Kívül tágasabb

New York, a bevándorlók Paradicsoma

2015.08.02. 06:50, Kívül tágasabb , 16 komment

Új, kétrészes sorozatunkban megpróbáljuk bemutatni azt a végtelenül sokszínű várost, melynek New York City a neve, és ahol mindenféle és fajta ember él egymás mellett. A város legendás arról, hogy a bevándorlók különböző kisebb-nagyobb negyedeket alkottak és alkotnak a mai napig, ezeket vesszük sorra.

little_guyana_foto_flickr_com_murray_cox.jpg(fotó: flickr.com / Murray Cox)

Little Guyana, Richmond Hill, Queens

Kis-Guyana egészen különleges hely, például azért, mert körülbelül 140 ezer guyanai él Richmond Hill környékén, amivel egyrészt az ötödik legnagyobb bevándorlócsoportot alkotják a városban, másrészt egész Guyanában él körülbelül 800 ezer ember.

A központ a Liberty Avenue, ide összpontosul rengeteg üzlet, árulnak itt mindent, ami egy guyanaianak kellhet, a különleges fűszerektől és alapanyagoktól kezdve a rumig, de megtalálható itt pékség (a Little Guyana Bake Shop) és a hazai ízeket időz étterem (Hibiscus Restaurant & Bar) is.

Richmond Hill egyébként eredetileg az európai bevándorlók (olaszok, hollandok, angolok, írek, skótok, dánok és németek) kedvenc környéke volt, ma már jellemzően dél-ázsiaiak (indiaiak és bangladesiek), valamint karibiak (trinidadiak, és jamaicaiak, természetesen a guyanaiak mellett) élnek itt. A környék összetétele a hetvenes években kezdett kicserélődni.

Ha jót akarsz enni: Koreatown

koreatown_foto_flickr_com_audrey_sel.jpg(fotó: flickr.com / audrey_sel)

Manhattanben a West 32nd Street környékén, a Broadway és a 5th Avenue között található a Koreatown, vagy ahogyan a helyiek becézik, a K-Town, egy kis darab Szöul a nagydarab New Yorkban.

A sokszor csak Korea Wayként emlegetett rész tömve van koreai éttermekkel, karaoke klubokkal, éjjel-nappal nyitvatartó spákkal, ami nem is csoda, hiszen a városban több mint 140 ezer koreai él, azaz stabil vevőkör alakult ki.

Persze nem minden koreai él ezen a környéken, a például a queensi Flushingban élők körében is népszerű a városnak ez a része. Más kérdés, hogy állandó vita tárgya, hol jobb és eredetibb a kaja, Flushingban vagy K-Townban, ám a kérdés eldőlni látszik utóbbi javára.

Eredetileg üzleti negyednek indult, ám az utóbbi években egyre többen ide is költöztek. Teljesen szerves fejlődésről beszélhetünk, hiszen soha nem volt kimondva, hogy a városnak ezen (vagy bármely) részén koreai negyed jöjjön létre – de létrejött.

Éppenséggel elég jó helyet választottak, hiszen a közelben több turistalátványosság is akad (talán elég csak az Empire State Building, a Macy's, a Penn Station, vagy a Madison Square Garden nevét megemlíteni), szóval nincs hiány fizető vendégben sem.

A K-Town egyébként a nyolcvanas években kezdett kialakulni, méghozzá egy étteremnek és több könyvesboltnak köszönhetően, aztán a sikerüknek köszönhetően szépen követték őket a többiek. Mindez szerencsésen egybeesett a koreai bevándorlók egyre emelkedő számával, így jött létre ez a jó kis negyed.

Ahová a curry illata hívogat

little_india_foto_flickr_com_aleksandr_zykov.jpg(fotó: flickr.com / Aleksandr Zykov) 

Ha valaki Queensben jár, mondjuk a Jackson Heights környékén, aligha kell sokat találgatnia, mely nép fiai és lányai élnek itt nagy számban: a curry és a csodás fűszerek, a chutney illata mindent elárul.

Jackson Heights (amellett hogy Kis-Indiának is becézik) elképesztően változatos környék, némi túlzással minden utcasarok más országot idéz, de azért a meghatározó népcsoport az indiai (és a pakisztáni, meg a bangladesi).

A környék fantasztikusan színes, amint az el is várható, színes szárik tömkelege, nők válogatnak az ékszerek és a ruhaneműk között, az üzletek pedig tele a bollywoodi sztárok filmjeivel.

Kis-India olyan, mint egy hatalmas piac, a levegőben ott a curry és a fűszerek illata, minden tele édességboltokkal, curryéttermekkel, és utcai árusokkal, melyek mindenféle friss finomságot és chutney-t árulnak.

Kis-Odessza, az oroszok otthona

little_odessa_foto_flickr_com_jeffrey_zeldman.jpg(fotó: flickr.com / Jeffrey Zeldman) 

A brooklyni Brighton Beach hagyományosan (már az 1800-as évek óta) az orosz nyelvű kisebbség kedvelt környéke, tele cirill betűs feliratokkal, saját újságokkal, fürdőkkel, szőrmebundákkal és Putyinos bögrékkel.

Csak New Yorkban körülbelül 700 ezer orosz ajkú bevándorló él, Kis-Odessza alighanem világviszonylatban is az egyik legnagyobb külhoni közösség, noha az utóbbi években azért hispánok, afrikai-amerikaiak és kínaiak is bőven költöztek ide.

Ez az óceánparti kis enklávé a mai napig vonzza a városba érkező orosz bevándorlókat (jogos: hol kezdjen új életet az ember, ha nem ott, ahol a legtöbb honfitársa él, azaz ahol a legkönnyebb beilleszkedni?), annak ellenére is, hogy azért Brooklynban (a Sheepshead Bay és a Bath Beach környékén) és Staten Islanden (a South Beach magasságában) is élnek oroszok.

A legnépszerűbb helyek közül érdemes megemlíteni a Tatianast, ahol úgy folyik a vodka, mint máshol a csapvíz, és ahol a néptáncosokat nézve nyugodtan kesereghet minden orosz.

A következő részben kínaiak, lengyelek, ausztrálok és olaszok sorakoznak majd fel, megmutatjuk, hol és hogyan élnek ők abban a hatalmas olvasztótégelyben, melynek New York City a neve.

A sorozatot hamarosan folytatjuk, jönnek majd a lengyelek, a kínaiak, az ausztrálok és az olaszok is.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása