Kívül tágasabb

Húsvéti képekkel a világ körül

2012.04.08. 17:01, Kívül tágasabb , komment

Húsvét hétfőn mi másról is szólhatna a blog, mint arról, miként ünnepelnek a világ különböző tájain. Úgyhogy útnak indulunk, eljutunk Európán kívül az Egyesült Államokba, Afrikába és Ausztráliába is. Sok érdekesség vár, jöjjenek velünk!

Lengyelország

Kezdjük rögtön itt a környéken, méghozzá Lengyelországban. Nem meglepő a hasonlóság, a lengyeleknél is dívik a vizeskedés, bár ők kissé másként csinálják. Noha a gyökerek (locsoljuk meg „szagos vízzel” a lányokat) hasonlóak, a végkimenetel egészen más, hiszen mára nagy utcai vízi csatákba torkollott a hagyomány.

Egyesült Királyság

Maradva Európában, de annak nyugati felén (és elmozdulva a gasztronómia irányába kissé), utunk az Egyesült Királyságba vezet, ahol a szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel töltött, leginkább zsemléhez hasonlító péksütemény az egyik hagyományos étel, a tetején egy kereszt alakú vágással. Legalább annyira fontos kelléke ez a húsvétnak, mint mondjuk a szintén tradicionális csokitojás.

Írország

A katolikus Írországban Nagypénteken természetesen nem fogyasztanak húst, és ezt szigorúan be is tartják, helyette halat esznek. Minden nyilvános hely zárva tart.

Franciaország

A hagyomány szerint a vasárnap reggeli harangzúgás nyomán jelennek meg varázslatos módon (…) a csokitojások a gyerekek kis kosárkáiban.

Svédország

Érdekes módon a svédeknél nem a házi nyuszi, hanem az üregi nyulak hozzák a csokoládét. Bár szerintünk a gyerekeket ez aligha érdekli különösebben...

Egyesült Államok

Elhagyva Európát utunk az Egyesült Államokba vezet. A hagyomány szerint, noha mára gyakorlatilag rendkívül széles körben elterjedt, a tojáskeresés Amerikából indult ki.

Ausztrália

Nagyot ugorva, de maradva még az angolszász kultúrkörben érkezünk el Ausztráliába, ahol nem a nyuszi hozza a tojást. Ennek egyik oka az, hogy egészen az 1800-as évekig nem is nagyon volt nyúl a kontinensen, akkor hozták magukkal a telepesek. A nyulak aztán – természetes ellenségeik egy ideig nem lévén – rendkívüli módon elszaporodtak. A húsvétból azonban kiszorultak, helyettük a bilby, egy nagy fülü, erszényes kis állat szállítja le a megfelelő mennyiségű csokitojást az ausztrál gyerekeknek. Mondjuk neki legalább van miben...

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek és a húsvét kapcsolatáról alighanem mindenkinek elsőre a Jézus Krisztus szenvedéseit önostorozással és keresztre feszítéssel felidézők jutnak az eszébe... A körmenet egyébként már hajnal előtt megkezdődik, benne angyaloknak öltözött kislányokkal.

Nigéria

Irány Afrika, ott is Nigéria, ahol (éppenséggel Európa középső részéhez hasonlóan) családi hagyomány a szimpla tyúktojás közös kifestése, feldíszítése.

Ghána

Ghánában elég különös hagyomány uralkodik húsvétkor. Ekkor ugyanis minden család összejön a csak „pikniknek” nevezett ünneplésre. Ebben még sok különös nem lenne, ám az már elég furcsa, hogy immár tradicionálisan ilyenkor rendezik a Ghánai Éves Siklóernyős Fesztivált.

Mondjuk nehéz lenne ősi hagyománynak nevezni, hiszen először 2005-ben rendezték meg. A történet szerint az egész 2003-ra nyúlik vissza, amikor az akkori, a főváros modernizációjáért és turizmusért felelős miniszter (írjuk le itt a nevét: Jake Tonka Obetsebi-Lamptey) a Kwahu-hídnál jártában belefutott a fesztivál szervezőjébe. Két évvel később már meg is rendezték az első hivatalos húsvéti siklóernyőzést, melynek fővédnöke az ország elnökhelyettese, Alhaji Aliu Mahama volt.

A magunk részéről egy jópofa képpel kívánunk még egyszer kellemes húsvéti ünnepekt és jó locsolkodást mindenkinek (már aki szereti...): a következő képen látható két alak közül az egyik amerikai elnök. Tessék találgatni! :)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása