Kívül tágasabb

Donald Trump 97 másodperce

2017.01.20. 06:42, Kívül tágasabb , 3 komment

Az új amerikai elnök (mint oly sokan az Egyesült Államokban) bevándorlók gyermeke. Illetve úgy pontos, hogy apai ágon a nagyszülők érkeztek Németországból, Donald Trump édesanyja viszont maga vándorolt be Skóciából. Mary Anne MacLeod élettörténete (és az a bizonyos 97 másodperc) megér egy posztot.

latogatas_skociaban_bal_szelen_a_novere_maryanne.jpgLátogatás Skóciában (bal szélen a nővére, Maryanne) 

Mary Anne MacLeod a Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis szigetén született és nőtt fel. A helyről annyit érdemes tudni, hogy maga a Külső-Hebridák több mint 100 szigetből áll, és annyira külső, hogy mintegy 70 kilométerre van Skócia partjaitól. Nagyjából tehát a világ végén. 

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, milyen nehéz lehetett ott az élet bő száz évvel ezelőtt, amikor 1912-ben Mary Anne MacLeod a Lewis legnagyobb településétől, Stornowaytől pár kilométerre fekvő Tongban megszületett. 

Édesapja (azaz Donald Trump nagyapja) a helyi postát üzemeltette, illetve később lett egy kis üzlete is. Ennek köszönhetően a család egy fokkal jobban élt, mint a helyi átlag, de azért gazdagnak minimális túlzással sem lehetne nevezni őket. 

Kilátástalan helyzetben 

Az első világháborút követő években a szigetre még a korábbinál is nehezebb idők köszöntöttek, a világégésben közel 1000 helyi is az életét vesztette, nem is beszélve arról a tragédiáról, amikor 1919-ben egy 200 katonát szállító hajó süllyedt el a kikötőtől nem messze – ők éppen a háborúból tértek haza. 

A MacLeod családban 9 gyermek volt, és mivel a gazdasági helyzet egyre rosszabb lett, egyre többen döntöttek a költözés mellett. Különösen a fiatalok, akik nem sok jóra számíthattak. 

Érdekes módon, nem Skóciát, vagy Angliát nézték ki a legtöbben, hanem Kanadát, mert akkoriban ott könnyebb volt boldogulni, ráadásul rengeteg embernek éltek már ott rokonai, akik tudtak segíteni a kezdetekben. 

Álmaiban Amerika 

Mary Anne MacLeod viszont New Yorkot választotta, mégpedig azért, mert nővére, Catherine, akkor már ott élt (eredetileg ő is Kanadába ment). A MacLeod-család egyébként meglehetősen vállalkozó szellemű volt, hiszen nyolc tagja is Amerikában kötött ki végül. 

1930-ban tehát Mary Anne fogta magát és a látogatóba hazaérkező Catherine-nel tartva, alig 18 évesen belevágott a nagy kalandba, hogy szolgálóként kezdje meg külföldi életét.

edesanyja_amerikaba_tartva.jpgÚtban Amerika felé

Egy gazdag családnál kezdett nannyként, ám viszonylag gyorsan elveszítette a munkáját, amikor jött a gazdasági válság. Ugyan 1934-ben egy rövid időre visszatért Skóciába, de ekkor már ismerte Frederick Trumpot, így nem volt kérdés, hogy hamarosan örökre visszaköltözik az Egyesült Államokba. 

Frederick Trump (az új amerikai elnök édesapja) német bevándorlók gyerekeként látta meg a napvilágot, és ingatlanfejlesztőként egyike volt New York legmenőbb, még egyedülálló fiatalembereinek. 

A pár aztán összeházasodott, és New York Queens negyedének jól menő részén telepedett le. Mary Anne MacLeod 1942-ben lett amerikai állampolgár, és 2000-ben, 88 éves korában hunyt el. Élete során többször is visszatért látogatóba szülőföldjére. 

Az 1946-ban született Donald Johnnak a mai napig él három unokatestvére Lewisban, ketten közülük a régi szülői házban, amit persze az elmúlt 100 évben azért átépítettek. 

Noha a család nem hajlandó szóba állni a médiával, egy helyi tanácsos, a testvéreket jól ismerő John A. MacIver a BBC-nek azt mondta, nagyon kedves, szelíd emberek, és ő abszolút megérti, hogy semmi szükségük nincs a felhajtásra. 

A látogatás 

Donald Trump egyszer, 2008-ban látogatott el édesanyja szülővárosába, ekkor találkozott unokatestvéreivel is. Akkor azt mondta, hogy ha jól tudja, 3-4 évesen egyszer már járt Lewisban, de nem nagyon emlékszik rá. 

Nos, a 2008-as látogatást sem húzta túl, biztosan nem ment rokonai idegeire, hiszen a BBC szerint 97 másodpercet töltött édesanyja volt otthonában. „Nagyon elfoglalt voltam, az egész világon munkahelyeket teremtettem, ezért nagyon, nagyon nehéz időt szakítanom arra, hogy visszajöjjek. De ez éppen megfelelő időpontnak tűnt, mert ott volt a repülőm… nagy boldog vagyok, hogy eljöttem és egyszer még visszatérek” – mondta akkor. 

Donald Trumppal akkor ott volt legidősebb nővére, a szövetségi bíróként dolgozó Maryanne is, aki viszont öccsével ellentétben rendszeresen látogatja Lewisban élő rokonait. 

„Ha bárkit is ünnepelni érdemes, akkor az Maryanne, aki rengeteget tett a szigetért. Donald megjött a repülőjén, aztán megint eltűnt. Egy fotó, ennyi volt az egész. Nem mondhatnám, hogy mély nyomot hagyott maga után” – mondta John A. MacIver.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es