Kívül tágasabb

Hat dolog, amit simán megtehet az amerikai elnök

2017.04.25. 06:30, Kívül tágasabb , 4 komment

Az amerikai elnök hatalma messze nem olyan nagy, mint azt gondolnánk (a vízumkérdés is megmutatta, hogy azért az Egyesült Államokban még működik a fékek és ellensúlyok rendszere), de vannak dolgok, amiket minden további nélkül megtehet. Ezek közül válogattunk ki hatot, akad köztük ártalmatlan, de meglehetősen veszélyes dolog is.

donald_trump_foto_facebook_com_donaldtrump_2.jpg

Üzenetet küldhet az összes amerikai mobiljára 

Ha esetleg hóhelyzet alakulna ki tavasszal (mondjuk március 15-én…), akkor az amerikai elnök minden további nélkül küldhetne sms-t az összes amerikai telefonjára. 

Érdekes módon az Egyesült Államokban három eset elképzelhető, amikor mindenkinek a mobilja egyszerre jelzi üzenet érkezését: vészhelyzeti jelzés, elveszett gyerek utáni kutatás jelzése, illetve az említett elnöki üzenet. 

Míg azonban az első kettőt ki lehet kapcsolni a telefonon, az elnök sms-e ellen nincs mit tenni, az mindenképpen el fog érni. Szóval ha egyszer Donald Trump megunja a Twitter, közvetlenül elérheti az összes amerikait (nyilván nem fogja, hiszen ez különleges helyzetekre van fenntartva, de a lehetőség megvan). 

Elrendelheti elektronikus kütyük átvizsgálását 

Még a 2011. szeptember 11-i terrortámadásokat követő évben hatalmazta fel George W. Bush akkori elnök a belbiztonsági hivatalt arra, hogy a határ 100 mérföldes körzetében minden előzetes jelzés nélkül átvizsgálhassa az elektronikus kütyük tartalmát. 

Bizonyos államokban (Connecticut, Hawaii, és Florida például) ez az egész államra vonatkozik, összességében mintegy 200 millió ember lehet érintett. 

Megtilthatja a szövetségi alkalmazottaknak az sms-ezést 

Még 2009-ben írta alá Barack Obama azt az elnöki rendeletet, mely megtiltotta a szövetségi alkalmazottaknak az sms-ek küldését vezetés közben. „A hárommillió civil alkalmazottnak munkát adó szövetségi kormánynak példát lehet és kell mutatnia a vezetés közbeni üzenetküldés veszélyeit illetően” – olvasható a rendeletben. 

Atomtámadást indíthat 

Az a furcsa helyzet, hogy háborút ugyan egyedül nem indíthat az amerikai elnök, atomtámadást viszont igen. Nem véletlenül van tőle mindig pár méterre a kódot tartalmazó táska, az érdekesség viszont az, hogy egy atomtámadás elrendelését még a védelmi miniszter sem vétózhatja meg (mivel az elnök a főparancsnok), így ha Donald Trump úgy dönt, akkor elviekben a támadás azonnal megindul. 

Veszélyhelyzetet jelenthet be és terjeszthet ki 

A veszélyhelyzetekről azt gondolná az ember, hogy amiként jönnek, úgy el is múlnak, de ez nem feltétlenül igaz, egyesek akár évtizedekig is fennállhatnak, nem utolsósorban azért, mert az elnökök bármikor meghosszabbíthatják őket. 

Barack Obama elnökségének hatodik évében például világszerte 30 vészhelyzet volt, ezek közül viszont csak párat aktivált ő, sok még Clinton, sőt, az 1977-1981 között elnök Jimmy Carter (!) idejéből származott, és ő csak meghosszabbította. 

Előzetes vetítésre bekérheti a tévéműsorokat és filmeket 

Jó, ez csak félig komoly, de kétségtelen, hogy tavaly Barack Obama és családja nem bírta kivárni a Trónok harca hatodik évadának bemutatóját, így megkérte a jelenkor egyik legnépszerűbb sorozatának gyártóját, hadd nézzék meg vetítése előtt. 

„Amikor a főparancsnok azt kéri az embertől, hogy megnézhesse a kész részeket, akkor nem nagyon van mit tenni” – jegyezte meg viccesen David Benioff producer.

(Fotó: facebook.com/DonaldTrump)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Egyesült Államok

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása