Kívül tágasabb

Minden idők tíz legnagyobb hatású mobilja

2017.02.11. 06:47, Kívül tágasabb , 42 komment

A Motorola 1984-es féltéglájától a korszakos botrányba fulladt Samsung Galaxy Note 7-ig rengeteg mobil van, ami így vagy úgy korszakos darab volt az elmúlt három évtizedben. Nyilván nem könnyű ezekből egy tízes listát összeállítani, úgyhogy a mai, a brit Guardian alapján készült poszt is inkább vitaindító, mintsem megcáfolhatatlan igazság.

nokia_6210.jpgA Nokia 6210, a mobiltelefonok AK-47-ese

1. Motorola DynaTAC, 1984

motorola_dynatac.jpgEzzel kezdődött minden, hiszen ez volt az első komoly mobiltelefon 1984-ben. Ma már vicces, de 10 órát kellett tölteni, cserébe fél órát lehetett beszélni rajta, az egészen elképesztő 30 telefonszám tárolására volt képes – és mindez „csak” 4000 dollárba (ma ez 9500 dollár – 2 millió 755 ezer forint) került.

2. Motorola StarTAC, 1996

motorola_startac.jpgAz első összecsukható mobil, a StarTAC új korszakot nyitott, nem beszélve arról, hogy 1000 dolláros ára is sikerre predesztinálta. Nem csoda, hogy filmekben és tévéműsorokban is évekig rendszeresen szerepelt.

3. Nokia Communicator, 1996

nokia_communicator.jpgTalán nem túlzás azt állítani, hogy a Nokia telefonja évekkel megelőzte a korát, hiszen egyike volt az első okostelefonoknak. Más kérdés, hogy 8 MB-nyi adatot tudott tárolni (ebből 4 MB jutott a felhasználónak), de egyebekben nagy menőség volt. Nekünk is volt, kicsit nagy volt, kicsit nehéz (400 gramm), viszont mi szerettük.

4. Nokia 6210, 2000

A Bob Geldof által csak a „mobiltelefonok AK-47-esének” nevezett Nokia 6210-es egyike minden idők legnépszerűbb darabjainak, olyannyira, hogy világszerte még ma is sokan használják.

5. Nokia 3310, 2000

nokia_3310.jpg

Voltaképpen a 3210-essel kezdődött, de a 3310-es volt az, amelyik igazán elterjesztett két olyan funkciót, amivel megnyerte a felhasználók szívét: az egyik az olcsó, cserélhető hátlap, a másik pedig a halk vibrálás üzemmód. Szintén az egyik első olyan telefon volt, ami három SMS-t egyetlen hosszú üzenetté volt képes összefűzni, és akkor még nem beszéltünk a Snake II-ről és a Space Impactról, amivel mi is sok unalmas órát ütöttünk agyon.

6. Treo 180, 2002

treo_180.jpgTulajdonképpen mai szemmel nézve sem néz ki rosszul a Palm Treo, aminek ugyan monokróm képernyője volt, de a maihoz távolról hasonlító appok futottak rajta. Az eredetileg Handspring Treo 180-ként indult telefon gyártóját a Palm vette meg, majd dobott még piacra 2009-ig másfél tucatnyi változatot a mobilból.

7. Motorola Razr, 2004

motorola_razr.jpg

Az utolsó flip telefonok egyike, ami tulajdonképpen a divatvilág részévé tette a mobilokat. Vékonyabb és menőbb volt, mint szinte bármelyik elődje, fém vázzal és színes képernyővel, nem is beszélve a miniUSB portról.

8. Blackberry Curve, 2007

blackberry_curve.jpg

A 2007-es év vízválasztó volt a mobiltelefonok történetében, és ennek egyik oka az ekkor bemutatott BlackBerry Curve 8300 volt. Teljes billentyűzet, könnyű navigálás, beépített kamera…

9. iPhone, 2007

iphone.jpg

… és ennek ellenére lesöpörte az év igazi nagy robbanása, az utóbbi 10 év (de talán minden idők) legfontosabb telefonja, az iPhone. Soha nem voltunk a márka rajongói, de elvitathatatlan, hogy Steve Jobsék tíz éve megváltoztattak mindent, amit addig a telefonálásról, kommunikációról gondoltunk, egész iparágakat döntöttek romba és emeltek fel.

10. Samsung Galaxy Note 7, 2016

samsung_galaxy_note_7.jpg

Persze nem csak sikersztorik vannak, kevés olyan hírhedt telefon volt a mobilozás történetében, mint a Samsung Galaxy Note 7. Elvileg minden szuper lett volna vele, íriszszkenner, vízállóság, szuper kijelző – csak hát az akkumulátor, ugye. Azért került mégis fel a listára, mert a világot megrázó botránysorozat talán a korábbinál is jobban felhívta a figyelmet a biztonság és az aksik fontosságára, amiből középtávon is sokat profitálhatunk.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása