Kívül tágasabb

Az év hazugságai

2011.12.29. 23:03, Kívül tágasabb , komment

Egy adott évet éppen úgy jellemeznek az elhangzott (és kiderült...) hazugságok, mint bármi más. Az alábbiakban 2011 meghatározói füllentéseit vagy kifejezetten durva hazugságait gyűjtöttük csokorba. (Igen, kifejezetten külföldről, nem lett volna fair mondjuk a Tokiói Elektromos Művekkel szemben, ha tetszőlegesen választott magyar politikussal szemben indítjuk. Végül is ott „csak” egy atomerőműről volt szó... Ha gondoljátok, a kommentekben összegyűjthetünk egy párat Magyarországról is.)

Anthony Weiner: "Meghekkelték a rendszerem"

Elképzeljük az amerikai politikust, amint rányom az Elküldés gombra és abban a pillanatban rájön, hogy végzetes hiba történt, hiszen nem feltétlenül a világ nyilvánosságának szánta a nemiszervét ábrázoló képet. Sikerült tovább rontania a helyzeten a fenti (nyilvánvalóan pánik szülte) mondattal, amihez aztán már sajtótájékoztatókon is kénytelen volt ragaszkodni.

James Murdoch: „Nem voltam tisztában a [telefonok meghekkelésének] súlyosságával”

Még júliusban történt, hogy a nagy szemeket meresztő James Murdoch azt találta mondani a brit Parlament vizsgálóbizottsága előtt, hogy amikor pár évvel korábban egymillió dolláros peren kívüli egyezséget kötött egy lehallgatott áldozattal, azt gondolta, egyetlen riporter magányos akciójáról van szó a News of the World bulvárhetilapnál.

Gyakorlatilag pillanatokon belül jelentkezett két volt helyettese, akik egyöntetűen cáfolták az állítást, és közölték: ők a lehető legrészletesebben tájékoztatták a News Corp. vezetőjét arról, hogy a jelenség hétköznapi gyakorlat a lapnál. Mi több, egyikük bemutatott egy kézírásos feljegyzést, mely egy jóval az érintett újságíró kirúgása utáni értekezleten készült, és melyből kiderült, hogy Rupert Murdoch médiamágnás és tulajdonos fia közölte, „meg akar szabadulni az összes bajkeverőtől”.

Tokiói Elektromos Művek: „Úgy véljük, a reaktor nem olvad le, vagy repedezik”

A márciusi japán földrengést és szökőárt követő órákban a fukusimai atomerőművet működtető vállalat szóvivője biztosította így a közvéleményt arról, hogy nincs komoly veszély. Később kiderült, az elektromos művek több napig azért nem volt hajlandó óceánvízzel hűteni a reaktort, mert a sós víz ugyan megakadályozta volna a leolvadást, ám egyúttal tönkre is tett volna értékes berendezéseket. Az események finoman szólva sem őket igazolták...

Donald Trump: „Magamban már eldöntöttem [hogy indulok az elnökjelöltségért]. Hamarosan bejelentem”

Nem szeretnénk nagy szavakat használni, ezért legyen elég annyi: a milliárdos vállalkozó azóta sem jelentett be semmit és komoly összegekben mernénk fogadni, hogy nem is fog.

Herman Cain: „Soha nem cselekedtem helytelenül senkivel”

Maradva az amerikai politikánál, mi is foglalkoztunk a republikánus elnökjelöltségért harcba szálló politikussal, aki egy ideig határozottan állította, hogy soha nem fordult elő, hogy egy hölgy fejét finoman a dereka felé irányította volna, hogy aztán állást ajánljon neki. Persze az sem történt meg soha, hogy két munkatársával is peren kívüli megállapodást kellett kötnie szexuális zaklatás vádja miatt, miként szerencsére nem volt 13 éven át viszonya ugyanazzal a nővel a felesége háta mögött.

Ja, és a republikánus elnökjelöltségét folytatott versenyből is csak úgy kiszállt, függetlenül a fentiektől.

Rudy Giuliani: „Ti lesztek az első, akiket összeadok”

Ezek a szavak még 10 éve hagyták el az akkor New York-i polgármesterként dolgozó Rudy Giuliani száját. Hazugsággá idén júniusban váltak, amikor barátai, politikai támogatói és egykori szobatársai, Howard Koeppel és Mark Hsiao megkeresték, hogy ugyan adná már őket össze, minthogy legális lett a melegek házasságkötése. Nem fogjátok kitalálni: nem adta össze őket...

A Kardashian család: „Egy fillért sem kerestünk Kim esküvőjén”

A realityceleb bulvárizé Kardashian família Kim nevű leányának esküvőjét úgy harangozták be, mint Amerika válaszát Vilmos herceg és Kate Middleton frigyére (ami már önmagában is röhej, természetesen, de ebbe most ne menjünk bele). Az esküvő őrületes felhajtás közepette meg is történt, aztán pár hét elteltével kiderült, hogy az őrületes szerelem tragikus hirtelenséggel kihunyt, az ifjú pár pedig külön utakon folytatta.

Az Egyesült Államokban őrületes botrány lett a dologból, hiszen elég nyilvánvalónak tűnt, hogy itt az átverés minősített esete forog fenn. A fenti mondat igazságtartalmát nem sok minden kérdőjelezi meg, csupán az E! tévécsatornától az esküvő közvetítési jogaiért kapott 10 millió dollár, az ehhez képest szinte zsebpénznek számító 1,5 millió a fényképekért és persze a rengeteg ingyen termék, amit a hírverésre éhes cégek szállítottak a lagzira.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása