Kívül tágasabb

Miért van egyre több allergiás?

2018.05.01. 06:30, Kívül tágasabb , 38 komment

A European Academy of Allergy and Clinical Immunology szerint növekszik az allergiás megbetegedések száma. Jelenleg több mint 150 millió uniós polgár szenved krónikus allergiás megbetegedésben, és 2025-re várhatóan az egész európai népesség fele érintett lesz. Mi okozza az allergiát? Senki sem tudja biztosan.

allergia_foto_pixabay_com_cenczi.jpg

Az allergia a szervezet immunrendszerének a reakciója egy olyan anyagra, amely rendszerint ártalmatlan: a virágpollen, bizonyos ételek, állatok, vagy a háztartásokban jelenlévő por is lehet ilyen anyag. Mindenesetre több elmélet is van arra, mi okozza a sokak életét megkeserítő allergiát. 

A higiéniai hipotézis 

Egy 26 és 54 év közöttiek körében végzett nemzetközi kutatás azt mutatta ki, hogy ha egy gyermek 5 éves koráig egy állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaságban él, az csökkenti a felnőttkori allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

Úgy tűnik, hogy a mikrobák sokféleségének való kitettség csökkenti ezeknél az embereknél az immunrendszerük általános reaktivitását. 

Szóval ha lemondunk a tisztaságról és a gyermekeinket piszkos környezetben hagyjuk felnőni, akkor nyert ügyünk van? Nos, a kézmosásról az étkezések előtt és a WC használata után, valamint ha valaki beteg, köhög vagy tüsszent, nem kell lemondani. Ez segít elkerülni a fertőzést és a baktériumok terjedését. 

De a higiénia nem kell, hogy a rögeszménkké váljon. A gyerek hadd játsszon a szabad levegőn, hadd legyen koszos. 

Környezeti változások hipotézis

Egy az éghajlatváltozásról készített felmérés eredményei szerint a pollenallergia esetek emelkedése az időjárási viszonyok változásának köszönhető, amelyek az allergén pollenek egyre gazdagabb és szélesebb körű terjedését teszik lehetővé. 

A parlagfű pollenjéből mindössze 50 pollenszemcse egy köbméter levegőben elegendő a szénanátha kiváltásához; és egy parlagfű 2,5 milliárd pollent bocsát ki naponta! 

Az enyhe tél és a meleg idő kiterjesztik az őshonos növények virágzási szezonját is. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, hogy az előrejelzéseket figyelve a négy fal között maradunk a pollennel leginkább szennyezett napokon, a ruhát hazaérkezéskor lecseréljük, kezet mosunk és benn szárítjuk a mosott ruhát is. 

Légszennyezettség hipotézis 

Köztudott, hogy a kipufogógázokban és a szmogban található részecskék irritálhatják a légutakat és a tüdőt, ami asztmás tüneteket okozhat. Azoknál, akiknek az asztmás tüneteit a házi poratka, a pollen okozza, a légszennyezettség növelheti az érzékenységet. 

Figyelni kell a levegőminőségre vonatkozó előrejelzéseket. A légszennyezettség mértéke magasabb délutánonként és este, a napsütéses napokon és csúcsidőben. A babakocsi takarók segíthetnek csökkenteni a kockázatot, de arra is ügyelni kell, hogy a gyermek szellőzése is biztosított legyen, különösen meleg időben. 

Ételallergia 

A gyermekeknél az allergiás reakciók leggyakoribb oka a tojás, a tej, a szója, a búza és a földimogyoró. A felnőtteknél a dió- és mogyorófélék, a halak és a kagylók. Egyébként bármelyik élelmiszer képes allergiát okozni az arra érzékeny emberekben. 

Nem világos, hogy mi okozza az immunrendszer ilyen túlzott reakcióját bizonyos élelmiszer-fehérjékre; de ha a családtagok között már előfordul, akkor valamivel nagyobb a kockázata annak, hogy kifejlődjön a gyermeknél is. 

Az a gyerek, akinek ekcémája van, érzékenyebb az élelmiszerallergiára is. Az antihisztaminok enyhítik az ételallergia tüneteit, a háziorvos tud segíteni. 

(Fotó: pixabay.com/cenczi)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: allergia

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása