Kívül tágasabb

Palm Springs, a sztárok otthona

2015.12.28. 06:44, Kívül tágasabb , 9 komment

A múlt század húszas éveiben gyakorlatilag porfészek volt Palm Springs, amit aztán az amerikai filmipar felfutása emelt a mai helyére. Hollywood közelsége ugyanis felettébb jót tett a településnek, mindjárt el is meséljük, miért.

cim_bob_hope_foto_mls_com.jpg(Fotó: mls.com)

Palm Springs kevesebb, mint 200 km-re van Hollywoodtól, aminek azért is van jelentősége, mert anno elterjedt gyakorlat volt, hogy a nagy filmstúdiók egy úgynevezett „Kétórás Szabályt” iktattak be a szerződésekbe, ami azt jelentette, hogy ennyi időn belül oda kellett érni a forgatásra, ha még gyorsan be kellett pótolni (vagy újraforgatni) egy jelenetet.

A sztároknak éppen ezért jött kapóra Palm Springs, ami egyrészt nem volt a nyüzsgés kellős közepén, azaz volt némi magánéletük is, viszont elég közel volt ahhoz, hogy megfelelhessenek szerződéses kötelezettségeiknek.

Emellett a ma nagyjából 50 ezer lakosú település kitűnő éghajlatával is vonzotta oda a sztárokat: mivel sivatagi éghajlatú, ezért alig van csapadék (egy évben maximum 20 nap esik), száraz meleg az idő, olyannyira, hogy a fagyot hírből sem ismerik.

Nyáron gyakorlatilag soha nincs hűvösebb 23 Celsius foknál, de az átlaghőmérséklet télen is 12-13 fok körül alakul (nyáron 35-38 fok). Palm Springs fő bevételi forrása a turizmus és a szerencsejáték, a kaszinók, és emellett a fesztiválok.

Visszatérve a hírességekhez, a város történelmének leghíresebb polgármestere Sonny Bono volt (aki Cherrel együtt a 60-as évek egyik sztárelőadója volt).

Rengetegen vettek a településen házat (csak egy pár név: Liberace, Dean Martin, Loretta Young és – hogy ne csak előadókat hozzunk példaként – például Walt Disney), aminek a ma ingatlanügynökei is nagyon örülnek, hiszen így olyan házakat árulhatnak, amelyek igencsak menő pedigrével büszkélkedhetnek.

Nézzünk meg párat közülük!

Bob Hope csodás otthona

bob_hope_cikk_foto_mls_com.jpg(Fotó: mls.com)

Ott van például Bob Hope a nyitóképen is látható, egészen extravagáns háza, teljesen egyedi építészeti megoldásokkal, ráadásul éppen eladó. Először 2013-ban hirdették meg egy meglehetősen vaskos 50 millió dolláros árcédulával, nem is kelt el, úgyhogy most már 25 millióért is elvihető.

A településen belül van egy beszédes nevű Mozikolónia nevű rész is. Aligha lepünk meg bárkit is, ha eláruljuk, hogy a Movie Colony nevet azért kapta, mert annyi filmsztár lakott és lakik ezen a környéken, hogy gyakorlatilag nehezebb nem találkozni velük, mint összefutni velük.

Ott most éppen egy olyan, öt hálószobás hacienda eladó, ami eredetileg a némafilmek (egyik) koronázatlan királyáé, Harold Lloydé volt, és körülbelül 10 éve újították fel egy feng shui-szakértő iránymutatásai alapján. A 3 millió dolláros ár jóformán aprópénznek számít.

Nem messze onnan, az El Mirador nevű környéken van egy másik, a 30-as években épült hacienda, amiben élt Lucille Ball és Desi Arnaz is, és amit most 1,8 millió dollárért lehet megvenni (vagy heti 7000 dollárért kibérelni).

Elvis nászútja és Sinatra stúdiója

Éppenséggel Elvis is ide hozta ifjú feleségét, Priscillát 1967-ben az esküvőjük után, a Vista Las Palmas környékén béreltek ki egy (akkor) modern házat, amit

William Krisel tervezett és amit körülbelül másfél évvel ezelőtt dobtak piacra egy meglehetősen optimista 9,5 millió dollárért. Az optimizmust mutatja, hogy ma már 6,9 millióért elvihető.

Ha már az amerikai előadóművészet legnagyobbjainál tartunk, nem hagyhatjuk ki Frank Sinatrát sem, aki a 40-es évek végén terveztetett Twin Palmsba egy szuper házat a kor egyik legmenőbb építészével, E. Stewart Williamsszel.

frank_sinatra_kivul.jpg

A hatalmas üvegfalakkal ellátott ház mellett ott egy zongora alakú medence is, ami mellett kitűnően lehet partizni. Éppenséggel Frank Sinatra híres is volt a bulikról, amiken gyakran jelen voltak szomszédjai is, például Bing Crosby és Jack Benny.

frank_sinatra_medence.jpg

A négy háló- és hét fürdőszobás ingatlan egyébként kibérelhető (2600 dollár éjszakánként, de minimum három éjszakát kell maradni), és igazi különlegesség az érintetlen, de ma már nem működő stúdió is.

frank_sinatra_nappali.jpg

frank_sinatra_halo.jpg(Fotók: sinatrahouse.com)

Hosszan lehetne még sorolni a sztárok egykori és jelenlegi otthonát (Howard Hughes és Gábor ZsaZsa vagy éppen Leonardo DiCaprio házáig, de most egyelőre itt abbahagyjuk, reményeink szerint folytatjuk még hamarosan.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása