Kívül tágasabb

A királyi család különös titkai

2011.10.27. 09:26, Kívül tágasabb , 1 komment

A brit uralkodói család folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll. De vajon melyikük a legnépszerűbb a személyzet körében? Melyikük vasaltatja (!!) a cipőfűzőjét? És ki az, aki a királynőn kívül egyedüliként ismeri II. Erzsébet pénzügyeit (nem a férje...)? Titkok és furcsaságok a brit királyi családról.

 

Mintegy 1200 ember dolgozik a brit királyi család öt rezidenciáján, ennyi kell ahhoz, hogy II. Erzsébet és népes családja kényelmesen élhesse mindennapjait. Vannak egészen furcsa munkakörök is, kétségtelenül ilyennek tekinthetjük a királyi autók lökhárító javítóját, vagy a kávészalon személyzetének vezetőjét, de a magunk részéről örömmel töltenénk be annak a fiatalembernek a megerőltető pozícióját is, akinek az a dolga, hogy II. Erzsébet íróasztalára elhelyezzen egy fekete lapot, hogy utólag ne lehessen elolvasni a királynő jegyzeteit, ha azok átütnének a papíron.

Csak a Buckingham Palotában 339 fős teljes munkaidős személyzet dolgozik, ám közülük csak tucatnyi kerül rendszeresen kapcsolatba a királynővel. A bekerülésnek vannak fizikai feltételei is: minimum 170 centiméteres magasság és átlagos testalkat – hogy ne kelljen 2000 fontért (690 ezer forint) új uniformist csináltatni...

Az ember, aki még sosem öltözött egyedül

Károly walesi herceg még életében nem öltözött vagy vetkőzött egyedül, erre a célra nem egy, hanem három inas áll szolgálatára. Ha több programja van egy nap, akkor egyikük megfelelő számú nyakkendőt helyez el a királyi autóban, hogy a herceg menet közben válthasson, ha akar. Márpedig akar, hiszen előszeretettel viseli annak a szervezetnek a nyakbavalóját, melyet meglátogat. (Ezt mi udvariasságnak tekintjük.) A rekordja egy nap öt nyakkendő. (Nehéz nap lehetett.)

Az inas dolga az is, hogy amikor a walesi herceg leveszi a cipőjét, kivasalja a cipőfűzőt. Erre speciel nem tudunk mit mondani...

Népszerűségi lista

Az alkalmazottak egy (természetesen nem hivatalos) táblázatot vezetnek arról, melyik családtagnak a legjobb dolgozni. A tisztelet jeleként a királynő nem szerepel a listán.

Melyet férje, az idén 90 éves Fülöp herceg vezet, aki végtelenül lojális a személyzetével szemben. Amikor az év elején elhunyt a sofőrje, minden szokásjogot felrúgva személyesen ment el a temetésére, és nem csak egy képviselőt küldött, ami őrült megtiszteltetés a családnak (a sofőrnek már mindegy volt...).

A második legnépszerűbb a néhai Margit hercegnő volt, aki karácsonykor személyzete minden tagját meghívta vacsorára egy drága étterembe, és olyan is előfordult, hogy kifizette szakácsa feleségének műtéti költségeit egy magánklinikán.

A listán sorrendben a walesi herceg (a jelek szerint ki lehet bírni a cipőfűző-vasalást), majd a cornwalli hercegnő és a yorki herceg következik. A lista végén a királynő egyik fia, Edward szerénykedik, aki állítólag hihetetlenül merev és formális a személyzettel szemben, például a sofőrje soha nem fordulhat hátra.

Pénzügyek

Érdekes módon a fizetés nem kiemelkedő a királyi háznál. Alig tucatnyi alkalmazott van, aki évi 100 ezer fontnál többet keres, a legtöbbet a királynő Pénztárcájának Őrzője (magyarán könyvelője) 180 ezer fontot. Ő nem más, mint Sir Alan Reid, az egyetlen ember a világon, aki (természetesen II. Erzsébeten kívül) naprakészen és pennyre pontosan ismeri a királynő pénzügyeit. Még Fülöp herceg sem tudja, feleségének milyen az anyagi helyzete.

A fizetés tehát nem kiemelkedő, mégis hatalmas megtiszteltetés bekerülni a Buckingham Palotába és jó befektetés is: nemrégiben az egyik inas szegődött el egy amerikai milliárdoshoz: 75 ezer dolláros fizetésért, egy házért és két autóért cserébe.

Az újraválasztott királynő

A hivatalos rendezvényeken néha egészen elképesztő dolgok esnek meg a királyi család tagjaival. Az egyik híres történet az, amikor egy nem túlságosan jól informált vendég kedvesen érdeklődött a néhai Diana hercegnőnél édesapja, Winston Churchill egészségi állapota felől...

Egy másik alkalommal Anna hercegnőnek gratuláltak egy texasi jótékonysági rendezvényen ahhoz, hogy édesanyját, II. Erzsébetet újraválasztották. A válasz jellemző a királyi családra: a hercegnő megköszönte a kedves szavakat, és megígérte, hogy továbbítja a jókívánságot.

A királyi család belső ügyeivel foglalkozó könyv, Brian Hoey: Not in front of the corgis nemrég jelent meg Nagy-Britanniában.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása