzük, hogy amilyen forgalom aznap éjjel a színésznőnél volt, a kivitelezés nem lehetett volna túl egyszerű...)

Feljebb már említettük Sam Giancana nevét. Nos, a chicagói maffiavezér egyfelől jó kapcsolatokat ápolt a Frank Sinatrával és magával Marilyn Monroe-val is, olyannyira, hogy állítólag a halála előtti éjszakát is vele töltötte a színésznő – hol máshol, mint Sinatra birtokán a nevadai Lake Tahoe mellett.

Sam Giancanával.jpg

Mi lehetett Giancana motivációja? Például az, hogy többször is nyilvánosan kijelentette, tönkreteszi Robert Kennedy-t és ez kezdőlépésnek tökéletes lett volna. A Double Cross című bestsellerükben Chuck Giancana (Sam fivére) és unokaöccse, Sam azt állítják: nem csak hogy a maffiavezér ölte meg Marilyn Monroe-t, de többször el is dicsekedett azzal, miként is tette. (Álmában diktálták belé a halálos adag Nembutalt.)

A szuperösszeesküvés-elmélet

Ez a legszebb, mert egy teóriába sikerült szinte minden lehetséges résztvevőt összegyűjteni. Eszerint Peter Lawford, Dr. Ralph Greeson, Monroe személyzetének tagjai és talán maga Robert Kennedy is része volt egy nagy összeesküvésnek, melynek lényege az volt, hogy a közismerten labilis színésznőt (aki korábban négyszer kísérelt meg véget vetni az életének) rávezessék az öngyilkosságra. A gyógyszereket a doki adta neki, aztán a tablettákat tartalmazó üvegeket valaki szinte észrevétlenül a keze ügyébe helyezte az ágya melletti szekrényre, Peter Lawford pedig egész éjszaka hívogatta, hogy végül meggyőződhessen a halál beálltáról és értesíthesse a Fehér Házat.

Nektek melyik elmélet tetszik a legjobban és miért?

(Jó szívvel ajánljuk ezt és ezt az oldalt azoknak, akiket a téma részletesebben érdekel.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es