Kívül tágasabb

Bajban az egyik leghíresebb Chinatown

2019.02.15. 06:30, Kívül tágasabb , 4 komment

Zajlanak a kínai holdújév ünnepségei a londoni Chinatownban, ám közben az éttermek vezetői arra figyelmeztetnek: fennáll a veszélye, hogy elveszíti arculatát a híres sohói kerület. A londoni kínai negyed éttermei ugyanis nem találnak megfelelő séfeket a szigorú bevándorlási szabályok miatt.

kinai_etterem_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

Az ok az, hogy egyszerűen nem tudnak új kínai séfeket felvenni. Vannak olyan éttermek, amelyek már kénytelen voltak bezárni, mások pedig büfévé vagy kifőzdévé alakultak át, ezekre ugyanis más szabályok vonatkoznak.

Az éttermekbe több éves gyakorlattal rendelkező, az autentikus kínai konyhát jól ismerő szakácsok kellenek, ám a bevándorlási rendeletek szinte lehetetlenné teszik, hogy ilyenek munkát kapjanak.

2014-ben szigorították a 2-es szintű vízumok szabályait, amelytől a brit Belügyminisztérium azt várta, hogy több hazai tehetség kap munkát és jut lehetőséghez. 

Szaktudás vs nyelvismeret 

Azonban a kínai éttermek a kínai munkaerőre támaszkodnak, és ezt a fontos körülményt figyelmen kívül hagyták – mondta a londoni Chinatown érdekvédelmi képviseletének szóvivője. 

„Nagyon nehéz munkavállalót találni. A kormány nem enyhíti ezt a problémát. A kínai éttermek különböznek a többi vállalkozástól. A séfeknek rendelkezniük egy bizonyos szaktudással. Sokan nem tudnak jól angolul, és kínai pincérekre van szükség, hogy kommunikáljanak velük. De a képzett szakácsok nélkül sok étterem bezár vagy változtat a kínálatán” – tette hozzá Lawrence Lee. 

Az egyik bajban lévő étterem tulajdonosa, Peter Lam is hatalmas problémáról beszélt a brit Standardnak.

„A vízum megszerzésének követelményei túl magasak, különösen, ami az angol nyelvtudást illeti. Sokak képtelenek átmenni a vizsgán. Így is hiány van a munkaerőből Londonban, sok második és harmadik generációs kínai már nem az étterembizniszben akar dolgozni. És Kínából sem jöhetnek a tapasztalt szakácsok” – hívta fel a figyelmet. 

Mi lesz veled, Chinatown? 

S hogy így mi lesz a kínai negyed jövője? A világszerte több éttermet birtokló Peter Lam szerint unalmassá válhat. 

„A legjobb minőséget akarjuk kínálni a vásárlóknak. A londoni Chinatown az egyik legjobb az egész világon, és azt akarjuk, hogy autentikus maradjon. De ha nem tudunk felvenni embereket, akkor csak egyre jobban elnyugatiasodik” – vázolt meglehetősen negatív jövőképet. 

Lawrence Lee szerint a megoldást az jelentené, ha a brit kormány ideiglenes vízumot adna a kínai szakácsoknak: „Nem azt várjuk, hogy könnyítsenek a feltételeken, de segítséget jelentene, ha kétéves szerződést adhatnánk a séfeknek, ami minden félnek megfelelne.” 

A szóvivő is azt mondja, a negyed az identitását veszítheti el, pedig az emberek az autentikus ételekért keresik fel a Chinatown éttermeit. 

„Még van néhány szakácsunk, de aggódom, ha ők nyugdíjba vonulnak, nem lesz, aki a helyükre lépjen 10-20 év múlva” – tette hozzá. 

A brit belügy azt közölte: továbbra is szívesen látják a legjobb, képzett séfeket külföldről a hiányszakmákban, de kitartanak amellett, hogy a hazai tehetségeknek adjanak több lehetőséget, ezért fontosnak tartják, hogy a szektorban képzéseket tartsanak a számukra, így kinevelve a szükséges munkaerőt.

(Fotó: pixabay.com/stocksnap)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es