Kívül tágasabb

A Vatikán titokzatos háttéremberei

2016.09.13. 06:44, Kívül tágasabb , 3 komment

A Vatikán mindig meglehetősen titokzatos hely volt, ahová kívülállók a legritkább esetben nyertek bebocsátást. Nemrégiben azonban a Guardian brit lap fotósát beengedték, aki nem csak fényképeket készíthetett, de sok háttéremberrel is beszélt. Lássuk, kik működtetik a Vatikánt!

cim_146.jpg

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk: a posztban elsősorban a Vatikán „munkásosztályáról” lesz szó, virágosokról, takarítókról, a vasalást végző apácákról, a „kulcsos emberekről” – szóval aki hatalmas, mindent leleplező titkokat remél, az rossz helyen keresgél. Cserébe viszont a poszt reményeink szerint legalább olyan érdekes lesz, mintha mindenféle összeesküvés-elméletekről szólna.

Szóval Christian Sinibaldi több hetes egyeztetést követően nyert bebocsátást Vatikánvárosba, hogy ott találkozhasson a mindennapi működésért felelős emberekkel.

Karbantartók

Körülbelül 80 karbantartó (sampietrini) dolgozik a Vatikánban, köztük kovácsok, a márvány szakértői, ácsok, takarítók… Akadnak köztük olyanok, akik a látogatók által ledobált és a földbe taposott rágógumikat távolítják el, vannak, akik az égőket cserélik ki és még sorolhatnánk.

Apropó, égőcsere: a Szent Péter Bazilikában nem kevesebb, mint 4 ember kell az izzócseréhez, a takarítást pedig minden nap 25 ember végzi. A munkát gyakran generációkon keresztül adják tovább a családok.

„A Szent Péter Bazilika ajtói négy emelet magasak. Nem csak emberek jönnek be rajta, de galambok is. A legfontosabb feladat a tisztítás, aztán ott van a portalanítás is. Amikor az ember belép a bazilikába, és a nap átsüt az ablakokon, rengeteg port láthatunk. Ami egyfelől persze gyönyörű tud lenni, de attól még muszáj portalanítani. Állandóan” – mondta a brit lap újságírójának a Fabrica di San Pietro vezetője, Pietro Zander.

Virágosok

A vatikáni virágkötők felelnek azért, hogy mindig a megfelelő növények, virágok várják az ott élőket, dolgozókat és persze a látogatókat. A virágokat nem kívülről hozzák, bent termesztik melegházakban és a kertészekkel közös területeken.

Vendéglátás

A gyakran a „pápa lakájának” is nevezett Pellegrini professzor felel az audienciák megszervezéséért, ő kíséri a vendégeket a pápa elé, és a Szent Péter térre is ő vezeti ki az egyházfőt.

A kulcs őrzői

kulcsos_ember.jpg

Csak a vatikáni múzeum kulcsaiért nyolc ember felel, akik összesen 300 ajtót nyitnak ki egy-egy műszakban. Egy-egy műszakban négyen vannak. Alessio Censoni és társai csak ajtót nyitnak, ablakot nem, arra külön ember van. A Sixtus-kápolnához sincs kulcsuk, az megint másvalaki dolga és felelőssége.

A Sala Rotonda ajtajának kinyitása különösen bonyolult, ezért is ez Alessio Cansoni kedvence: „Megfelelő technika kell hozzá. A jó pillanatban kell megtolni az ajtót, ha csak simán elfordítja az ember a kulcsot, akkor nem történik semmi. A Sala Rotonda ajtaját kinyitni a legnagyobb élmény, mert amikor először sikerült elsőre, akkor lettem igazi clavigero. Egy jó hónapig tartott”.

Mosás-vasalás

A vasalás az apácák feladata, két műszakban végzik, az első reggel 8-tól délig, a második délután fél 3-tól este fél 8-ig tart. Vasalás közben imádkoznak. „Előfordul, még vasárnap is, hogy nem végzünk időben. Szükség esetén nincs beosztás, csinálni kell. Nehéz dolog. A szalvéták könnyebbek, de azokkal is óvatosan kell bánni. Ha van egy kis időnk, akkor meg is varrjuk az elszakadt darabokat… de sosincs időnk” – mondta Rita nővér.

A sofőrök

tankolas.jpg

A Vatikánnak saját benzinkútja van. Ferenc pápa lecserélte elődje Mercedesét, az most a garázsban áll, míg az egyházfő egy Ford Focust használ, a Pápamobil pedig a jelen körülmények és biztonsági elvárások mellett a lehető legnyitottabb.

„A pápa általában hirtelen dönt úgy, hogy ki szeretne szállni a Pápamobilból, például mert meglát egy érdekes embert. Ilyenkor megütögeti a vállam… Egyszer egy kisebb autóval, egy Fiat Pandával mentünk, mert tudtuk, hogy a Pápamobil nem férne át egy adott híd alatt. Az emberek, akik azt hitték, a pápának integetnek, voltaképpen a rendőröknek integettek, akik egy nagy autóban haladtak előttünk” – mesélte Renzo Cestiè, az egyik rangidős sofőr.

További képeket a Guardian oldalán lehet megnézni itt és itt, érdemes kattintani, mert fantasztikusan érdekes bepillantást engednek a Vatikán hétköznapjaiba.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Vatikán

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása