Kívül tágasabb

Hét halálos hegyitúra-útvonal

2017.09.18. 06:30, Kívül tágasabb , 12 komment

Semmi nem kapcsol össze úgy a természettel, mint egy csodaszép hegyi túra. Vannak, akik a lassú, kényelmes erdei sétákat kedvelik, míg mások szeretnek játszani a halállal és rákaptak az adrenalinra. Ez a lista nekik szól. A hét legrettenetesebb, legveszélyesebb, leghalálosabb mászóútvonal a nagyvilágból.

huashan_kina.jpg

1. Huashan-hegy, Kína

Ez a hajmeresztő gyalogösvény szó szerint nem áll másból, mint néhány rothadó fából ácsolt deszkából, amit rozsdás csavarokkal a sziklákhoz erősítettek. Ez a világ legveszélyesebb túraútvonala.

Azt rebesgetik, hogy minden évben 100 emberéletet követel, bár hivatalos statisztikák ezt nem támasztják alá. Mégis hajlamosak vagyunk könnyen elhinni ezt a számot, különösen, ha belegondolunk, hogy az ösvény egy részén még a rohadó deszkák is eltűnnek és csak a szikla repedéseit vagy a kivésett, apró üregeket lehet használni.

2. Half Dome-hegy, Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia

half_dome.jpg

A park túraoldala szerint, már legkevesebb 60 ember lelte halálát a hegyiösvényen. Csak az elmúlt 10 évben 5 túrázó.  Leginkább akkor veszélyes, amikor az útvonal sziklái nedvesek az esőtől. Hiába segítik a túrázókat acélsodronyok, a csúszós kövek miatt rettenetesen veszélyes.

3. Kjeragbolten, Kjerag-hegy, Norvégia

kjeragbolten.jpg

Bár a Kjerag-hegy megmászása nem különösen veszélyes, a Kjeragbolten nevű részén mászni annál inkább. A hely tulajdonképpen egy kőszendvics, két szikla közé beszorult egy harmadik, hatalmas kőszikla, melyre felmászni legalábbis rizikós, figyelembe véve a 300 méteres mélységet alant. Csoda, hogy eddig még egyetlen haláleset sem történt, de ami késik, nem múlik.

4. Via Ferrata, Olaszország, Ausztria

via_ferrata.jpg

A Via Ferratát (Vas utat) az I. világháború alatt katonák építették ki, és alig áll többől, mint a meredek sziklákhoz rögzített fémkábelekből, amelyekhez a túrázók rögzíthetik magukat, hogy elkerüljék a biztos halált.

Nem vezetnek statisztikát a halálesetekről, de a túraútvonal már biztosan követelt életeket az évek során, 2009-ben például egy nő úgy halt meg, hogy elcsúszott a hóban, 180 métert zuhant és halálra zúzta magát.

5. Drakensberg Traverse, Dél-Afrika

drakensberg_traverse.jpg

Azt beszélik, olyan sok ember vesztette életét a 65 kilométer hosszú túraútvonalon, hogy már nem is számolják. Ettől függetlenül majdnem minden évben jelentenek be haláleseteket a hegyről. Az útvonal eleje a legveszélyesebb, ahol két rozoga létrán lehet feljutni egy keskeny hegygerincre, amelyen az ösvényt a vadak csapásai jelentik.

6. Bright Angel ösvény, Grand Canyon, Arizona

bright_angel.jpg

Arizona hírhedt a nyári hőségeiről, és ez teszi a túrát a kanyonban hihetetlenül veszélyessé. A hőgutától sokan meghalnak. A vadőrök olyan holttestet is találtak már a Bright Angel (Fényes Angyal) ösvényen, aki úgy száradt ki, hogy volt még nála ivóvíz.

7. Pacaya vulkán, Guatemala

pacaya.jpg

A Pacaya egy aktív vulkán, ami azt jelenti, hogy bármikor kitörhet. Legutóbb ez 2010-ben történt meg, 3 életet követelt. Három éve a vulkán egyik oldalán indult el a lávafolyam, múlt évben pedig forró vulkáni hamu tört ki a hegyből. De a mászókat még az sem tartja vissza, hogy néhány helyen olyan forró a talaj, hogy a cipőtalpat is megolvaszthatja. Persze ennek pozitív oldala is van, könnyű megolvasztani a pillecukrot is.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: turizmus

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása