Az Egyesült Államokban megtermelt élelmiszer felét egész egyszerűen kidobják – állítja egy új tanulmány, mely szerint ennek a legfőbb oka az, hogy a vásárlók csak a „tökéletes” zöldséget és gyümölcsöt vásárolják meg. A következmények borzalmasak.
Az amerikaiak (de ne legyenek kétségeink, Európa nagy részében alighanem ugyanez a helyzet) majdnem annyi élelmiszert dobnak ki, mint amennyit elfogyasztanak, ami csak tovább mélyíti a szegénységet és az éhezést, miközben a környezetre is rossz hatással van.
Nem feltétlenül a fogyasztók csak a hibásak, a frissen termelt zöldségek és gyümölcsök egy jelentős része egyszerűen el sem jut a boltokba, mert ami nem tökéletes, azt meg sem próbálják eladni, inkább hagyják ott rohadni a földeken, esetleg komposztnak használják fel, vagy a legjobb esetben odaadják az állatoknak.
Mindez főleg az irreális és rugalmatlan előírásoknak köszönhető – állítják a farmerek, szállítók, a témában jártas szakemberek és még a kormányhivatalnokok is.
"Valami vagy tökéletes, vagy nem veszik át"
A termelők szerint a viszonteladók gyakorlatilag teljesíthetetlen elvárásokat fogalmaznak meg velük szemben, emiatt értékes, tápanyagokban gazdag termények nem jutnak el a fogyasztókhoz.
„Manapság valami vagy tökéletes, vagy nem veszik át. Ha nekik tökéletes, akkor mehet, ha nem, akkor visszadobják. És akkor bajban vagy” – nyilatkozta a Guardian brit lapnak Jay Johnson, aki friss gyümölcsöket és zöldségeket szállít Észak-Karolinába és Florida középső részére.
Egy amerikai kormányzati felmérés szerint évente csaknem 60 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe vagy a boltokban, vagy a fogyasztóknál, ami 160 milliárd dolláros kárt okoz a gazdaságnak. A dolog nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy ez a teljes élelmiszeripar egyharmada.
És ez csak a rendszer egyik vége, a másik végén ott van az a termény, amit le sem szednek, mert egyszerűen nem éri meg a betakarítás költségét. Vagy leszedik, aztán ott rohad a raktárakban, egyszerűen azért, mert van rajta egy kisebb (ahogy anno mondták: a termék élvezeti értékét nem befolyásoló) hiba.
Szakemberek szerint mindent összevetve ez azt jelenti, hogy akár a megtermelt zöldségek, gyümölcsök fele is veszendőbe mehet.
Wayde Kirschenman családja az 1930-as évek óta termel zöldséget és gyümölcsöt Kaliforniában. Ő azt mondja, akadnak évek, amikor a termés negyedét ki kell dobnia, vagy odaadni az állatoknak. A nem megfelelő formájú szőlőt, a nap által kissé megkapott karfiolt sem veszik át, júniusban pedig a görögdinnye-termése jó részét volt kénytelen megetetni a teheneivel.
Csak ami csillog és villog
Persze akadnak ellenpéldák is, például a „tökéletlen” élelmiszerek forgalmazására szakosodott San Francisco-i Imperfect Produce. Ők úgy tapasztalják, hogy az összes zöldség és gyümölcs egyötöde megy a szemétbe, mert nem felel meg az iparági előírásoknak.
A termelők még ennél is magasabb arányról beszélnek, mi innen, a távolból nem tudunk igazságot tenni. Az viszont biztos (mert a saját szemünkkel láttuk), hogy az amerikai szupermarketekben csak és kizárólag tökéletes, csillogó-villogó gyümölcsöket és zöldségeket árulnak.
A többi meg megy a szemétbe.
(Fotó: modernfarmer.com)