Kívül tágasabb

Szexproblémák és megoldásuk

2018.05.07. 06:30, Kívül tágasabb , 28 komment

A szex erősen befolyásolja a jólétünket, hiszen ez az egyik legfontosabb fizikai szükségletünk, identitásunk és társadalmi életünk egyik alapvető eleme. De sok millió ember tölti felnőttkora legalább egy részét nélküle, ami sokaknál érzelmi zavart, szégyent és alacsony önbecsülést eredményezhet.

szex_3_foto_pxhere_com.jpg

Az emberek sokféle okból tartózkodhatnak a szextől, melyek közül néhány könnyen kezelhető volna. A kérdés mármost azt, hogy a több szex automatikusan csak pozitívumokkal jár-e. 

Akik többet szexelnek, magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, elégedettebbek az életükkel és jobb minőségű életet élnek. Ezzel szemben az alacsonyabb frekvenciájú szexuális élet és a szextől való tartózkodás szorongáshoz, depresszióhoz és párkapcsolati problémákhoz kapcsolódik. 

Ki miért elutasító? 

Alfred Kinsey kutatása szerint a felnőttek 19 százaléka nem él nemi életet, ami nemek és kapcsolati státusz függvényében változik. A nem házas férfiak sokszor sokáig szex nélkül is elvannak. 

Viszont a nők a kutatások szerint többször viselkednek szexuálisan elutasítóan, legalább 40 százalékuk az életük során egy időszakban. A közösüléskori fájdalom és az alacsony libidó nagyon fontos problémák. 

A nemi különbségek korán előbukkannak, a tini lányok közül többen tartózkodók, mint a tini fiúk közül – jegyezte meg cikkében Shervin Assari, a Michigan Egyetem Pszichiátria és Közegészségügy Tanszékének helyettes professzora. 

A gyermekkori szexuális bántalmazás miatt is nagyszámban kerülik a nők a nemi életet. A terhes nők a vetéléstől, vagy a magzat károsodásától félnek, illetve a fáradtság és az izgalom hiánya miatt is megtagadhatják azt partnerüktől. 

A férfiak okai között az erekciós problémák, a krónikus betegségek és a lehetőségek hiánya a legmagasabb. 

Betegség van a háttérben? 

Mind a férfiak, mind a nők ilyen magatartásának hátterében azonban leggyakrabban valamilyen betegség húzódik meg. A szívbetegek a szívrohamtól félnek, vagy az agyvérzéstől. 

A krónikus fájdalom csökkenti a szexuális örömérzetet. A depresszió kiváltotta stressz és a fájdalomcsillapítók is rossz hatással vannak a nemi életre. Az anyagcsere rendellenességek, a cukorbetegség, az elhízás csökkentik a szexuális aktivitást. 

A személyiségzavarok, a függőség, a kábítószerfogyasztás, az alvási rendellenességek mind ellene dolgoznak. A szorongás elleni szerek és az antidepresszánsok csökkentik a libidót. A férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint, a dopamin és a szerotonin alacsony szintje mind a férfiak, mind a nők esetében tényező. 

Az egyedüllét csökkenti az esélyeket a szexuális interakcióra és növeli a pornográfia szerepét, aminek eltúlzása újabb negatív hatást jelent a szexualitásra. Sokan szégyenkeznek, vagy azt gondolják, hogy ők már túl öregek ehhez.  Pedig ez helytelen gondolat. 

Mi a megoldás? 

Az egyik megoldás az lenne, ha az emberek könnyebben megnyílnának az (akár házi)orvosuk előtt a problémáikkal kapcsolatban. De az orvosoknak sem mindegyike nyitott a témára, a zavar, a vallási, a kulturális tényezők, valamint az időhiány visszatarthatják őket attól, hogy erről kérdezzék a pácienseiket. Úgy is érezhetik, hogy így indokolatlanul közel kerülnek a pácienseikhez. 

Pedig a betegek a kutatások szerint egyébként válaszolnak az orvos ilyen irányú kérdéseire is. Például hátfájástól szenvedő beteggel lehetne az így ajánlott szexuális pozíciókról is beszélgetni. 

Meg kellene reformálni az orvos-beteg viszony kultúráját és nyitottabban beszélni szexuális kérdésekről az orvosokkal, az sok mindenkit átsegíthetne ezen a problémán.

Miért áll szexmunkásnak egy egyetemista? Elgondolkodtató történet.

(Fotó: pxhere.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása