Kívül tágasabb

Mi a baj ezzel a képpel?

2019.12.13. 05:39, Kívül tágasabb , komment

A kérdést nem mi tettük fel, hanem Bette Midler. Az amerikai színésznő-énekesnő a Twitteren dobta fel a témát és érdekes módon nagyon sokan egyetlen szóval válaszoltak.

bette_middler_kep.jpg

A fotón három lány látható, amint a New York-i Metropolitan Múzeum egyik termében a mobiljukba mélyednek, háttal a XVIII. századi festő, Jean-Baptiste Greuze képének.

Szóval Bette Midler feltette a kérdést: Mi a baj ezzel a képpel? A válasz meglepően nagy részben az volt: semmi.

Mi több, nagyon sok hozzászólót jobban zavart az amerikai színésznő kissé lenéző hangneme, mint az, hogy három tinit nem érdekel egy 250 éves, meztelen nőt ábrázoló kép.

Alaptalan kritika?

„Semmi baj a képpel, mivel fogalmunk sincs, milyen körülmények között készült. Lehetséges, hogy a lányok éppen a szüleiknek írnak, miután már órák óta a múzeumban vannak. Vagy akár a képről is olvashatnak a múzeum oldalán. Túl sok feltételezésbe bocsátkozunk, ha felhúzzuk magunkat a fotón” – írta például az író Katrina Ray-Saulis.

Nem ő volt az egyetlen, aki hasonlóképpen vélekedett. Akadt, aki azt írta, lehet, hogy a lányok egyszerűen elfáradtak a világ egyik legnagyobb múzeumában töltött nap után és pihennek egyet, mielőtt folytatnák.

Vagy miként Jaboukie Young-White komikus megjegyezte, az is lehet, hogy csak simán nem köti le őket egy több száz éves kép, hiszen „a klasszikus művészet olyan gyorsan elavul”.

Az is előfordulhat, hogy Bette Midler kritikája teljesen alaptalan, hiszen a telefonon sokkal több információ lehet egy adott képről, mint ami a hagyományosan melléjük biggyesztett leírásból kiderül.

Nem az első eset

Mindenesetre Bette Midler megjegyzése abszolút tipikus a Z generáció kapcsán, azaz hogy a fiatalok túl sok időt töltenek a kütyükkel.

Nem is ez az első eset, amikor emiatt nekimennek fiataloknak. Még 2016-ban robbant ki hasonló vita, akkor egy csoport iskolásnak mentek neki, akik a mobiljaikat bámulták, hátat fordítva Rembrandt Éjjeli őrjárat című képének az amszterdami Rijksmuseumban.

Akkor mindennek elmondták a gyerekeket, egyebek mellett az is kiderült, hogy a fotó „korunk metafórája”. Aztán kiderült, hogy a gyerekek éppenséggel a múzeum applikációját felhasználva éppen egy iskolai feladaton dolgoztak.

Visszatérve Bette Midlerre, az nem nyilvánvaló, honnan kerítette a fotót (esetleg ő készítette-e), mert nem nagyon válaszolt a felmerült kritikára és kérdésekre.

Sok nyugdíjas is ezt csinálja

Sree Sreenivasan a Metropolitan Múzeumban volt a digitális fejlesztésért felelős vezető, amikor létrehozták az intézmény okostelefonos applikációját. A ma a Stony Brook Egyetemen újságírást oktató vendégprofesszor a CNN-nek értelmetlennek nevezte azokat a kritikákat, melyek szerint a telefonok tönkreteszik a múzeumlátogatás élményét.

Mi több, szerinte fontos, hogy a múzeumok lehetőséget nyújtsanak látogatóiknak a pihenésre, relaxálásra és a feltöltődésre – utóbbit akár szó szerint, a telefonokra is értve.

Azaz biztosítani kell olyan helyeket, ahol az emberek tölthetik a telefonjaikat, legyen ingyenes wifi – ami persze nem garantálja, hogy a telefonon majd a kiállított műtárgyak iránt érdeklődnek, de hát semmilyen előírás nincs a műélvezet mikéntjére.

Arról már nem beszélve, hogy kár a mobilhasználat miatt a fiatalokat kipécézni. „Sok olyan nyugdíjast tudnék mutatni, akik ugyanezt csinálják. Nincsen ezzel szerintem semmi baj” – tette hozzá Sree Sreenivasan.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása