Kívül tágasabb

Egy „baromi nehéz” nő

2016.07.13. 06:46, Kívül tágasabb , 7 komment

Ha minden a bejelentettek szerint halad (és miért ne haladna), akkor szerda estétől új miniszterelnök irányítja az Egyesült Királyságot. Pár napja alighanem Theresa May sem gondolta volna, hogy a hétvégét már a Downing Street 10. alatt tölti, de az elmúlt hetek kissé kaotikusra sikeredtek a brit belpolitikában. A kérdés csak az, hogy az új kormányfő képes lesz-e megnyugvást hozni, és ugyanúgy új pályára állítani az országot, mint nyolcvanas évekbeli elődje, Margaret Thatcher. Hogy kicsoda is Theresa May? A BBC segítségével bemutatjuk a szigetország új kormányfőjét!

theresa_may_foto_tmay_co_uk.jpg

„Egy baromi nehéz nő” – így jellemezte pár hete utódját a korábbi konzervatív belügyminiszter, Ken Clarke. A toryk veterán politikusa egy már bekapcsolt mikrofonba mondta mindezt, egyébként a legendás brit miniszterelnökhöz, Margaret Thatcherhöz hasonlítva a leendő kormányfőt.

Egy biztos: Theresa May meglehetősen kitartó és elszánt típus, mást ne mondjunk, az elmúlt 100 évben ő állt a leghosszabb ideig a belügyi tárca élén – erre később még majd visszatérünk.

Az új brit miniszterelnök a konzervatív párt fősodrába tartozik a gazdaságról, a jogról és a rendről vallott nézetei alapján, miközben korábban jelezte, a maga részéről szívesen kiléptetné az országot az emberi jogok európai konvenciójának kötelmei alól – hogy aztán később jelezze, ez nem téma, mert úgy sincs meg hozzá a parlamenti támogatás. Nem lehet tehát azt mondani, hogy ne lenne pragmatikus gondolkodású.

Ha már itt tartunk: Theresa May támogatta az azonos neműek házasságát, még 2012-ben azt nyilatkozta, hogy személy szerint ő 24-ről 20 hétre szállítaná le az abortusz törvényi határát, és (legtöbb párttársával egyetemben) a rókavadászat betiltása ellen szavazott (utóbbi nagyon komoly elvi kérdés Nagy-Britanniában).

Ami a Brexitet illeti, a politikus az unión belül maradást támogatta, igaz, nem túl lelkesen. Miután David Cameron bejelentette távozását, Theresa May elsősorban a tapasztalatát, ítélőképességét és megbízhatóságát hozta fel a párt- (és miniszter-)elnökségért folyó meglehetősen rövid kampányban.

Azt persze még senki sem tudja, hogyan fog teljesíteni első számú vezetőként, de hacsak ő másként nem akarja (és eddigi szavai alapján nem akarja), egészen 2020 májusáig nem kell választáson megmérettetnie magát.

Cipőmánia és Vogue-előfizetés

Az 1956. október elsején született, tehát 59 éves Theresa May egyébként a legidősebb hivatalba lépő miniszterelnök lesz azóta, hogy James Callaghan 1976-ban beköltözött a Downing Street 10. alá, és az 1970-74 között miniszterelnök Ted Heath óta az első, akinek nincs gyermeke.

(Egy kis kitérő: éppen ez utóbbinak „köszönheti”, legalábbis áttételesen, hogy már most kormányfő lehet, hiszen ellenlábasa, Andrea Leadsom amiatt kényszerült kiszállni a versenyből, hogy egy interjúban kijelentette, számára nagyobb téttel bír az ország jövője, hiszen vannak gyerekei, nem úgy, mint Theresa Maynek. Igaz, utána elnézést kért, de az már késő volt.)

Theresa May 1997 óta Maidenhead parlamenti képviselője, és 2010 óta belügyminiszter Férjével, Philip May-jel, a legendás Oxford Union akkori elnökével 1976-ban ismerkedett meg, a későbbi pakisztáni miniszterelnök, Benazir Bhutto mutatta be őket egymásnak. 1980-ban házasodtak össze.

Theresa May imád főzni, szakácskönyveket gyűjt (több mint 100 van belőle), zenében az Abba, Mozart és Elgar tartozik a kedvencei közé, és a BBC Desert

Island Discs című műsorában 2014-ben azt mondta, ha választhatna, akkor egy élethosszig tartó Vogue-előfizetést vinne magával egy lakatlan szigetre. Nem véletlenül: a brit politikai elit köreiben híres meglehetősen extravagáns cipőiről.

Nagyon ritkán beszél a magánéletéről, de 2013-ban elárulta, hogy 1-es típusú diabétesze van, így élete végéig naponta kétszer inzulininjekciót kell kapnia, de mint mondta, megbékélt a helyzettel és ez semmiben nem akadályozza.

Politikai karrierje

Először 1992-ben mérette meg magát a betonbiztos munkáspárti körzetnek számító North West Durhamben – annak rendje s módja szerint el is bukott. Két évvel később egy időközi választáson indult a kelet-londoni Barkingban, ahol szintén leszerepelt, ami már csak azért sem volt meglepő, mert a konzervatív kormányt ekkor már nagyon unták az emberek.

Végül 1997-ben, a Munkáspárt hatalomátvételekor sikerült mégis, konzervatívként bejutnia a Parlamentbe Maidenheadből, a kerületnek azóta is képviselője.

Az árnyékkormánynak 1999 óta volt tagja (az oktatásügyért felelt), majd 2002-ben ő lett a párt első női elnöke (ez a pozíció teljesen mást jelent Nagy-Britanniában, mint Magyarországon).

Amikor David Cameron és társai 2005-ben átvették a párt vezetését, kicsit háttérbe szorult (nem volt a brancs tagja), de feldolgozta magát, és a 2010-es választási győzelem után megkapta a belügyminiszteri tárcát.

Azt a belügyminiszteri tárcát, ami az azt megelőző évtizedekben jellemzően a bukott külügyminiszterek politikai temetőjeként működött, de amiből Theresa May aprólékos, kitartó munkával komoly politikai tőkét kovácsolt magának.

Erre a keménységre és kitartásra a következő években is szüksége lesz, hiszen alig 17 fős többséggel kellene átvezetnie országát egy soha nem látott történelmi kihíváson, a Brexiten.

(Fotó: tmay.co.uk)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása